Vsak dan gledamo zobe svojega psa ali mačke, a koliko res vemo o njih? Pasji zobje so vrata v prebavni sistem in so pomemben del njihove sposobnosti, da živijo srečno življenje. Navsezadnje, kako bo žival uživala v okusnih poslasticah ali pri obrokih, če nima zdravih zob? Usta hišnega ljubljenčka nam lahko veliko povedo o njihovem zdravju, vendar pa obstajajo številni miti in napačna prepričanja o živalskem zobozdravstvu.

Normalno je, da imajo hišni ljubljenci slab zadah
Absolutno ne! Hišni ljubljenček ne sme imeti slabega daha. Slab zadah ne prihaja vedno iz ustne votline. Prihaja lahko iz katerega koli dela zgornjega prebavnega trakta in ni normalen. Če ima ljubljenček slabo sapo, ga peljimo k veterinarju, da preveri zobe in jih po potrebi očisti oziroma priporoči še kakšno drugo zdravljenje.

Hišni ljubljenčki lahko sami očistijo zobe tako, da grizejo kosti, rogovje ali igrače
Ne drži. Kosti in rogovje lahko zlomijo zobe, čeprav so psi živahni prežvekovalci. Vse, česar ne moremo ukriviti z lastnimi rokami ali zdrobiti, ni primerno niti za našega ljubljenčka. Medtem ko lahko določene igrače omejeno koristijo, na primer vrvi, ki krepijo dlesni, še ne ohranjajo zdravih zob.

Suha hrana pomaga čistiti zobe
Resnično – vendar z nekaj zadržki. Obstaja  prepričanje, da je suha hrana za zdravje zob boljša od konzervirane, ker pomaga strgati tartar. Vse, kar je malo abrazivno, pomaga odstraniti plak in kalcij iz zob. To pa ne pomeni, da bi moral ljubljenček dobiti le suho hrano. Na odločitev o izbiri hrane vpliva več dejavnikov. Vsaka vrsta hrane ima prednosti in slabosti. Kar je dobro za enega, ni nujno dobro za drugega.

Čiščenje brez anestezije je varneje in boljše kot z anastezijo
Ne drži. Čeprav grdi rjavi kamen pokriva površino zob, so znaki bolezni običajno pod tem oziroma v zobu ali dlesni in jih ni mogoče zaznati brez zobnih rentgenskih žarkov oziroma brez zobozdravstvenih instrumentov za sondiranje pod dlesnijo. To je možno opraviti le s pomočjo anestezije. Postopki brez anestezije niso tako temeljiti in ne zdravijo. Posegi brez anestezije so lahko tudi zelo boleči in nevarni, če slučajno poškodujejo ljubljenčka.

Pasja usta so bolj čista od človeških
Ne glede na legende o zdravilni moči pasjega poliza, ta mit ni resničen. Dejstvo je, da imajo psi in ljudje v ustih bakterije. Psi imajo drugačno populacijo bakterij, vendar to ne pomeni, da so usta čistejša. Nekateri psi radi ližejo svoje lastnike, vendar se temu izognimo. Ne dovolimo, da nam ližejo rane. Če že, potem jih temeljito sperimo z vodo.

Nič ni mogoče storiti, da bi preprečili pasje zobne bolezni
Dobra novica je, da je tudi ta mit neresničen. Najbolj stroškovno učinkovita stvar, ki jo kot lastnik lahko storimo, da preprečimo parodontozo, je, da dnevno ali vsak drugi dan psu umivamo zobe. To je zlati standard za preventivno oskrbo.