Sodobna medicinska znanost pri ljudeh in pri živalih prepoznava kronična vnetja kot ključni dejavnik za vse bolezni.

Vsaka kronična bolezen (alergije, astma, avtoimunske bolezni, rak, demenca, bolezni srca …) je v bistvu vnetno stanje. Vnetje je odziv telesa na poškodbo, infekcijo ali draženje. Gre za naraven in zdrav proces. To pomaga telesu zdraviti rane in čistiti odpadne snovi, ki so posledica poškodb ali strupov. Z drugimi besedami, vnetje je v začetni fazi koristno, uničujoče pa postane, če je kronično. Kronična vnetja povzročajo razrast prostih radikalov, ki slabijo antioksidativno obrambo telesa in na koncu poškodujejo DNK. Prosti radikali so škodljivi, ker ustvarjajo mikroskopske poškodbe telesnih celic. Te poškodbe se imenujejo oksidativni stres. Oksidativni stres vodi k "staranju" in povzroča bolezni.

Vzrok vnetjem in boleznim je torej oksidativni stres. Povzroča več kot 200 bolezni, njihovo število pa se iz dneva vdan veča. Oksidativni stres poškoduje telo do te mere, da poškoduje DNK in encime, kar vodi do slabšanja delovanja organov in imunskega sistema. To naredi telo bolj ranljivo za bolezni.

Od kod prihajajo prosti radikali?

Telo tvori te uničujoče molekule v procesu dihanja, hranjenja in prebavljanja.

Prosti radikali so tudi povsod okoli nas. V obliki sončne svetlobe, onesnaženja, strupov v hrani in vodi, v elektromagnetnih poljih (elektromagnetne frekvence) sevajo iz elektronskih naprav in iz slabe prehrane ter močno predelane hrane.

Prenekatere živali jedo predelano hrano, pijejo onesnaženo vodo in so izpostavljene visokim ravnem pesticidov v travi in okolju. Zaradi razvoja tehnologije in socialnih omrežij so živali in ljudje vse bolj izpostavljeni strupom iz okolja in hrane, kar vodi do celičnih poškodb. To pomaga pojasniti, zakaj je čedalje več rakov in degenerativnih bolezni pri živalih in ljudeh.

Preveč prostih radikalov (ali premalo antioksidantov) poškoduje celične membrane in DNK. To vodi do poškodb tkiva in organov in številnih drugih kroničnih bolezni.

Uničenje prostih radikalov

Na srečo je telo zasnovano tako, da ščiti celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Za to ima svojo notranjo in močno mrežo antioksidativnih encimov. Uporablja tudi zunanje vire antioksidantov iz hranil, ki jih najdemo v živilih. Antioksidanti so spojine, ki reagirajo in aktivirajo proste radikale, tako da ne morejo povzročiti celičnih poškodb. Na ta način antioksidanti pomagajo zaščititi vsako celico, tkivo in organ v telesu. Ob tem vedenju je znanost začela priporočati uživanje (tako živilskih kot sintetično proizvedenih) antioksidantov v boju proti oksidativnemu stresu. V zadnjih letih so podjetja na trg poslala množico izdelkov na osnovi antioksidantov. Mnogi med njimi so sintetični izolati vitamina C, vitamina E in beta-karotena.

Na žalost imajo antioksidanti v obliki sintetičnih vitaminskih dodatkov (v velikih odmerkih) dejansko več škodljivih učinkov kot koristi. Nasprotno pa naravni antioksidanti iz hrane pomagajo zmanjšati pojav kroničnih bolezni, kot so bolezni srca in rak. Toda neravnovesje (ali preobremenitev z oksidativnim stresom) je težko obvladovati samo s hrano. Prehranska živila imajo omejeno zmogljivost, saj lahko molekule antioksidantov na osnovi hranil (neposredni antioksidanti) nevtralizirajo proste radikale samo v razmerju 1:1.

Dobra novica je, da antioksidanti, ki jih tvori telo veliko močneje preprečujejo škodljive učinke prostih radikalov v primerjavi z antioksidanti iz hrane. Telo dejansko tvori antioksidativne encime, kot so SOD (superoksid dismutaza), glutation in katalaza. Te so eksponentno učinkovitejše pri odstranjevanju prostih radikalov, ker vsako sekundo deaktivirajo milijone prostih radikalov. Ta močna mreža antioksidantov je podobna notranji vojski telesa, ki se razporedi, ko se je treba boriti proti vsem grožnjam. Nobenega dvoma ni, da lahko živila, bogata z antioksidanti, in dobra prehrana pomembno vplivajo na zdravje in bolezni.

Nutrigenomika – kako hranila vplivajo na DNK

Nutrigenomika proučuje, kako hranila v hrani vplivajo na DNK in aktivnost genov, zlasti ko gre za preprečevanje in zdravljenje bolezni. Genetika torej ni edini dejavnik v razvoju bolezni, ampak nanjo vplivajo še zunanji (prehrana, izpostavljenost kemikalijam in drugim strupom) in notranji dejavniki (hormoni in stres). Ne le sebi, tudi ljubljenčkom lahko pomagamo, da se kakovostno starajo in da imajo manj kroničnih vnetij. To naredimo tako, da podpremo zdravje na celični ravni.

Pot do uspeha

Sredi devetdesetih let so raziskovalci odkrili Nrf2, beljakovinski prenosnik, ki obstaja v vsaki celici telesa in je glavni regulator lastnega zaščitnega sistema v telesu. To pomeni, da je Nrf2 odgovoren za odkrivanje celičnih poškodb. Ko je poškodba odkrita, se Nrf2 odzove tako, da signalizira DNK, da proizvede močne antioksidativne encime, protivnetne proteine in aktivira gene za razstrupljanje. Zato signalna pot Nrf2 dobesedno pomaga telesu pri zdravljenju. Imenovan je bil celo za "varuh zdravja in dolgoživosti vrst".

Raziskave so pokazale, da se, ko se telo stara, začne aktivnost Nrf2 zmanjševati. Na srečo je zdaj znano, da aktivacijo Nrf2 lahko sprožijo nekatera živila in zelišča, pa tudi vadba in druge izbire življenjskega sloga (kot je občasno postenje).

Nedavne raziskave so pokazale, da ima aktivacija Nrf2 v veliki meri zaščitno in koristno vlogo pri številnih boleznih. Zaradi tega so raziskovalci preučili načine, kako lahko aktiviramo Nrf2 z uporabo posebnih prehranskih dopolnil in zdravil. Nekatera živila in naravna zelišča delujejo neposredno na Nrf2. Sem spadajo snovi, kot so sulforafan (najdemo ga v brokoliju), kurkuma, izvleček zelenega čaja in številne druge.

Spodbujanje Nrf2

Zdaj obstajajo posebni zeliščni pripravki v obliki prehranskih dopolnil, ki spodbujajo aktivacijo Nrf2. Ugotovljeno je bilo, da lahko specifična mešanica zelišč bolj koristi kot posamezni odmerki zelišč.
Če povzamemo: ker so številne bolezni in degenerativna stanja povezana z oksidativnim stresom, kar vpliva na aktivacijo poti Nrf2, to zahteva celovit pristop, ki vpliva na zdravje na celični ravni.
Pravzaprav je v znanstvenem članku Državne univerze v Washingtonu iz leta 2015 navedeno: »Morda smo na robu nove literature o učinkih Nrf2 na zdravje, kar bi lahko bil izjemen terapevtski in preventivni preboj v zgodovini medicine. Po našem mnenju je aktivacija Nrf2 verjetno najpomembnejši pristop, ki spodbuja zdravje v bližnji prihodnosti«.

A.L.

Povzeto po www.gensoldx.com