PRESNI KONOPLJINI KREKERJI

200g konopljinih semen

konopljino olje

malo vode

sol

poljubne začimbe (rožmarin, majaron, kumina...)

 

Semena čez noč namočite. Nato jih zmeljete v mešalniku skupaj z oljem, začimbami in toliko vode, da dobite gosto, mazljivo zmes. Testo položite na papir za peko, ga razvaljate in razrežete na poljubne oblike. Krekerje sušite nad pečjo ali v pečici pri 30°C.

 

*****

 

KONOPLJINI POLPETI

100g konopljinih semen

2 naribana korenčka in/ali skleda svežih kopriv

sveža zelišča (majaron)

1 sesekljana čebula

strt strok česna

sol

5 žlic krušnih drobtin (za vezivo)

5 žlic moke

voda (po potrebi)

kokosovo olje

 

Vse sestavine zmešajte. V ponvi segrejete 2 žlici olja in vanjo polagajte polpete, ki ste jih oblikovali z mokrimi rokami.

 

Nasvet:

Pustite domišljiji prosto pot in uporabite sezonsko ponudbo zelenjave, zelišč in začimb.

Kadar je zmes premokra, dodajte pest ovsenih kosmičev.

 

Različice:

  1. Spomladi naberite mlade koprive. Uporabite lahko prave ali mrtve koprive. Mrtva kopriva ima še izrazitejši okus.
  2. Od pomladi do poletja lahko na travniku in v vrtovih najdete mnogo uporabnih, okusnih in zdravih zelišč. Polpetam dajo odličen okus navadna zvezdica, mladi rmanovi listi in trpotčevi cvetovi.
  3. Polpete lahko pred peko povaljate v mešanici sezamovih semen in moke, da se hrustljavo zapečejo.

Uporabite lahko različne vrste zelenjave (bučke, buče, zelje, ohrovt, papriko, jajčevce...).