Kefir za krepitev imunskega sistema

Napitek začnem piti, če čutim, da bi lahko sledil prehlad ali ko čutim, da imam začetek vnetja grla. Zdi se, da lajša simptome in lahko celo zmanjša trajanje bolezni. Tako borovnice kot pomaranče so polne vitamina C. Šipek je sestavina, ki je morda ne poznate. So plod vrtnice, običajno divje vrtnice. Vsebujejo 50 odstotkov več vitamina C kot pomaranče, pa tudi druge antioksidante, ki naj bi okrepile imunski sistem.

 Potrebujemo:

  • 1 liter izvirske ali mineralne vode
  • 1/4 skodelice sladkorja po izbiri
  • 1/4 skodelice zrn vodnega kefirja
  • 1/2 skodelice borovnic
  • 1/4 skodelice svežega pomarančnega soka
  • 1 žlico posušenega šipka

Navodila za pripravo kefirja za krepitev imunskega sistema:

1. Naredimo navadni kefir in ga fermentirajmo 24 ur pri sobni temperaturi.
2. Zrna kefirja odcedimo.
3. Jagode dodajmo v mešalnik in miksajmo, dokler niso grobo sesekljane.
4. V kefir vmešajmo jagode, pomarančni sok in šipek.
5. Shranimo v nepredušno zaprti posodi v hladilniku. Po dnevu ali dveh, iz kefirja precedimo trdne delce.

Navodila za pripravo gaziranega kefirja za dvig imunskega sistema:

1. Sledimo korakom od 1 do 4 v prejšnjih navodilih.
2. Kozarec nepredušno zapremo in fermentirajmo pri sobni temperaturi nadaljnjih 24 ur.
3. Trdno snov precedimo iz kefirja; precejenega damo v hladilnik, ko je gaziran kot želimo.

 

Preberite še več člankov - Recept tedna

Bi si privoščili tak zajrtk?

Janež pospešuje vse telesne funkcije, zlasti krvni obtok, delovanje prebave in živčevja, pospešuje nastajanje mleka pri doječih materah, dober proti napenjanju in proti kolcanju, preprečuje...

Kefir za krepitev imunskega sistema

Napitek začnem piti, če čutim, da bi lahko sledil prehlad ali ko čutim, da imam začetek vnetja grla. Zdi se, da lajša simptome in lahko celo zmanjša trajanje bolezni. Tako borovnice kot pomaranče so...

Večerja brez glutena: losos v medu s kvinojo

Če želimo bogat vir omega - 3 in dovolj beljakovin, s katermimi bi nadomestili meso, potem si pripravimo tole odlično in lahkotno jed, ki nasiti še tako lačne želodce. Potrebujemo: 1 skodelico...

Veganski tiramisu

Za vse sladkosnedne smo izbrskali odličen Tajčin recept, ki je primeren tudi za sladkorne bolnike oziroma vse, ki se trudijo izgubiti kakšen kilogram. Priprava: 25 minut, za približno 15 kosov...

Mafini na način 'after eight'

Mafini niso nekaj novega, so pa vse generacije, od otrok do babic, spodbudili k vnovičnemu ustvarjanju sladkega v domači kuhinji. A lahko se še preprostejši – in predvsem zdravi! Mafini Potrebujemo:...

Testenine s kolerabo

Koleraba preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Začinjene testenine s kolerabo...

Šparglji z jajci

V teh vročih dneh najbrž vsi pomislimo, kako bi si pripravili okusen in lahkoten obrok a na hitro. No, rešitev je tu. Če imate doma šparglje pa kakšno jajce ali dva. Potrebujemo: 2 jajci oljčno olje...

Korenje za pomlajevanje in zaščito pred soncem

Cenovno ugodna in priročna maska za obraz, narejena iz mešanice naribanega korenja z malo medu, ohranja videz mladostne kože. Korenčkova juha Potrebujemo: 2 žlici masla 4 pore, nasekljane 4 stebelne...

Veganska korenčkova torta

Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno...

Tajča svetuje: Čemaževe palačinke

Čemaž ali divji česen vsebuje ogromno zdravilnih snovi, uporabljamo pa ga lahko namesto česna. Če si še niste naredili čemaževega pesta, pa lahko iz svežega čemaža pripravite palačinke. Čemaževe...

Omleta s šparglji

Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati. Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic....

Maroški kuskus s korenčkom

Korenje ima ne le visoko hranilno vrednost, ampak ogromno vitaminov in mineralov. Poln antioksidantov je pomemben za krepitev imunskega sistema in s tem za obrambo pred virusi. Potrebujemo: 3...

Špageti z rukolo

Rukola je odlična izbira za zdravo telo in oster um. Potrebujemo: špagete limonin sok in limonino lupino 1 čajno žličko nesoljenega masla 1/2 skodelice naribanega francoskega parmezana, dodatno še...

Ruska juha z rdečo peso

Boršč bi klasični narodni jedi rekli v Rusiji, Ukrajini, na Poljskem, v Romuniji in Moldaviji, če bi bilo notri še goveje ali svinjsko meso. Ime izhaja iz staroslovanske besede »бърщь«, ki pomeni...

Razstrupljevalni napitek iz peteršilja

Peteršilj je prehranska elektrarna , polna vitaminov A, B, C in K ter mineralov (železa in kalija). To smaragdno zeleno zelišče pomaga zmanjševati zadrževanje vode in napihnjenost (edem), brez da bi...

Kisle kumarice s kurkumo in česnom

Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Za vas smo pripravili recept, kako narediti kumarice, ki so bolj zdrave kot kupljene v trgovini, saj...

Namesto mesa in rib: konopljini polpeti

PRESNI KONOPLJINI KREKERJI 200g konopljinih semen konopljino olje malo vode sol poljubne začimbe (rožmarin, majaron, kumina...) Semena čez noč namočite. Nato jih zmeljete v mešalniku skupaj z oljem,...

Solata iz kvinoje, brusnic in kopra

Potrebujemo: 1 skodelico posušene kvinoje 1,25 skodelice zelenjavne juhe 1/2 skodelice svežih ali posušenih brusnic ½ do 1 skodelice kopra 2 žlički nasekljane šalotke sol in poper Za preliv: 2 žlici...