Pes je velika odgovornost. Odgovornost zajema vse: od izbire psa, sodelovanja družinskih članov, financ, vloženega časa pa do grajenja na odnosu in vzgoji.

Odločitev za psa predstavlja velik korak. In žalostno je, da se ljudje pred nakupom novega avta natančno pozanimamo o njegovih značilnosti, zmogljivosti, ceni vzdrževanja, opravimo celo testno vožnjo … po drugi strani pa je odločitev za živo bitje, psa, ki bo z nami vsaj 15 let, v ogromno primerih zelo nepremišljena in hitra. Pred izbiro novega družinskega člana moramo temeljito razmisliti, kakšnega psa želimo, koliko časa smo mu pripravljeni nameniti, kakšna bodo hišna pravila, razdelitev nalog v družini, kje bo pes v času družinskih potovanj, koliko financ za oskrbo, veterinarske stroške in kvalitetno prehrano imamo na voljo ter ali smo pripravljeni na dolgoročno obvezo za naslednjih 10–20 let.

Psa se ne podarja za darilo ali ne kupuje otroku. Odgovornost vedno pada v roke odrasle osebe, staršev, saj otroci in mladostniki niso pripravljeni na takšno zadolžitev, v času odraščanja, ko se njihovo življenje najbolj spreminja. Oddaja psa zaradi nepremišljenega nakupa/posvojitve je namreč eden izmed glavnih razlogov brezdomnih psov.

Pes je strošek

Odgovorna skrb in življenjski standard psov v Sloveniji zahtevajo letno kar nekaj stroškov. Za občutek smo izluščili stroške v 1. letu pasjega življenja, okvirna ocena (brez nakupa psa) znaša 1.300 eur.

Nakup/posvojitev psa. Razmislek o izbiri psa in njegovemu izvoru je zelo pomemben. Ocena stroška: najnižja cena je posvojitveni prispevek, ki znaša od 50 eur naprej; najvišjo ceno pa imajo rodovniški psi, od 500 vse do 2.000 eur, odvisno do izbire predstavnika.

Cepljenje in registracija. Osnovni paket prvega obiska pri veterinarju zajema dvakrat cepljenje proti kužnim boleznim, cepljenje proti steklini po programu RS, čipiranje, vpis v register in ureditev potnega lista. Ocena stroška: 110 eur.

Osnovna oprema. Osnovna oprema zajema ležišče, posodice, ovratnico/oprsnico in povodec. Ocena: 150 eur.

Pasja prehrana. Hrana ima pri razvoju psa veliko vlogo, zato priporočamo raziskavo ponudbe na trgu. Kvalitetna prehrana pomeni manj zdravstvenih težav in manj veterinarskih stroškov. Ocena: minimalno 30 eur na mesec (letno vsaj 360 eur).

Igračke in uničeni predmeti. Igračke lahko kupimo ali izdelamo sami. V času odraščanja gre kuža čez fazo uničevanja predmetov, grizenja gumenih igrač ob menjavi zob, igrače potrebujeta s psom tudi za igro in učenje. Ocena: 50 eur na leto.

Počivalnik/boks, primeren prostor v avtu. Počivalnik/boks v hiši je prostor, kamor se lahko kuža umakne, kjer lahko v miru počiva, grize kost. Boks nam bo prišel prav tudi pri vzgoji in šolanju psa. Zakonsko predpisano se mora kuža v avtu peljati varno – v prtljažniku (pregrajen z mrežo), v transporterju ali na zadnjih sedežih, pripet z oprsnico in varnostnim pasom. Ocena stroška: 150 eur.

Kastracija/sterilizacija. Zdravstveni poseg, priporočljiv za vse pse, ki niso namenjeni nadaljnji vzreji. Ocena stroška: 100–200 eur (odvisno od spola, velikosti psa).

Pasja šola. Vzgoja, šolanje in socializacija psa je pri oblikovanju pasjega življenjskega sopotnika zelo pomembna. Obiščite vsaj osnovni program, kjer vas bodo usmerili k različnim metodam, vam dali napotke za srečevanje z novimi situacijami, predstavili vam bodo načine, kako mentalno in fizično zaposliti svojega psa, vam podali teoretično znanje in nasvete pri vzgoji. Ocena stroška: 150 eur.

Nega psa. Nega psa je odvisna od izbire predstavnika, vrste dlake, nagnjenosti h kožnim boleznim. Oprema: različne vrste glavnikov, krtač, strižnikov, šamponi in balzami, klešče za striženje krempljev, potrebe po dodatnih preparatih. Predvsem pri dolgodlakih psih je obisk pasjega frizerja stalnica, o negi svojega psa pa se lahko izobrazite tudi sami. Ocena stroška: oprema 50 eur, pasji frizer 30–70 eur.

Zaščita pred zajedavci. Zaščita psa pred notranjimi in zunanjimi zajedavci je zelo pomembna. Danes je ponudba na tržišču zelo obširna; vse od kemičnih preparatov, do naravnih izdelkov in priporočil za domačo pripravo zvarkov. Ocena stroška: 10–15 eur na 3 mesece (letno znaša vsaj 40 eur).

Veterinarski stroški. Obisk veterinarja v enem letu, najsi gre za prebavne težave, bruhanje, drisko, manjše poškodbe, vnetja, prehlade. Ocena stroška: 100 eur (v primeru odsotnosti večjih poškodb in bolezni).

Ostale malenkosti. Poleg vsega omenjenega, moramo kupiti še vrečke za pasje iztrebke, priboljške in manjšo opremo. Ocena stroška: 50 eur.

 

Prihodnjič: Izbira psa iz legla

 

Članek je nastal v okviru projekta IZOODI. Več o projektu si boste lahko rpebrali v eni od prihodnjih objav. Spremljajte nas na www.preventivarevija.si

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si