Če želimo bogat vir omega - 3 in dovolj beljakovin, s katermimi bi nadomestili meso, potem si pripravimo tole odlično in lahkotno jed, ki nasiti še tako lačne želodce.
Potrebujemo:
1 skodelico kvinoje
2 mladi čebuli (šalotki)
2 limeti
2 žlici olja
1 žlico sveže naribanega ingverja
2 žlici medu
sol in poper
12 listov zelja, na drobno razrezanega
4 rezine lososa, debeline 1 centimeter
1/2 žličke kajenskega popra
***
- Segrejmo ponev na srednji temperaturi, dodajmo kvinojo in počasi kuhajmo oziroma pecimo, dokler kvinoja ni rahlo zapečena. Občasno stresimo posodo. Pri koncu dodajmo 2 skodelici vode in takoj pokrijmo. Počasi dušimo še 10 minut. Odstranimo s toplote, odstranimo pokrov, pokrijmo s čisto krpo in pustimo stati 10 minut; premešajmo z vilicami.
- Medtem na tanko narežemo čebulo. Lupino 1 limete damo v veliko skledo, nato stisnimo sok (potrebujemo 3 žlice soka). Vlijmo še olje, ingver, 2 čajni žlički medu in 1/4 žličke soli in popra. Vmešamo še bele in zelene dele šalotke, nato pa vse zmešamo z zeljem.
- Segrejmo posodo in vanjo položimo 4 rezine lososa. Posujmo ga s kajenskim poprom in pol čajne žličke soli. Omako zgostimo z dvema žlicama medu in nekaj kapljicami tople vode. Pecimo, dokler obe strani lososa ne porjavita.
- Kuhano kvinojo damo v pripravljeno solato in postrezimo k lososu.