Če imate mačko, potem veste, da je potrebno le nekaj vdihov mačje mete in mačka ponori. 50 odstotkov mačk zaradi te rastline reagira smešno. Če pa zelišče pojedo, je učinek ravno nasproten. Mačja meta jih umiri.

Mačja meta (Nepeta cataria) je trava, ki pripada družini mete (Lamiaceae). Raste v Severni Ameriki in Evropi. Mačke vseh vrst, od udomačenih hišnih ljubljenčkov do levov in tigrov, norijo za tem aromatičnim zeliščem z vonjem po meti. Listi in stebla rastline vsebujejo hlapno olje, imenovano nepetalakton. Tako cvetje kot listi se uporabljajo v medicinske namene. Nepetalakton sproži senzorične nevrone pri mačkah in jih dobesedno vleče proti rastlini. Mačje igrače so zato pogosto napolnjene z mačjo meto.

Kako mačja meta učinkuje na mačke?

Pravzaprav je genetika tista, ki vpliva na to, da mačke pritegne mačja meta. Vsaka druga mačka je nora na to zelišče, najpogosteje pa to opazimo, ko so mačke stare od 3 do 6 mesecev. Le en vdih ali dva sta potrebna, da vidimo reakcijo, ki običajno traja deset minut. Mačka se lahko:
• valja
• skače
• prede
• drgne z glavo
• trese glavo
• se slini
• spušča glasove
• je agresivna

Vsaka mačka odreagira drugače. Nekatere mačke so po vdihu te rastline vznemirjene, spet druge se umirijo in omehčajo. Odreagirajo lahko z delirijem in končajo z agresivno igrivostjo. Stanje lahko traja tudi do deset minut. Nič ni narobe, če mačka grizlja mačjo meto, a naj tega ne počne prepogosto, da ne postane imuna. Zaželeno je, da meto zaužije vsake dva do tri tedne, da se ne bi navadila. Mačke sicer vedo, kdaj imajo dovolj, zato preveliki odmerki niso možni.

… koristi tudi ljudem

Lajša stres (pri mačkah in ljudeh)

Ne le ljudje, tudi živali so lahko pod stresom. Nepeta cataria je zelišče, naravno zdravilo proti stresu za mačke. Če veste, da bo mačka pod stresom (potovanje z avtomobilom, obisk pri veterinarju), potem naj se igra z mačjo meto 15 minut pred odhodom ali drugo načrtovano stresno aktivnostjo. Tako bo mačka bolj mirna in omehčana. Podobno kot baldrijan, navadna melisa in kamilica, tudi mačja meta pomirja živali in ljudi. V dobro založenih čajnicah imajo zato tudi mačjo meto – mešanico si lahko pripravimo tudi sami, doma. Za obvladovanje stresa ne spijmo več kot skodelico ali dve dnevno.

Blaži kašelj (pri ljudeh)

Mačja meta je eno od številnih naravnih zdravil proti kašlju. Podobno kot lučnik, navadni ožepek, golostebelni sladki koren in bršljan, se mačjo meto tradicionalno uporablja pri napadih kašlja. Zelišče ima antispazmične lastnosti in sprošča mišice. Je naravni zeliščni bronhialator.

Pomaga zaspati in lajša napetost (pri mačkah in ljudeh)

Mačje mete naj ne bi uporabljali dnevno, tu in tam pa mačkam koristi pred spanjem, saj jih sprosti. Po desetih minutah vdihovanja mačje mete bo mačka precej bolj sproščena in pomirjena. Še bolj pomirjena bo, če jo bo pojedla. Pomaga tudi osebam, ki jih muči nespečnost ali živčna izčrpanost. Zahvaljujoč kemikaliji nepetalakton zaužitje tega zelišča pomirja in blaži glavobol zaradi napetosti.

Orodje za trening (pri mačkah) Mnogi strokovnjaki za mačke priporočajo uporabo tega zelišča kot orodje za treniranje mačk. Če se vaša mačka ne navdušuje nad novo posteljnino, preprosto potresemo koščke te rastline na blazino, kar bo za mačke zagotovo bolj mamljivo. Če so mačji kremplji uničili novo pohištvo, posujmo nekaj mačje mete na njen prostor, pa bo praskala tam, ne pa pohištva.

Mehča kožo (mačke in ljudje)

Po mnenju živinozdravnikov lahko mačja meta koristi mačkam, ki se pogosto praskajo. Kopel iz čaja lahko pomiri mačko in njeno kožo. Pa ne le mačjo, tudi človeško. Pitje čaja mačje mete pomirja živčni sistem in deluje kot naravno zdravilo pri koprivnici. Uporaba listov in cvetov mačje mete v zeliščnih čajih je bila zabeležena pred več sto leti (natančneje 1735). Listi in poganjki rastline so bili vključeni kot arome v različne prehranske izdelke, na primer v juhe, enolončnice, omake, sadna vina in alkoholne pijača. V zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja so cvetove in liste na veliko uporabljali v primerih zapoznele menstruacije. V šestdesetih letih so jo nekateri kadili, da bi doživeli evforijo. Nedavna raziskava je proučevala, ali lahko z mačjo meto zdravimo raka. Raziskovalci upajo, da se bo lahko rastlina v bližnji prihodnosti uporabljala kot nov terapevtski pripomoček pri zdravljenju pljučnega raka.