Z nekaj preprostimi rešitvami lahko poskrbimo, da bomo privarčevali z vodo in energijo. Dom naredimo okolju prijazen, ko v njem spremenimo stvari in navade.

Ne zaženimo pomivalnega stroja, dokler ni poln. Če je napol poln, gre veliko vode ‘v nič’.

Ponovno uporabimo vodo. Vodo, v kateri smo namakali obleke uporabimo za splakovanje stranišča ali za umivanje kadi.

Zaustavimo puščanje. Stranišča in pipe, ki puščajo, niso le moteča, ampak tudi zelo potratna. Če bi sešteli vsa gospodinjstva, v katerih pušča, bi prihranili na hektolitre vode letno. Pokličimo vodovodarja ali zaustavimo puščanje sami.

Namestimo nizek pretok. To je cenovno ugoden način, da postane kopalnica okolju prijazna. Skoraj vsak lahko to stori. Namestimo pipo z nizkim pretokom na umivalnik ali na tuš.

Nastavimo na dvojno izpiranje. Stranišča z dvojnim izpiranjem porabijo polovico manj vode za izpiranje kot običajna stranišča. Če si ne moremo privoščiti novega stranišča s takšnim izpiranjem, lahko kupimo pribor in sami preuredimo običajno stranišče v stranišče z dvojnim splakovanjem.

Bodimo staromodni. Če želimo nizkotehnološko rešitev za zmanjšanje vode, ki jo uporablja stranišče, dajmo v kotliček majhno, a polno plastično stekleničko, tako da se kotliček ne bo mogel napolniti do vrha.

Preskočimo kopel. Razen če imamo radi daljše prhanje (16 minut ali več), s kopeljo porabimo veliko več vode kot s prhanjem. Če se bomo prhali in ne kopali, bomo prihranili energijo in zmanjšali porabo tople vode.

Preskočimo tuširanje. S tuširanjem porabimo manj vode kot s kopanjem v banji, ampak pet minut tuširanja kljub temu pomeni, da porabimo okoli 12,5 litrov vode. Po delu na vrtu, po teku ali pred sestankom bomo verjetno morali pod tuš, če pa ves dan gledamo le televizijo, lahko en večer tuširanje enostavno preskočimo.

Kupimo učinkovit bojler. Ne glede na to, ali se tuširamo ali kopamo, porabljamo toplo vodo. Gretje vode predstavlja 20 odstotkov stroškov, zato je dobro, da kupimo najučinkovitejši grelec.

Obrnimo bojler. Le nekaj ur potrebujemo, da zmanjšamo temperaturo bojlerja in še brezplačno je! Ne potrebujemo 140, ampak 120 stopinj Celzija. Tako prihranimo denar in energijo v kopalnici.

Preizkusimo vedro. Ne glede na to, ali imamo rezervoar tople vode poln ali prazen, v vsakem primeru traja nekaj minut, da priteče topla voda. Namesto da odteče v odtok, jo zbirajmo v vedro in porabimo za zalivanje sobnih rastlin. Vedro uporabimo povsod, kjer kaplja.

Znebimo se plastičnih zaves za tuše. Plastične zavese so škodljive za planet in za zrak v domu. Oddajajo škodljive hlapne organske spojine, ki slabo vplivajo na zrak v zaprtih prostorih in na zdravje. Na žalost PVC zavese ni možno reciklirati in nadomestiti z alternativo, zato kupimo take, ki jih je možno reciklirati.

Zaprimo pipo. Medtem ko si umivamo zobe ali roke, zaprimo vodo, da ne bo po nepotrebnem tekla. Pipa umivalnika porabi 2,5 litra vode na minuto.

Ne uporabljajmo antibakterijskega mila. Antibakterijsko milo ni potrebno, če pa ga speremo v odtok, predstavlja nočno moro za okolje. Antibakterijsko milo slabi srce in mišično funkcijo.

Izberimo LED. Po hiši namestimo varčne LED svetilke. Led žarnice so res dražja naložba, a naložba, ki se splača. Trajajo kar 50-krat dlje kot navadne žarnice.

Uporabljajmo recikliran toaletni papir. Ali res potrebujemo nova drevesa, da obrišemo zadnjico? Ne. Na splošno pazimo, da porabimo čim manj toaletnega papirja.

Izberimo organske brisače. Ko kupujemo brisače, izberimo takšne iz organskega bombaža. Konvencionalni bombaž je eden od izdelkov, ki najbolj onesnažuje planet. Najceneje je, da ne kupimo nič, če pa že kupujemo, pa kupimo ekološko.

Umijmo psa zunaj, na vrtu (če ga imamo seveda). Medtem, ko umivamo psa, zalijemo tudi vrt. Poskrbimo, da je milo ekološko in da ne škoduje nikomur, niti rastlinam.

Na dvorišče postavimo sod za zbiranje deževnice, s katero zalijmo rože in vrt.

Vrt zalivajmo zjutraj. Zaradi jutranjih temperatur bo zato izhlapelo manj vode, kar pomeni, da je bomo tudi potrebovali manj.