PRESNI KONOPLJINI KREKERJI
200g konopljinih semen
konopljino olje
malo vode
sol
poljubne začimbe (rožmarin, majaron, kumina...)
Semena čez noč namočite. Nato jih zmeljete v mešalniku skupaj z oljem, začimbami in toliko vode, da dobite gosto, mazljivo zmes. Testo položite na papir za peko, ga razvaljate in razrežete na poljubne oblike. Krekerje sušite nad pečjo ali v pečici pri 30°C.
*****
KONOPLJINI POLPETI
100g konopljinih semen
2 naribana korenčka in/ali skleda svežih kopriv
sveža zelišča (majaron)
1 sesekljana čebula
strt strok česna
sol
5 žlic krušnih drobtin (za vezivo)
5 žlic moke
voda (po potrebi)
kokosovo olje
Vse sestavine zmešajte. V ponvi segrejete 2 žlici olja in vanjo polagajte polpete, ki ste jih oblikovali z mokrimi rokami.
Nasvet:
Pustite domišljiji prosto pot in uporabite sezonsko ponudbo zelenjave, zelišč in začimb.
Kadar je zmes premokra, dodajte pest ovsenih kosmičev.
Različice:
- Spomladi naberite mlade koprive. Uporabite lahko prave ali mrtve koprive. Mrtva kopriva ima še izrazitejši okus.
- Od pomladi do poletja lahko na travniku in v vrtovih najdete mnogo uporabnih, okusnih in zdravih zelišč. Polpetam dajo odličen okus navadna zvezdica, mladi rmanovi listi in trpotčevi cvetovi.
- Polpete lahko pred peko povaljate v mešanici sezamovih semen in moke, da se hrustljavo zapečejo.
Uporabite lahko različne vrste zelenjave (bučke, buče, zelje, ohrovt, papriko, jajčevce...).