Zbrali smo nekaj preprostih rešitev, s katerimi lahko zmanjšamo ogljični odtis. To pomaga nam, okolju in vsem okoli nas.

 

1 Jejmo manj mesa. Za rejo mesa potrebujemo več prostora in veliko več vode kot za vzgojo rastlin. To pomeni manj narave za nas.

2 Uporabimo menstrualno skodelico ali bombažno krpo. Tako bomo zmanjšale količino plastičnih odpadkov. Menstrualna skodelica je prenosna in enostavna za uporabo. S krpo imamo malo več dela, a manj kot si morda mislimo. Izdelki za ponovno uporabo so res malo dražji, na dolgi rok pa privarčujemo.

3 Ne zapisujmo v zvezke. Zapiske naredimo na hrbtno stran papirja, ki gre v reciklažo. Oddamo ga, ko je popisan na obeh straneh. Tako prihranimo energijo za reciklažo in upočasnimo globalno segrevanje.

4 V trgovino gremo s platneno vrečko. Imejmo jo pri sebi ali v avtu, da je ne bi pozabili, ko gremo nakupovat. Kot alternativo uporabimo manjše plastične vrečke.

5 Kupujmo brez embalaže. Večina pakiranih začimb je veliko dražjih od tistih v rinfuzi in potrebujemo tudi manj embalaže.

6 Jejmo točno določene ribe. Veliko rib, predvsem večjih, ima veliko težkih kovin. Raziskujmo brezmesne možnosti, na primer rastlinske beljakovine.

7 Zlomljeno ponovno uporabimo. Ponovna uporaba stvari, namesto da jih vržemo v koš, ima za posledico manj smeti na odlagališčih in manjšo porabo virov.

8 Začnimo kompostirati. Sadne in zelenjavne odpadke zbirajmo v posebni posodi in kompostirajmo. Tako bomo ne le zmanjšali količino odpadkov, ampak jih bomo lahko, čez čas, uporabili kot gnojilo za vrt ali rože.

9 Ko žarnica pregori, jo zamenjajmo z LED svetilko. Porabi manj elektrike, sveti dlje in bolj.

10 Majice uporabimo za krpe. Odrežimo stare, sprane ali preluknjane majice in jih uporabljajmo namesto robčkov, papirja in serviet. Uporabimo jih lahko tudi med pečenjem v mikrovalovni, da se izognemo mastnim madežem. Vsake toliko jih operemo.