Zdravljenje raka pri psih je lahko dolgotrajno in mučno za vse. Za žival in za lastnike. Pa vendarle … najprej je treba spremeniti prehrano.

Pes, ki ima raka, naj bi jedel tisto, kar je v naravnem stanju v divjini. To vključuje hrano, ki se pomaga boriti proti raku in hrano, ki pomaga preprečevati raka. Hrana mora biti sveže pripravljena in ne predpakirana.

Najpomembneje je, da zadovoljimo psa ob napadih lakote pri vsakem obroku. Zato je pomembno, če bi lahko pri vsakem obroku vključili vsaj eno od sestavin.

Pri vsakem obroku: visoko kakovostne beljakovine

Psi ljubijo okus večine beljakovin, kar jih spodbudi k hranjenju. Beljakovine so bogate s hranili, vitamini in minerali. Dobre beljakovine so: govedina, piščanec, riba, puran, raca, svinjina, koza, jagnjetina, divjačina.

Namesto bedrc kupimo piščančja prsa. Maščoba v živalskih beljakovinah vsebuje več slabih maščob – omega-6 maščob – kot bi jih smela bolna žival pojesti. Odstranimo odvečno maščobo ali kožo preden skuhamo meso. S tem ko odstranimo maščobo, hrana ne izgubi okusa.

Tofu ne sme biti beljakovinski nadomestek. Večina psov ga ne prebavlja. Če ima pes raka, mu ne dajajmo ničesar, kar tudi sicer ni na jedilniku in kar bi še dodatno oslabilo njegovo telo. Hranilna vrednost tofuja ne odtehta težav, ki bi jih žival imela zaradi zaužitja.

Pri vsakem obroku: olja in maščobe

Uspešne v boju proti raku so tudi omega-3 maščobe. Omega-3 maščobe krepijo imunski sistem, medtem ko ga omega-6 maščobe slabijo. Zdrav imunski sistem je pri zdravljenju raka ključnega pomena.

Na jedilniku naj bodo v vsaj enem obroku kuhana jetra, ki so bogata z dobrimi maščobami. Jetra naj bodo na jedilniku tako dolgo, dokler jih pes prenaša. Večini psov so jetrca všeč. Svinjska jetra moramo skuhati, medtem ko so lahko goveja jetra znotraj surova.

Krilovo olje (Sensilab), naj bo na vrhu prehranske lestvice. Krilovo olje ne vsebuje toliko težkih kovin kot ribe, ki so visoko na prehranski lestvici. Obstajajo dokazi o tem, da krilovo olje pomaga pri depresiji, ki je pogost spremljevalec bolezni. Krilovo olje je običajno na voljo v 1.000 mg kapsulah. Žival naj bi dnevno zaužila od 1.000 – 12.000 mg olja, odvisno od teže. 10 dni pred začetkom kakršnekoli operacije in 10 dni po operaciji psu ne dajmo krilovega olja, saj redči kri.

Če ima pes težave s slinavko, se pred začetkom hranjenja posvetujte z veterinarjem, saj lahko visoke vsebnosti maščob poslabšajo stanje. Prilagodite količino maščob po nasvetu veterinarja.

Pri vsakem obroku: zelenjava

V enem od obrokov naj bo vsak dan tudi zelenjava: brstični ohrovt, brokoli, kuhano zelje, zeleni mungo fižol, šitake, rdeča in rumena paprika. Zelenjavo dušimo in narežemo na drobne koščke. Če psu damo svežo zelenjavo, mu jo zmiksajmo in postrezimo kot pire.

Pri vsakem obroku: hrana z veliko kalcija

Kalcij je ključni mineral, ki ga pes potrebuje za zdrave kosti. Kalcij potrebujejo kosti in zobovje, mišice pa brez njega sploh ne morejo funkcionirati. Kalcij je potreben tudi za pravilno strjevanje krvi, normalen srčni utrip, notranje-celično komunikacijo in prenos signalov od enega živca k drugemu.

Pri vsakem obroku: dodatki

S temi dodatki lahko dodamo okus jedem, hkrati pa se tudi uspešno bojujejo proti raku: stroki česna (olupljen in drobno nasekljan), korenina ingverja, peteršilj, bazilika in origano, deviško kokosovo olje, sardine v olju in goji jagode.

Pri vsakem obroku: prebavni encimi

Na tržišču je dovolj preparatov prebavnih encimov: dr. Goodpet (http://www.goodpet.com/) in Wobenzym N (https://www.iherb.com).