Mlada podjetnica iz Mislinje, Eva Štraser iz podjetja Evegreen, je velika ljubiteljica narave. Pred štirimi leti je med vožnjo po Dravski dolini opazila goro plastičnih lončkov na pravkar zasajenem nasadu hmelja. Takrat je v njej dozorela ideja, da bi naredila alternativo plastičnim lončkom.

V roku treh let so nastali takšni, ki jih lahko poješ. »Izdelujemo ekološke plastenke, eko-piknik program in biorazgradljive lončke, ki po zasaditvi v zemljo postanejo gnojilo in idealna zaščita pred zajedavci,« pravi Eva. Eko biorazgradljiv pribor je izdelan iz pšeničnih otrobov in je idealna alternativa priboru, izdelanemu iz plastike ali papirja. Izdelki so v naravi 100-odstotno razgradljivi, brez slabe vesti pa jih lahko tudi pojemo. Krožniki, ki so certificirani kot hrana, namenjeni pa so uporabi na piknikih, so nekoliko masivni. So različnih globin in premera, v kompletu pa jih je 10. Za paket desetih vilic in žlic je treba odšteti okoli 2,5 evra.

Ne le krožnik, v podjetju so izdelali tudi lonec, ki ga lahko pojemo. Narejen je iz ostankov hrane in je prav tako popolnoma razgradljiv v naravnem okolju. Eko lončke izdelujejo v okviru družinskega podjetja, eko program krožnikov je produkt poljskega start-upa, s katerim so se v preteklosti povezali, plastenke pa so avstrijskega porekla. Paleto izdelkov, ki se v glavnem prodajajo po spletu, širijo, načrti pa so visokopotezni: »Naša želja je, da bi se od oktobra širili tudi na severne trge,« poudarja Eva. Naprodaj so tudi darilni seti, ki so bili letos prepoznani kot naj podjetniška ideja revije Finance.