Številni lastniki živali se, potem ko sami začno jesti vegansko ali vegetarijansko, odločijo, da bo tako jedel tudi njihov ljubljenec. Še najbolj zato, ker se sami dobro počutijo po spremembi in si za ljubljenca želijo isto. Pa je to zdravo?

Kljub temu da jim po vegetarijanski hrani ne smrdi več iz ust, izginejo alergije, živali pa imajo več energije, veterinarji ne svetujejo zgolj takšne hrane. Pravijo, da je odločitev o brezmesnem jedilniku tvegana in sporna. Veterinar Lew Olson, avtor knjige Raw and Natural Nutrition for Dogs, trdi naslednje: »Poskusi, da bi mačko hranili z vegansko hrano, bi bili enako neuspešni, kot če bi konjem poskušali vsiliti meso. Vsiljevati nekaj, česar ne morejo predelati, je nesmiselno.« Vegetarijanska in veganska hrana je za pse koristna, ampak moramo biti pri tem zelo previdni.

Pes potrebuje vsaj malo živalskih beljakovin. Psi in mačke prebavijo nekatera hranila drugače kot ljudje.

Vitamini A in D: Psi in mačke ne tvorijo vitamina D v koži, zato ga morajo dobiti s hrano. Vitamin D mora biti D3 iz živalskih virov in ne D2 iz rastlinskih virov. Ljudje in psi lahko do neke mere porabijo D2, mačke pa potrebujejo D3.

Tavrin: Psi lahko tvorijo tavrin, če dobijo dovolj pravih gradnikov s pomočjo prehranskih beljakovin. Mačke ne morejo tvoriti taurina, ki je zanje ključna aminokislina. Dobiti jo morajo s hrano v zadostnih količinah.

Možne težave

Če pse in mačke hranimo zgolj vegetarijansko oziroma vegansko, tvegamo, da dobijo:
• neustrezni skupni vnos beljakovin (manj kot priporočeno – 25 gramov na 1000 kcal);
• neuravnotežen vnos aminokislin: tavrin in L-karnitin (psi in mačke) ali esencialne maščobne kisline – arahidonska kislina (samo mačke);
• pomanjkanje vitaminov in mineralov (vitamini B, kalcij, fosfor in železo), ki se pridobiva z mesom in drugimi živalskimi proizvodi;

  • pomanjkanje ključnih hranil lahko privede do resnih in včasih nepopravljivih zdravstvenih stanj, na primer s tavrinom povezano dilatativno kardiomiopatijo (povečano srce s šibkimi kontrakcijami in slabo črpalno sposobnostjo). Dolgotrajno pomanjkanje tavrina lahko privede tudi do napak v rasti, težav z očmi, težav v spolnih organih.

Nekaj osnovnih veterinarskih napotkov:

  1. Nikoli ne dajajmo zgolj vegetarijanske ali veganske hrane pasjim ali mačjim mladičkom, ki sesajo.
  2. Hrana naj bo takšna, ki je pod veterinarskim nadzorom.
  3. Posvetujmo se z živalskim nutricionistom, ki bo preveril ustreznost domače ali kupljene vegetarijanske ali veganske prehrane.
  4. Ljubljenčka vsako leto peljimo na odvzem in pregled krvi, še zlasti, če vegansko je že od mladih let.

Posebna prehrana

Veterinarji v določenih primerih predpišejo nemesne oblike beljakovin (jajca ali sojo), še zlasti, če ima žival:

  • alergijo na hrano
  • obolenje jeter
  • ledvične kamne

Vegetarijanska prehrana in dodatki za pse

Da bi uskladili neravnovesja ali pomanjkljivosti v prehrani ljubljenčka, lastniki živali pogosto kupijo prehranske dodatke. To je prej škodljivo kot koristno, saj dodatki večinoma vsebujejo veliko kemično sintetiziranih hranil, ki bi jih sicer dobili z uravnoteženo prehrano. »Ljudje počno to zato, da bi osrečili sebe, ne psa. Svetujem jim, naj si raje nabavijo kozo ali zajca,« dodaja Olson.