Se pes rad sonči? Dolgotrajno izpostavljanje žgočemu soncu ne škodi le nam, ampak tudi našim ljubljenčkom. Tukaj je nekaj koristnih nasvetov o tem, kako jih zaščitimo pred morebitnimi opeklinami …

Ne brijmo ljubljenčka: ljubljenčkov poleti ne brijmo do golega. Če ga čisto obrijemo, kožo izpostavimo soncu. Dlaka ga namreč ščiti pred ultravijoličnimi žarki, zato je obrita koža veliko bolj dovzetna za sončne opekline. Namesto tega mu dlako skrajšajmo.

Psi, ki jim izpada dlaka, potrebujejo posebno nego: med psi, ki ne prenašajo vročine in sonca, so tudi psi, ki jim izpada dlaka zaradi alergij ali hormonskih sprememb. Tudi kemoterapija povzroči nenadno izpadanje dlake. Od geografske lege in od pasme je odvisno, ali bomo morali zaščititi psa. Kitajski goli pes potrebuje več zaščite kot nemški ovčar. Tudi pudlji, ki jim ne izpada dlaka in jim je poleti vroče, rabijo drugačno zaščito kot na primer haskiji.

Zaščitimo pse, ki se radi sončijo: nekateri psi uživajo na soncu in se mu izpostavljajo po več ur dnevno. Ne dovolimo, da jih opeče. Če so predolgo izpostavljeni soncu in če ležijo na hrbtu, lahko dobijo tumorje v območju dimelj. Ta predel je najmanj zaščiten z dlako. Pazimo, da na soncu ne ležijo več kot pol ure. Bodimo pozorni, če postane gobec roza barve. Svetlopolti psi so, podobno kot ljudje, bolj občutljivi.

Kako pomagati opečenemu psu? če psa na določenih delih telesa opeče, mu privoščimo blagodejno kopel s hladno vodo in nežnim organskim milom. Preden ga umijemo, mu vmasirajmo 5 kapljic olja Neem v kožo, najbolje na mesto opekline. Počakajmo nekaj minut, preden speremo z vodo. Olje Neem zdravi opekline. Včasih pomaga tudi gel aloe vere.

Razmislimo o zaščitni obleki: v določenih situacijah potrebuje žival oblačilo. Če je pes obrit pred ali po kirurškem posegu, moramo goli predel njegovega telesa pred soncem zaščititi z bombažno tkanino. Če nameravamo na soncu z njim pohajkovati več ur ali jadrati, moramo zaščititi celo telo.

Dodatna nega za kratkodlake pse: če ima pes roza nos, moramo biti pri daljši izpostavljenosti soncu še posebej pozorni. Podobno kot gologlavi ljudje tudi kratkodlaki in svetli psi hitreje dobijo opekline. Če se nos obarva, ga moramo takoj spraviti v senco.

Namažimo ga z zaščitno kremo: tako je, zaščitno kremo lahko uporabimo tudi za psa. Uporabimo otroško kremo, ki je nežna, in ki vsebuje pomirjujoče sestavine, to je vitamin E in karitejevo maslo.

Izognimo se cinkovemu oksidu: večina sončnih krem vsebuje cinkov oksid, ki je strupen za živali. Krema, s katero mažemo psa, naj te sestavine ne vsebuje niti v sledovih.

Ne puščajmo psa v avtu: le nekaj minut v vročem avtu brez odprtih oken je dovolj, da se pes pregreje ali da ga zadene kap. V hudi vročini je bolje, da pustimo živali doma, če pa ne moremo mimo tega, ker smo na primer na potovanju, moramo obvezno odpreti okno ter pustiti v avtu posodo z vodo – ali pa ga vzeti s sabo.

Poskrbimo za zaščito pred bolhami, klopi in komarji: če žival ni zaščitena, lahko dobi srčne gliste, lymsko boreliozo, vročino in kopico drugih neprijetnih težav. Podobno kot človek.

Pripravimo otroški bazen: psi, ki radi skočijo v vodo, bodo več kot hvaležni, če jim bomo v vročih dneh napolnili otroški bazen z vodo. Če ne stanujemo v bližini rek ali morja, si pomagajmo z bazenom, ki ga redno čistimo in menjujmo vodo.

Opazujmo plavalne sposobnosti: čeprav pes instinktivno skoči v vodo, to še ne pomeni, da je dober plavalec. Če skoči v globok bazen, morda ne bo znal splavati ven brez pomoči, zato bodimo zraven in mu pomagajmo iz vode, če ne zna iz nje priti sam.

Pazimo na telesno težo: ne le pozimi, tudi poleti se psi zredijo, ker se jim v vročini ne ljubi kaj dosti gibati. Pazimo na prehrano in telesno težo v obdobjih, ko pes ni tako aktiven. Pretežki psi prej umrejo kot tisti s primerno telesno težo.