Mafini niso nekaj novega, so pa vse generacije, od otrok do babic, spodbudili k vnovičnemu ustvarjanju sladkega v domači kuhinji. A lahko se še preprostejši – in predvsem zdravi!
Mafini
Potrebujemo: za 24 kolačkov
½ litra močnega metinega čaja
(iz 10 g svežih metinih lističev*)
40 g temnega melasnega sladkorja
15 g 100-odstotnega kakava
125 g polnovrednega pirinega zdroba
50 g stopljene črne čokolade
(najmanj 70 % kakava)
30 g masla
1 kapljico eteričnega olja mete
(certificiranega za uporabo v prehrani)
*Za otroke so primernejše različice z manj mentola (namesto poprove mete denimo klasasta meta).
***
Meto sesekljamo in jo dodamo v vrelo vodo. Pokrijemo in namakamo petnajst minut. Čaj nato precedimo, mu dodamo kakav in sladkor ter ga ponovno zavremo. V tekočino ob stalnem mešanju zakuhamo pirin zdrob in kuhamo približno petnajst minut. Oplaknemo model za mafine in vanj nadevamo kuhano maso. Medtem ko se ohlaja, na vodni kopeli stopimo čokolado in maslo ter v zmes kanemo eno kapljico eteričnega olja mete. Ohlajene mafine naložimo na krožnik in premažemo s čokolado. Ko se čokolada strdi, ponudimo. Preostanek shranimo v hladilniku in porabimo v dveh dneh.
Recept je povzet iz knjige Zdravilna moč začimb za otroke
Slika je simbolična (Shutterstock)