Kako v vročih poletnih mesecih ohraniti hišo hladno? Kaj je z okni, žaluzijami, ventilatorji? Pustimo okna na severni strani odprta ali naj jih zapremo? Učinkovito hlajenje prihrani denar, energijo in poveča kakovost bivanja. Tukaj je nekaj preprostih načinov, povzetih iz knjige The Real Goods Solar Living Sourcebook.

Zmanjšajmo hladilno obremenitev z uporabo stroškovno učinkovitih ukrepov. Zagotovimo učinkovito zaščito za vzhodna in zahodna okna. Ko je mogoče, preložimo dejavnosti, ki ustvarjajo toploto, do večera.

Hišo ali okna pustimo zaprto čez dan. Dom zaščitimo pred nezaželeno toploto in vlago. Prezračujmo ponoči, bodisi naravno ali z ventilatorji.

Nezaželene toplote se znebimo s prezračevanjem oziroma s hlajenjem z ventilatorjem. Okenski ventilatorji so dobra izbira, če jih pravilno uporabljamo. Nameščeni naj bodo na zunanji, vetrni strani hiše. Okna naj bodo odprta v vsaki sobi. Notranja vrata morajo ostati odprta, da omogočimo pretok zraka.

Uporaba stropnih ventilatorjev poveča stopnjo udobja pri višjih nastavitvah termostata.

Posadimo drevesa okoli hiše. Če želimo izkoristiti pasivno solarno ogrevanje v zimskem času, jih ne sadimo na jugu.

Če je klimatska naprava stara, zamenjajmo zunanji kompresor z modernim, učinkovitejšim.

Če kupujemo novo klimatsko napravo, se prepričajmo, da je pravih dimenzij. Povprašajmo energetskega svetovalca.

Kupimo visoko učinkovito klimatsko napravo: a) za hlajenje sob (ocena energetske učinkovitosti SEER mora biti nad 10; b) za centralne klimatske naprave (ocena energetske učinkovitosti mora biti nad 12).

Poskrbimo, da bo klimatska naprava takšna, da se lahko znebimo visoke vlažnosti. Najboljše so naprave z več ventilatorji. Poskusimo vlago pustiti zunaj.

Ne uporabljajmo razvlaževalca hkrati s klimatsko napravo. Razvlaževalec bo povečal hladilne obremenitve in klimatska naprava bo oteženo delovala.

Zatesnimo vse klimatske vode in izolirajmo tesnila, ki tečejo skozi neogrevane kleti, prostore in podstrešja.

Termostat nastavimo na 26 stopinj ali več, če uporabljamo stropne ventilatorje. Sob, ki jih ne uporabljamo, ne hladimo.

Da bi povečali učinkovitost, nastavimo klimatske naprave pravilno.

Rešitve za okna

Namestimo bela senčila ali mini žaluzije. Mini žaluzije lahko zmanjšajo sončno vročino za 40–50 odstotkov.

Zagrnimo zavese na jugu in zahodu oziroma tam, kjer smo izpostavljeni neposredni sončni svetlobi. Zaprimo tudi okna.

Namestimo platnene zavese na okna na južni strani oziroma povsod tam, kjer nadstrešek ni dovolj širok, da bi zagotovil senco nad okni.

Uporabimo nizkoenergijsko folijo.

Razmislimo o eksotičnih polnilih v oknih, o novi tehnologiji, ki zapolnjuje prostor med stekli in sestoji iz kriptona ali argona, torej iz plinov, ki imajo nižjo prevodnost kot zrak in ki povečujejo R-vrednost (višja je, višja je izolirna moč).

Nasveti za klimo

Zagotovimo senco za klimatsko napravo v sobi ali vsaj za tisto polovico, ki stoji na prostem. Tako povečamo njeno učinkovitost za 5 oziroma 10 odstotkov.

Očistimo zračni filter v klimi v zimskem času vsak mesec. Prah lahko zmanjša pretok zraka, in sicer za en odstotek na teden.

Klimo izklopimo, če smo odsotni več kot eno uro.

Številne študije so pokazale, da je večina centralnih klimatskih naprav prevelikih za kar 50 odstotkov.