Kumarice vsebujejo pomembna hranila, kot na primer vlaknine, vitamin K in celo probiotike. Za vas smo pripravili recept, kako narediti kumarice, ki so bolj zdrave kot kupljene v trgovini, saj vsebujejo manj a ravno prav soli.
Za vsak kozarec potrebujemo:
- majhne kisle kumarice
- 2 žlici rjave indijske gorčice
- 8–10 črnih poprov
- 2 žlici mlete kurkume
- 2–4 stroke česna (odvisno od tega, koliko jih želimo začiniti)
- 1 lovorjev list
- 1–2 sveža kopra, 1 žličko semena kopra ali 2 kapljici 100-odstotno čistega eteričnega olja kopra
Slanica
- 1 žlica soli
- ¼ skodelice domačega jabolčnega kisa
- 4 skodelice filtrirane vode
Žlico soli raztopimo v 4 skodelicah filtrirane oziroma prečiščene vode in dodajmo ¼ skodelice domačega jabolčnega kisa.
Pripravimo kumarice:
- Poskrbimo za enako velike čiste kozarce s tesno prilegajočimi pokrovi.
- Temeljito operimo kumarice. Kumaric ne režemo.
- V kozarec s pripravljeno slanico dodamo stroke česna, gorčično seme, poper, lovorjev list, kurkumo in koper.
- Kumarice dajmo v kozarce in prelijmo tako, da bodo popolnoma prekrite s slanico.
- Odzračimo kozarce in pustimo kakšnih šest do sedem dni, da fermentirajo pri sobni temperaturi.
- Odstranimo zračno zaporo in pokrijmo z navadnim pokrovom. Hranimo v hladilniku približno 5 ali 6 mesecev.