Po ajurvedi vse bolezni izvirajo iz človeškega uma. Prvi pokazatelj je porušeno ravnotežje v metabolizmu, ki je lahko po ajurvedski razlagi vzrok celo degenerativnim spremembam. Postenje izboljša delovanje telesa; zagotavlja mir, daje moč, energijo in krepi vitalnost ter imunski sistem.

Postenje zgolj z vodo ni priporočljivo več kot dan in pol. Več kot dva dni se lahko postijo vsi s tipom kafa ali bolniki z vročino, in sicer tako dolgo, da vročina pade. Od dlje časa trajajočega postenja imajo korist osebe z artritisom, visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo in nekaterimi drugimi kroničnimi obolenji.

Da bi se telo učinkovito znebilo strupov, je pomembno, da jemo samo juho z zelenim mungo fižolom ali pejo (recept na www.preventivarevija.si) tri ali štiri dni. Pred začetkom postenja lahko dan ali dan in pol pijemo samo vodo. Med postenjem, ki ga opravimo med vikendom ali v dneh, ko ne delamo, čim več meditirajmo.

10 dnevni ajurvedski program postenja

Dan 1: Juha z zelenim mungo fižolom
Dopoldne: Vroča voda z maslom ghee #

Čez dan: napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na popek

Ajurvedska zelišča*
Prehrana: Juha z mungo fižolom (jejmo, ko smo lačni in ko se je prebavil prejšnji obrok)
Popoldne/zvečer: ghee na sence in podplate pred spanjem

Dan 2: Juha z zelenim mungo fižolom

Dopoldne: Vroča voda z maslom ghee #

Čez dan napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na popek

Ajurvedska zelišča*
Prehrana: Juha z zelenim mungo fižolom (jejmo, ko smo lačni in ko se je prebavil prejšnji obrok)
Popoldne/zvečer: ghee na sence in podplate pred spanjem

Dan 3: Juha z zelenim mungo fižolom

Dopoldne: Vroča voda z maslom ghee #

Čez dan napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na popek

Ajurvedska zelišča*
Prehrana: Juha z zelenim mungo fižolom (jejmo, ko smo lačni in ko se je prebavil prejšnji obrok)
Popoldne/zvečer: ghee na sence in podplate pred spanjem

Dan 4: POPOLNI POST

Dopoldne: Vroča voda z maslom ghee #

Čez dan napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na popek

Ajurvedska zelišča*
POPOLNI POST

Popoldne/zvečer: ghee na sence in podplate pred spanjem

Dan 5: POPOLNI POST pol dneva 

Dopoldne: Vroča voda z maslom ghee #

SIDDHA pasta na senca

Ajurvedska zelišča*

POPOLNI POST pol dneva

Prehrana: Mand z začimbami, ampak brez masla ghee zvečer

Popoldne/zvečer: ghee na sence ali na stopala pred spanjem

DAN 6: HRANA ZA OBNOVO 1. DAN

Dopoldne: Topla voda z maslom ghee #

Čez dan napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na popek

Ajurvedska zelišča*

Prehrana: Mand z začimbami brez masla ghee

DAN 7: HRANA ZA OBNOVO 2. DAN

Dopoldne: Topla voda z maslom ghee #

Čez dan napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na popek

Ajurvedska zelišča

Prehrana: Juha z zelenim mungo fižolom z maslom ghee

DAN 8: HRANA ZA OBNOVO 3. DAN

Dopoldne: Topla voda z maslom ghee #

Čez dan napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na popek

Ajurvedska zelišča*

Prehrana: Peja z začimbami in maslom

DAN 9: HRANA ZA OBNOVO 4. DAN

Dopoldne: Vroča voda z maslom ghee #

Čez dan napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na popek

Ajurvedska zelišča*

Prehrana: Juha z zelenim mungo fižolom in riž z maslom ghee

Dan 10: HRANA ZA OBNOVO 5. DAN

Dopoldne: Vroča voda z maslom ghee #

Čez dan napitek za postenje (v termovko damo že zjutraj)

SIDDHA pasta na sence

Ajurvedska zelišča*

Prehrana: Juha z zelenim mungo fižolom z zelenjavo, rižem in maslom ghee

Upoštevajmo:
V dneh obnove (5 dni) jejmo le, ko smo lačni.

Ne jejmo moke, sladkorjev, paradižnika, mlečnih izdelkov, krompirja, kislih ali fermentiranih živil ali mesa. Jejmo: lečo, riž in zelenjavo, začinjeno z maslom ghee.
* Ajurvedska zelišča – obiščite ajurvedskega zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno zelišče.

# Vroča voda z gheejem – 250 ml tople vode z žlico masla ghee.

Ghee naj bo iz organske pridelave, saj je v neorganskem veliko hormonov (dajejo jih kravam, da pridelajo več mleka, ki ga mi zaužijemo, z njim pa tudi hormone).

Recepti za postenje

 

Pijača za postenje

Pijača za postenje preprečuje neravnovesje doš in pomaga odpravljati trebušni ogenj. Prav tako pomaga prebaviti in odpraviti strupe iz telesa (1–2 žlici z vročo vodo zjutraj na prazen želodec).

Pijača za postenje za tip pita

4 skodelice vode

2 čajni žlički kumine v prahu

2 žlički koriandra v prahu

20 listov vrtnic ali čajna žlička vode iz vrtnic

4 kardamoma

1 čajna žlička semena koromača v prahu

ščepec asafoetide

4 listi sveže bazilike

1 ščepec črnega popra

½ čajne žličke ingverjevega soka

Sestavine zmešajmo v posodi in zavrimo. Nežno segrevajmo približno 5 minut, odstranimo z vročine in pokrijmo še za 20 minut. Precedimo in pijmo čez ves dan.

 

Pijača za postenje tip vata

Uporabimo enak recept kot zgoraj, le da dodamo 3 ščepce prahu ajvaina in čajno žličko ingverja v prahu.

 

Pijača za postenje tipa kafa

2 čajni žlički ingverjevega soka

sok iz desetih listov sveže bazilike

ščepec asafoetide

2 ščepca črnega popra

1 čajna žlička kumine v prahu

3 skodelice vode

Sestavine zmešajmo v loncu in jih zavrimo. Nežno segrevajmo približno 5 minut, odstranimo z vročine in pustimo pokrite še 20 minut. Precedimo in redno pijmo čez dan.

Zelišča med postenjem

Učinki postenja bodo večji, če uživamo še zelišča, ki nam jih predpiše ajurvedski zdravnik (to so jivanjog, čandrakalaras, praval moti, anulom, sumeda, suhrudaj, subudi in druga).

Sida pasta

Sida pasto damo na popek enkrat dnevno. Tako pospešimo razstrupljanje oziroma odpravo strupov iz črevesja.

1 majhna čebula

½ čajne žličke posušenega ingverja v prahu

½ čajne žličke prahu ajvaina

¼ čajne žličke črnega popra

2–4 stroki česna

2 ščepca asafoetide

2 zavihka suhrudaja *

2 zavihka anuloma*

*Ti sestavini prodajajo v glavnem v Indiji, nadomestek je ‘Tripala’, ki je na voljo pri ajurvedskem zdravniku ali če ga naročimo po spletu. Sicer se pasta lahko pripravi tudi brez teh sestavin.

Nasekljajmo čebulo in jo damo v mešalnik s česnom in vsemi začimbami. Zmešamo do gladke paste. Zdrobimo zdravila in jih dodamo masi. Nanesimo na želodec okoli popka in pustimo stati vsaj 15 minut. Pasto lahko nanesemo na katerikoli del telesa, ki nas boli, tudi na boleče mišice in sklepe.

Prehrana po poldrugem dnevu popolnega postenja

Postenje odpravlja trebušni ogenj, vendar je za vzpostavitev in vzdrževanje pravilnega delovanja prebavnega ognja izjemno pomembno, da postopoma začnemo jesti normalno hrano. Pet dni je absolutni minimalni čas, ki ga potrebujemo, da lahko v prehrano spet uvedemo več živil, brez da bi nam te povzročile prebavne težave. Zato se še 10 dni izogibajmo mesu in izdelkom brez moke.

  1. dan Mand z začimbami, brez masla ghee. Jejmo juho, ne pijmo je!
  2. dan Mand ali juha z zelenim fižolom z maslom ghee.
  3. dan Peja z začimbami in gheejem.
  4. dan Juha z zelenim mungo fižolom in riž ali vilepi z maslom ghee. Zvečer: rastlinska juha.
  5. dan Vilepi, juha z zelenim mungo fižolom ali zelenjavna juha in riž z gheejem.

Zelo pomembno je, da jemo le, ko smo lačni in še takrat se nikoli ne najejmo do sitega. Šele tri ure po obroku popijmo toplo vodo. Obroke pojejmo v tihem in mirnem okolju, osredotočimo se na hrano in jo v miru prežvečimo.

Mand, peja in vilepi

Mand, peja in vilepi so tri vrste kičadija. Kičadi je posebna indijska jed, ki jo je lahko prebaviti in ki je polna hranil.

Mand: 1 del riža, dodamo mungo fižol in zelenjavo ter 8 delov vode.

Peja:  1 del riža, dodamo mungo fižol in zelenjavo ter 6 delov vode.

Vilepi: 1 del riža, dodamo mungo fižol in zelenjavo ter 4 dele vode.

Navodila za kuhanje:

Pred kuhanjem vsaj eno uro namakajmo zeleni mungo fižol. V ponvi segrejmo ghee ali oljčno olje in dodajmo semena kumine. Nato dodajmo nekaj drobno sesekljane čebule, koren ingverja in česna ter prepražimo do zlate rjave barve. Vmešajmo 1 žlico kurkume v prahu, ¼ žličke asafoetide, nekaj črnega popra, nekaj lovorjevih listov, ½ žličke koriandra v prahu in 1 žličko garam masale. V tej fazi še ne dodajajmo soli, ker to strjuje fižol, zato bi za kuhanje potrebovali več časa. V ponev dodajmo ½ skodelice riža, ¼ skodelice fižola mungo in ¼ skodelice sesekljane zelenjave, kot so korenje, buča, bučke ali šparglji. Dodajmo količino vode, kot je navedeno zgoraj. V običajni ponvi bomo morda morali dodati več vode in kuhati približno pol ure.


Ko je kičadi pripravljen, tj. ko se fižol in riž omehčata, dodamo malo sol in postrezimo z gheejem in sveže sesekljanim listjem koriandra. Mand mora imeti zelo vodno osnovo, peja je kot gosta juha in vilepi je podoben pire krompirju.

Mung juha


Zeleni mungo fižol povzroča manj plinov kot druge vrste fižola, pomaga odstraniti strupe iz telesa, skupaj z začimbami pa spodbudi prebavila. Fižol namočimo bodisi čez noč ali vsaj uro pred kuhanjem. V ponvi segrejmo toplo oljčno olje ali ghee in dodamo čajno žličko kurkume v prahu, 2 ščepca asafoetide in dva lovorjeva lista. (Vse sestavine so na voljo v kateri koli indijski trgovini.) Zavrzimo vodo namočenega fižola in dodajmo fižol v ponev s svežo vodo. Za en del fižola potrebujemo vsaj tri do štiri dele vode. Pustimo, da vre 30–40 minut, po potrebi dodajmo vodo. Kuhamo, dokler se zrnje ne zmehča.

Medtem ko se fižol kuha, v ponvi segrejmo nekaj olja ali gheeja, dodajmo čajno žličko semena kumine ali koriandra ter druga zelišča in začimbe (razen čilija), na primer garam masalo, črni poper in druge. Na hitro prepražimo, da čebula porumeni oziroma porjavi in odstranimo z ognja. Ko se fižol skuha, dodajmo čebulo in nekaj soli ter nekaj časa mešamo.

Sol dodamo na koncu. Postrezimo z rižem, svežimi listi koriandra in maslom ghee.

Ghee – prečiščeno maslo

Ghee je nesoljeno maslo organskega izvora. Maslo položimo v posodo in pustimo, da se stopi na najnižji možni temperaturi. Na začetku segrevanja bo maslo gosto in penasto. Prvih pet minut lahko dolivamo vodo, nato pustimo, da tekočina izhlapi ter še naprej kuhamo 15 minut. V trenutku, ko bo usedlina na dnu postajala rjavkasta, odstranimo posodo z gonja, odstranimo peno ter precedimo maslo skozi bombažno krpo v steklen kozarec.

Masla ghee ne shranjujmo v hladilniku! Na sobni temperaturi je obstojen mesece.

Kičadi

Kičadi je preprosta riževa obara in fižol mungo, ki ga je lahko prebaviti in z njim pospešiti prebavo. Pred kuhanjem vsaj eno uro namakajmo fižol. V ponvi segrejmo ghee in oljčno olje, dodajmo kumino in semena koriandra. Nato dodajmo nekaj drobno sesekljane čebule, korenino ingverja in česen ter pražimo do zlato rjave barve. Vmešajmo čajno žličko kurkume v prahu, čajno žličko asafoetide, nekaj črnega popra in nekaj lovorjevih listov. Vzemimo skodelico in jo do polovice napolnimo s fižolom, drugo polovico pa z basmati rižem. Po želji dodamo sesekljano zelenjavo, na primer korenje, buče, fižol, bučke, šparglje. Fižol dodajmo v ponev in prelijmo z najmanj štirimi skodelicami vode (če imamo zelenjavo, z več). Kuhajmo približno pol ure. Kuhano je, ko je fižol mehak. Dodajmo nekaj soli in postrezimo z maslom ghee in s sveže nastrganimi začimbami.

Idealni zajtrk – kaša

Zvečer nalijmo vodo v posodo in v njej namočimo 10 črnih rezin, 2–3 datlje, nekaj posušenih fig in marelic. (Posušeno sadje namočimo čez noč ali skuhamo v kompotu). Namočimo lahko tudi: sončnična in bučna semena, kuhane mandlje, lešnike, sezamovo in laneno seme. Zjutraj zavrimo vodo in namočeno sadje. Dodajmo 2 žlički cimetovega prahu in 4 zdrobljene kardamome. V to vlijmo ovsene kosmiče in kuhajmo do mehkega. Namesto kosmičev lahko dodamo tudi kvinojo, amarant itd. Z žličko komarčka popravimo okus. Za pripravo kaše uporabimo ovseno, sojino ali riževo mleko. Če nam je bolj všeč sladko, dodamo datljev, rižev ali javorjev sirup in mandljevo maslo.

Ingverjeva voda

Ko smo prehlajeni, ko nas zebe ali ko se v sinusih ali grlu nakopiči preveč sluzi, pijmo ingverjevo vodo. Ingver pomaga, da želodec učinkovito čisti sluz. Pijemo pol ure pred obrokom ali pol ure po njem. Ne pijmo več kot dvakrat na dan, ker bi lahko spodbudili pito, če nas zebe, pa pijmo v majhnih količinah čez dan. Razrežimo 4–5 rezin korenine svežega ingverja in ga položimo v posodo z vodo. Zavrimo in pustimo stati 5 minut. Prelijmo v vrč in užijmo. Sladkajmo ga v primeru, da je okus pregrenek, a le z medom – in to šele, ko se ohladi.

Čaj za izboljšanje prebave

4 skodelice vode, 2 čajni žlički kumine v prahu, 2 čajni žlički koriandra v prahu, 20 cvetov vrtnice (ali 2 čajni žlički posušenih vrtnic), 4 zdrobljene kardamome, 1 čajne žličke semena komarčka, ščepec črnega popra, ščepec asafoetide in 2 rezine korena svežega ingverja damo v ponev in zavremo. Nežno segrevamo približno 5 minut, odstranimo z ognja in pustimo stati še 20 minut. Precedimo in pijmo čez dan.