Avokado je sadje, bogatega okusa in polno hranil. Zakaj ga ne bi vzgojili sami in ga imeli na voljo vse leto?

Avokadovec lahko gojimo na več načinov

 

… z zobotrebcem

Korak 1: Odstranimo in očistimo koščico

Avokado prerežimo na polovico in odstranimo meso in lupino. Sperimo koščico s hladno vodo in jo osušimo s papirnato brisačo. Previdno olupimo dno za hitrejše kaljenje.

Korak 2: Vstavimo zobotrebce

Preden zapičimo zobotrebce v koščico, določimo njen vrh in dno. Na vrhu bo vzklilo seme. Na spodnjem, ploščatem delu pa bodo pognale korenine. Nežno, vendar čvrsto potisnimo 3 do 4 zobotrebce v na največji širini koščice.

Korak 3: Postavimo koščico na kozarec

V skodelico previdno nalijemo vodo, a le toliko, da bo prekrita/potopljena polovica koščice. Koščica naj gleda iz skodelice, pri čemer si pomagamo s štirimi zobotrebci. V spodnji polovici se koščica dotika vode. Po potrebi vodo dolijmo.

Korak 4: Omogočimo, da koščica dobi dovolj sonca

Postavimo skodelico na okno, da dobi veliko sonca in pustimo, da pride do fotosinteze! Vodo vsak teden menjajmo in po potrebi dolijmo. Upoštevajmo, da bo trajalo približno tri do osem tednov, preden bo prišlo do kalitve. Potrpljenje v tem obdobju je ključno! Na dnu bodo pognale korenine, na vrhu pa steblo.

Korak 5: Posadimo rastlino


Ko se pojavi kalček in zraste 6 cm, presadimo avokadovec v večjo posodo z zemljo (spomladi pa direktno v zemljo). Nežno odstranimo zobotrebce. Avokadovec dobro uspeva v zemlji z nizko vsebnostjo soli, ki je dobro navlažena (in ima dobro drenažo). Najboljše je, da uporabimo 50/50 mešanico zemlje in lupin kokosovega oreha. Če želimo, da drevo uspeva zunaj, na vrtu, potem zagotovimo, da temperatura ne pade pod 15 stopinj. V nasprotnem primeru je bolje, da ga hranimo v loncu.

Korak 6: Skrbimo za drevo

Avokadovec redno zalivajmo, da bo zemlja vedno vlažna, a ne premokra. Ko bo okoli 30 centimetrov visok, odstranimo zgornji dve vrsti listov. S tem bomo pospešili rast na straneh, tako da bo pognalo še več listov. To lahko ponovimo na vsakih 10 centimetrov nove rasti.

Prednosti in slabosti:

+ je poceni
+ ne potrebujemo drage opreme

– če pozabimo napolniti vodo, se posuši in umre

 

… z zemljo/kompostom

Napolnimo cvetlični lonec z zemljo in nežno potisnimo koščico v zemljo, dokler ni napol pokrita. Nato zalijmo, da se navlaži. Preverimo zemljo vsakih nekaj dni in po potrebi vodo dolijmo. Po dveh do osmih tednih bo vzklil kalček, v zemljo pa bo pognala debela korenina.

Prednosti in slabosti:

+ je poceni
+ ne potrebujemo drage opreme

– pazljivo moramo preverjati nivo vode, saj se lahko zemlja izsuši ali splesni
– ne vidimo rasti korenin

 

… z mokro brisačo

Očiščeno koščico avokada zavijmo v vlažno papirno brisačo. Postavimo jo v posodo in pokrijmo. Posodo postavimo v temno območje za tri do osem tednov. Občasno opazujmo, da preverimo ali kali. Stalno zamenjujmo papirno brisačo in skrbimo, da bo mokra. Ko so korenine približno 3 centimetrov dolge, je koščica pripravljena za sajenje.

Prednosti in slabosti:
+ je poceni
+ ne potrebujemo nobene moderne opreme
- ne opazimo kaljivosti
- koščica pogosto začne plesneti in umre
- na koščico lahko pozabimo

 

… z Avoseedo

AvoSeedo je izboljšana metoda gojenja avokadovca iz koščice. AvoSeedo je majhen čoln iz plastike, ki ima vdolbino z luknjo v njej in temelji na metodi z zobotrebci. Potem ko očistimo koščico, avokado obrnimo s širšim delom navzdol. Po 3 do 8 tednih bo avokado začel kaliti. Podobno kot pri metodi zobotrebca lahko kaljeno koščico presadimo v večjo posodo. (https://www.google.si/search?q=avoseedo&client=firefox-b&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjTzv727oTWAhXD7BQKHSjRAQ0Q_AUICigB&biw=1366&bih=628#imgrc=DpF7knUV1ifXMM:)

Prednosti in slabosti:
+ brez tveganja lahko drastično zmanjšamo intervale polnjenja
+ poškodb ni, ker ne prebadamo avokada
+ je enostaven za uporabo
+ njegova lepa zasnova posnema avokado
+ opazujemo lahko vsak korak kalitve
- AvoSeedo morda ne gre v vse posode
- AvoSeedo ni brezplačen, ampak je trajen, saj je narejen iz trpežne plastike.

Gojenje avokadovca se zdi enostavno, a lahko traja tudi do petnajst let, da dočakamo prvi sadež. Pomaga, če gojimo več dreves hkrati, saj se medsebojno oprašujejo.