Napitek začnem piti, če čutim, da bi lahko sledil prehlad ali ko čutim, da imam začetek vnetja grla. Zdi se, da lajša simptome in lahko celo zmanjša trajanje bolezni. Tako borovnice kot pomaranče so polne vitamina C. Šipek je sestavina, ki je morda ne poznate. So plod vrtnice, običajno divje vrtnice. Vsebujejo 50 odstotkov več vitamina C kot pomaranče, pa tudi druge antioksidante, ki naj bi okrepile imunski sistem.
Potrebujemo:
- 1 liter izvirske ali mineralne vode
- 1/4 skodelice sladkorja po izbiri
- 1/4 skodelice zrn vodnega kefirja
- 1/2 skodelice borovnic
- 1/4 skodelice svežega pomarančnega soka
- 1 žlico posušenega šipka
Navodila za pripravo kefirja za krepitev imunskega sistema:
1. Naredimo navadni kefir in ga fermentirajmo 24 ur pri sobni temperaturi.
2. Zrna kefirja odcedimo.
3. Jagode dodajmo v mešalnik in miksajmo, dokler niso grobo sesekljane.
4. V kefir vmešajmo jagode, pomarančni sok in šipek.
5. Shranimo v nepredušno zaprti posodi v hladilniku. Po dnevu ali dveh, iz kefirja precedimo trdne delce.
Navodila za pripravo gaziranega kefirja za dvig imunskega sistema:
1. Sledimo korakom od 1 do 4 v prejšnjih navodilih.
2. Kozarec nepredušno zapremo in fermentirajmo pri sobni temperaturi nadaljnjih 24 ur.
3. Trdno snov precedimo iz kefirja; precejenega damo v hladilnik, ko je gaziran kot želimo.