Kako vzgojimo psa? Vzgoja, šolanje, socializacija psa in še kaj. Odgovoren lastnik ima kar nekaj nalog, ko prvič pripelje psa v nov dom. Vse pa vodijo k skupnemu cilju: psihično stabilnemu oziroma dobro ‘vzgojenemu’ psu.

VZGOJA: Hišna pravila moramo določiti pred nakupom oziroma posvojitvijo psa. V vzgojo naj bodo vključeni vsi družinski člani. Skupaj določimo, ali psu dovolimo na posteljo, kako se bo hranil, kako bomo z njim komunicirali. Pravila postavljamo mi in ne pes.

SOCIALIZACIJA: Psu moramo omogočiti čim več izkušenj v urbanem okolju. Seznanimo ga z drugimi psi, kolesarji, tekači, mucami, otroki, vzamemo ga na pijačo v gostilno, na sprehod v mesto itd. Izkušnje mu predstavimo kot nekaj dobrega, hvalimo ter nagrajujemo želene odzive.

ŠOLANJE: Psa šolajmo prijazno in humano in ga motivirajmo s pohvalo in priboljški. Minute učenja poslušnosti naj bodo razgibane in kratke, povelja odločna, a umirjena. Osnov se lahko naučimo v pasji šoli. Šolanje zajema osnovna povelja, delo v mestu ter učenje lepe hoje na povodcu. 

OSEBNI PROSTOR: Psu moramo urediti miren prostor v hiši, ki bo namenjen počitku ter umirjanju. Priporočljiv je premični boks, ki ga lahko uporabimo tudi za potovanja, prevoz v avtu, obisk veterinarja. S priboljški in igračami psa navadimo, da je boks nekaj dobrega.

POZDRAV: Psa odvadimo skakanja in lajanja v obiskovalce, sprehajalce oziroma družinske člane, ki se vračajo iz šole ali službe. Ob prihodu domov počakamo, da se pes najprej umiri, šele nato ga pozdravimo. Dokler skače in laja, mu pozornosti ne namenimo.

DOTIK: Psa od malega navajajmo na raznovrstne dotike. Večkrat na teden mu pregledamo zobe, ušesa in ga nežno povlečemo za rep. K vaji povabimo tudi druge družinske člane in znance. Z vajo preprečimo neželene odzive, ko je pes v bližini otrok, v gruči ljudi itd.

HRANJENJE: Število in količino obrokov prilagodimo letom. Hrane ne puščamo v posodici, ampak počakamo, da pes poje obrok. Če ga ne želi, po nekaj minutah posodico umaknemo. Tako ga navadimo, da ne bo izsiljeval in prosil za drugo hrano, ampak bo sprejel ponujeno.

URAVNOTEŽENA PREHRANA: Ne le naš, tudi pasji jedilnik mora biti raznovrsten in bogat s hranili.

Čeprav bi kuža raje jedel čokolado kot brikete, se moramo zavedati, da gre za strupe, ki jih pasje telo težje prebavlja. Večji kot je odstotek mesa in hranilnih snovi, kvalitetnejša je hrana. 

NE HRANIMO Z MIZE: Če se odločimo, da bomo psa nagradili z obrokom kuhane hrane (npr. riž, belo meso, goveja kost, kokošja juhica), mu obrok odnesemo na mesto, kjer je vajen jesti. Največja napaka, ki jo pri vzgoji lahko naredimo, je, da psa hranimo z mize.  S tem ga naučimo le prosjačenja ali še hujšega, kraje z mize.

VARNO IZ AVTA: V avtu morajo biti psi pripeti oz. zaprti v omejenem okolju – v prtljažniku ali transporterju. Naučimo ga izstopiti na povelje: izstop mu preprečujemo z zapiranjem vrat toliko časa, dokler se ne umiri, sede in nam nameni pozornost. Ko se končno umiri, ga pohvalimo in omogočimo varen izstop iz avta.