Avokado je sadje, bogatega okusa in polno hranil. Zakaj ga ne bi vzgojili sami in ga imeli na voljo vse leto?

Avokadovec lahko vzgojimo na več načinov:

 

… z zobotrebcem

Odstranimo in očistimo koščico

Avokado prerežimo na polovico in odstranimo meso in lupino. Sperimo koščico s hladno vodo in jo osušimo s papirnato brisačo. Previdno olupimo dno za hitrejše kaljenje.

Vstavimo zobotrebce

Preden zapičimo zobotrebce v koščico, določimo njen vrh in dno. Na vrhu bo vzklilo seme. Na spodnjem, ploščatem delu pa bodo pognale korenine. Nežno, vendar čvrsto potisnimo 3 do 4 zobotrebce v na največji širini koščice.

Postavimo koščico na kozarec

V skodelico previdno nalijemo vodo, a le toliko, da bo prekrita/potopljena polovica koščice. Koščica naj gleda iz skodelice, pri čemer si pomagamo s štirimi zobotrebci. V spodnji polovici se koščica dotika vode. Po potrebi vodo dolijmo.

Omogočimo, da koščica dobi dovolj sonce

Postavimo skodelico na okno, da dobi veliko sonca in pustimo, da pride do fotosinteze! Vodo vsak teden menjajmo in po potrebi dolijmo. Upoštevajmo, da bo trajalo približno tri do osem tednov, preden bo prišlo do kalitve. Potrpljenje v tem obdobju je ključno! Na dnu bodo pognale korenine, na vrhu pa steblo.

Posadimo rastlino

Ko se pojavi kalček in zraste 6 cm, presadimo avokadovec v večjo posodo z zemljo (spomladi pa direktno v zemljo). Nežno odstranimo zobotrebce. Avokadovec dobro uspeva v zemlji z nizko vsebnostjo soli, ki je dobro navlažena (in ima dobro drenažo). Najboljše je, da uporabimo 50/50 mešanico zemlje in lupin kokosovega oreha. Če želimo, da drevo uspeva zunaj, na vrtu, potem zagotovimo, da temperatura ne pade pod 15 stopinj. V nasprotnem primeru je bolje, da ga hranimo v loncu.

Skrbimo za drevo

Avokadovec redno zalivajmo, da bo zemlja vedno vlažna, a ne premokra. Ko bo okoli 30 centimetrov visok, odstranimo zgornji dve vrsti listov. S tem bomo pospešili rast na straneh, tako da bo pognalo še več listov. To lahko ponovimo na vsakih 10 centimetrov nove rasti.

Prednosti in slabosti:

+ je poceni
+ ne potrebujemo drage opreme

– če pozabimo napolniti vodo, se posuši in umre

… z zemljo/kompostom

Napolnimo cvetlični lonec z zemljo in nežno potisnimo koščico v zemljo, dokler ni napol pokrita. Nato zalijmo, da se navlaži. Preverimo zemljo vsakih nekaj dni in po potrebi vodo dolijmo. Po dveh do osmih tednih bo vzklil kalček, v zemljo pa bo pognala debela korenina.

Prednosti in slabosti:

+ je poceni
+ ne potrebujemo drage opreme

– pazljivo moramo preverjati nivo vode, saj se lahko zemlja izsuši ali splesni
– ne vidimo rasti korenin

 

… z mokro brisačo

Očiščeno koščico avokada zavijmo v vlažno papirno brisačo. Postavimo jo v posodo in pokrijmo. Posodo postavimo v temno območje za tri do osem tednov. Občasno opazujmo, da preverimo ali kali. Stalno zamenjujmo papirno brisačo in skrbimo, da bo mokra. Ko so korenine približno 3 centimetrov dolge, je koščica pripravljena za sajenje.

Prednosti in slabosti:
+ je poceni
+ ne potrebujemo nobene moderne opreme
- ne opazimo kaljivosti
- koščica pogosto začne plesneti in umre
- na koščico lahko pozabimo

 

… z Avoseedo

AvoSeedo je izboljšana metoda gojenja avokadovca iz koščice. AvoSeedo je majhen čoln iz plastike, ki ima vdolbino z luknjo v njej in temelji na metodi z zobotrebci. Potem ko očistimo koščico, avokado obrnimo s širšim delom navzdol. Po 3 do 8 tednih bo avokado začel kaliti. Podobno kot pri metodi zobotrebca lahko kaljeno koščico presadimo v večjo posodo.

Prednosti in slabosti:
+ brez tveganja lahko drastično zmanjšamo intervale polnjenja
+ poškodb ni, ker ne prebadamo avokada
+ je enostaven za uporabo
+ njegova lepa zasnova posnema avokado
+ opazujemo lahko vsak korak kalitve
- AvoSeedo morda ne gre v vse posode
- AvoSeedo ni brezplačen, ampak je trajen, saj je narejen iz trpežne plastike.

Gojenje avokadovca se zdi enostavno, a lahko traja tudi do petnajst let, da dočakamo prvi sadež. Pomaga, če gojimo več dreves hkrati, saj se medsebojno oprašujejo.

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Bio dom

Kako ogreti noge?

Hladne noge so pravzaprav naravna strategija telesa za ohranjanje toplote v neugodnih razmerah. Ko so izpostavljene mrazu, telo poskuša ohraniti svojo notranjo temperaturo z ožanjem majhnih krvnih...

Pisarna na vsakem koraku

Mladi podjetniki se velikokrat srečajo s težavo, da si na začetku njihove podjetne poti ne morejo privoščiti svojih ali najetih poslovnih prostorov ali prostora za srečanja s strankami, saj to...

Zdravo spanje na žitih

Dober spanec je neprecenljiv. Pri tem vam lahko pomaga tudi pravilna izbira blazine. Saj veste, tiste stvari, ki jo imate pod glavo vsako noč. Dandanes je večina vzglavnikov napolnjenih z...

Ste nomofobični?

Če vas je pogosto strah, da ste izgubili telefon, da preverjate ali sploh ste dosegljivi, koliko telefonskih klicev ste zamudili in koliko mailov niste prebrali, potem imate po vsej verjetnosti...

Očistimo dom s sodo

S pecilno s odo (natrijevim bikarbonatom), ki jo imamo v hladilniku, lahko odstranimo vonjave iz oblačil, jih zmehčamo, povečamo učinkovitost detergenta in belila, očistimo likalnik ali z njo bolje...

Telovadba spodbuja nastanek možganskih celic

Študije kažejo, da vadba zavira nevrodegenerativne bolezni in celo spodbuja nevrogenezo –ustvarjanje novih možganskih celic. Različna dodatna hranila še dodatno podprejo zavedanje in spomin in nas...

Spanje, spolnost, konjički

Živimo vse dlje in dlje. A kdo si želi živeti dolgo in se hkrati mučiti s starostnimi boleznimi? Kdo le si želi na starost goltati pesti zdravil, ki zameglijo možgane in otopijo dušo? Kakšno...

Muškat za ščitnico, poprova meta pri fibromialgiji

Premagajmo migrene Migrena je kronična bolezen, za katero je značilna močna bolečina v glavi. Pojavlja se periodično. Glavobole pogosto spremlja slabost, bruhanje in motnje vida. Zaradi napada je...

Sproščeno kamorkoli s Tujino

Obiski prestolnic, dopustovanje na morju in daljša potovanja prinašajo veliko nepozabnih trenutkov. Da bodo ti čim bolj brezskrbni, ne pozabite na zavarovanje za tujino, da se ne bi ob morebitni...

Sedimo zdravo

Po raziskavah čez veliko lužo je najbolj stresen poklic manedžer, najmanj stresni poklici pa so biliotekar, duhovnik in informatik. Večina nevarnosti pri delu danes ne izvira iz tistih, ki so jih...

Kampiranje z ljubljenčkom

Poletje pomeni igranje! In za številne med nami je to idealen čas za oddih z našimi najboljšimi štirinožnimi prijatelji. Ne glede na to, ali ste izkušen popotnik ali priložnostni najemnik avtodoma,...

Vijolica proti depresiji in trpotec za kosti

Eliksir od vijolice proti depresiji Potrebujemo: domače rdeče vino, liste dišeče vijolice, langvas in golostebelni sladki koren. Vijolice skuhamo v rdečem vinu, precedimo skozi krpo in dodamo še...

Nihalo, nihalo povej

Osnovni namen uporabe nihala Informirana kapljica je, da lahko sami preverimo, ali smo v okolju, kjer živimo, ogroženi ali ne. Ali so v našem stanovanju in delovnem okolju sevanja oziroma naravne...

Aromaterapijski medaljon za zdravje in užitek

Eterična olja ali rastlinske esence obvladujejo naše čustvovanje, spolno vedenje, napadalnost, lakoto, žejo … Prijajo nam in si jih zato vtiramo v kožo, dodajamo v mazila, vodo za kopanje, nekatera...

Eterična olja za besne živali

Živali imajo boljši sluh in instinkt kot mi, zato se tudi vznemirijo lahko prej, kot pride do nevarnosti. Za umiritev, lajšanje stresa in jezo lahko pripravimo številna eterična olja. Olje sivke Če...

Višnje, jajca in trepetlika za jetra, kožo in alergije

Višnjev čaj za zdrava jetra Jetra so odgovorna za presnovo hrane in maščob, odplakovanje strupov in sintezo večine beljakovin v krvi, a pomembno vlogo imajo tudi pri uravnavanju ravni sladkorja v...

Blagodejnost negativnih ionov

Odkar uporabljam ionizator IONEX, mi ni treba več jemati zdravil proti alergijam, tudi kihanja ni več … Odkar ga imamo v vrtcu, so otroci manj prehlajeni … Uporabljam ga v kuhinji, odlično odpravi...

Ponovno uporabimo vrečke za čaj

V vrečko čaja zapakirane zdrobljene zdravilne rastline pospešijo pripravo čaja in poenostavijo kuhanje. Ne glede na to, kakšne vrste rastlin so v vrečki, delujejo na telo blagodejno. Zeleni in črni...