Nekateri ljudje so previdni pri uporabi zelišč, ko gre za njihove ljubljenčke. Spet drugi so navdušeni. »A ni vse varno, kar je naravno,« pravi Jean Hofve, upokojeni holistični veterinar, avtor knjige Paleo Dog.

Potencialno nevarno je, da z zelišči zdravimo mačke. Mačke v jetrih nimajo takšnih encimov kot ljudje, psi pa razgradijo hrano z drugimi snovmi. Potem je tu še vprašanje odmerjanja. »Velik pes ima razmeroma počasno presnovo in je zato lahko posebej občutljiv za preveliko odmerjanje; hiter srčni utrip majhnega psa in visoka raven energije pa lahko otežita doseganje želenega učinka pri majhnem odmerku,« piše Jean Hofve.

Rdeči brest (Ulmus fulva) je svetla izjema in živalim ne škoduje. Brest je viskozno zelišče (dosegljivo na www.or-ca.si), na voljo je v obliki kapsul. Vsebuje ogromno hranil, tudi ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe, askorbinsko kislino, beta-karoten, kalcij in več mineralov v sledovih. George Washington in njegovi vojaki so v času hude zime v dolini Forge preživeli prav zaradi skorje rdečega bresta. Kljub temu lahko rastlina ovira vsrkavanje zdravil, zato jo jemljemo (nam koristi za obnovo organizma) oziroma dajemo živalim takrat, ko zdravil ne uživamo.

Koristi za živali

Zeliščarji pripisujejo rdečemu brestu veliko čudovitih zdravilnih lastnosti: blaži (pomirja, tvori sluz), gladi (pomirja in ščiti kožo), hrani (zagotavljajo specifična hranila), tonira (spodbuja zdravo delovanje enega ali več telesnih sistemov) in je adstrigent (stiska, veže ali suši). Ima antioksidativne in protivnetne lastnosti. V notranjosti sluz nežno prekriva razdraženo, vneto ali poškodovano tkivo in tvori zaščitno pregrado; navzven se lahko uporablja kot obloga, ki 'izvleče' okužbo in pomaga pri celjenju ran. Rdeči brest je eno od najboljših zelišč, ki se samostojno ali v zeliščni mešanici uspešno bori proti raku.

Brest s svojo strukturo pomirjujoče učinkuje na sluznico, zato pomaga podpirati zdravje želodca in prebavnega trakta. Odlično zdravi razjede, gastritis, kolitis in druge vnetne črevesne težave. Vsebuje veliko vlaknin, ki uravnavajo delovanje črevesja. To pomeni, da se lahko uporablja za lajšanje driske in zaprtja. Prav tako pomaga ublažiti slabost in bruhanje hišnih živali, ki trpijo za boleznimi, na primer boleznijo ledvic. Sirup, narejen iz rastlinske skorje, pomaga pri zdravljenju razjed v ustih.

Rastlina naj bi blažila vnetje v sluznicah in pomagala pri vnetjih pljuč (bronhitis, astma), ledvic in mehurja (cistitis, simptomi FLUTD), žrela (tonzilitis) in sklepov (artritis).

V primeru cistitisa (vnetje sečnega mehurja) pomirja sluznico mehurja, a ker vsebuje magnezij, morda ni ustrezna izbira, če ima ljubljenček povišan pHv urinu ali če je prisotna bakterijska okužba.

Uporaba pri živalih

Pet kilogramskemu psu damo pol kapsule bresta, in sicer tako, da sestavine iz kapsule zmešamo s hladno vodo. Damo ga toliko, da dobimo kašo, ki jo lahko dajemo psu s kapalko ali brizgo ali kar v hrano. Je blagega, rahlo sladkega okusa in mačke ter psi ga običajno dobro prenašajo, če se pomeša s hrano.

Kako naredimo sirup?

Avtorica Anitra Frazier je v svoji knjigi The New Natural Cat podala naslednji recept za sirup, ki velja tudi za pasje spremljevalce, če ga pripravimo glede na težo: v majhno posodo zlijmo 1/2 skodelice hladne vode in 3/4 žličke praha rastline. Pretlačimo z vilicami, da razbijemo grudice. Počasi kuhamo na majhnem ognju, kakšno minuto ali dve, dokler se ne zgosti. Ohladimo in zamrznimo največ za teden dni.

Čas

Pri dolgotrajni uporabi je morda najbolje, da pripravka ne dajemo istočasno kot zdravila. Morda je odmerek najbolje dati pred spanjem, saj bo počitek omogočil nemoteno delovanje pripravka in povečal njegove koristi. Odmerek damo od uro do dve po zdravilu (če žival jemlje zdravila), saj bi sicer obloga, ki jo brest naredi v črevesju, preprečila vsrkavanje zdravila.

Pri prebavnih težavah

Če je težava z zgornjim delom prebavil (želodec ali tanko črevo), ga dajmo psu pred obroki, da zagotovimo najboljšo zaščito.

Pri težavah v debelem črevesju, na primer pri zaprtju ali vnetju črevesja, pa ga dajmo s hrano ali po obroku. Dajmo pol kapsule na žlico sirupa (2,5 kapsule na 5 ml) osem kilogramskemu psu.

Za usta in grlo

Za pomiritev in celjenje razjed v ustih, brest vbrizgajmo uro pred ali uro po obroku. Odmerek prilagodimo velikosti oziroma teži hišnega ljubljenčka. Za mačko je 5 ml več kot dovolj, velik pes pa potrebuje od 20 do 30 ml.

Pri cistitisu, astmi in drugih vnetnih težavah

Dajmo tri- do štirikrat dnevno.

Pri težavah s kožo

Naredimo pomirjujočo pasto iz prahu (zmešajmo prah s hladno vodo) in položimo na obolela mesta, na primer po opeklinah, pikih žuželk, izpuščajih, praskah in drugih ranah. Razmažimo po rani in pustimo, da se posuši. Rastlino so uporabljali že Indijanci, da bi z njo ustavili krvavitev (ne pozabimo, za ustavljanje krvavitve lahko uporabimo tudi trpotec). Oblikujmo naravni „povoj“, ki ga nekaj ur pustimo na mestu – če le lahko svojega psa prepričamo, da se ga ne dotika.

A.Z.