Olje kurkume ima številne protivnetne, antioksidativne, protimikrobne, protimalarijske, protitumorske, protiamebične lastnosti in lastnosti proti staranju. Kurkuma ima dolgo zgodovino kot zdravilo, začimba in barvilo. Koristi izhajajo tudi iz vitaminov, fenolov in drugih alkaloidov, ki ugodno vplivajo na zdravje. Po Ajurvedski medicini to zelišče pomaga pri vzpostavljanju ravnovesja pri telesnem tipu Kapha.

 

… uspešna v boju proti raku debelega črevesa

Japonska študija na živalih je pokazala, da aromatični turmeron v eteričnem olju kurkume, pa tudi kurkumin, glavna sestavina v kurkumi, pomagata v boju proti raku debelega črevesa. Kombinacija kurkumina in turmerona v nizkih in visokih odmerkih je dejansko prekinila nastajanje tumorjev. Uporaba turmerona v kombinaciji s kurkuminom lahko postane močno sredstvo naravnega preprečevanja raka debelega črevesa, povezanega z vnetjem.

… učinkovita pri nevroloških boleznih

Študije so pokazale, da turmeron, glavna bioaktivna spojina olja kurkume, zavira aktivacijo mikroglije. Mikroglija predstavlja okoli 15 odstotkov vseh celic osrednjega živčnega sistema, ki se nahajajo tako v sivi kot tudi beli možganovini. Aktivacija mikroglije je kontrolni znak bolezni možganov, zato je dejstvo, da eterično olje kurkume vsebuje spojino, ki zavira to aktivacijo, koristno za preprečevanje in zdravljenje možganske bolezni. Aromatični turmeron eteričnega olja kurkume naj bi podpiral regeneracijo, ki je potrebna pri nevroloških boleznih, na primer Parkinsonovi bolezni, Alzheimerjevi bolezni, poškodbi hrbtenjače in možganski kapi.

… pomaga zdraviti epilepsijo

Novejše raziskave so pokazale, da ima aromatski turmeron antikonvulzivne lastnosti, in da preprečuje akutne napade epilepsije pri miših.

… blaži artritis

Tradicionalno se je kurkuma v kitajski in indijski ajurvedski medicini uporabljala za zdravljenje artritisa, ker je znano, da aktivne sestavine kurkume zavirajo vnetne citokine in encime. Študije so pokazale, da je kurkuma sposobna zmanjšati bolečino, vnetje in togost, povezano z revmatoidnim artritisom in osteoartritisom.

… izboljšuje zdravje jeter

Kurkuma je znana po svoji sposobnosti, da pomaga izboljšati zdravje jeter. Jetra so naš najpomembnejši razstrupljevalni organ, njegovo stanje pa vpliva na celotno telo. Študije so pokazale, da kurkuma ščiti jetra.

… borec proti raku dojk

Raziskave, objavljene v Journal of Cellular Biochemistry, so pokazale, da aromatični turmeron, ki ga najdemo v eteričnem olju kurkume, zavira neželeno encimsko aktivnost in ekspresijo MMP-9 in COX-2 v celicah raka dojke.

… zmanjšuje število levkemičnih celic

Študija, objavljena v International Journal of Molecular Medicine, je preučila učinke aromatičnega turmerona, izoliranega iz kurkume, na človeški DNK levkemičnih celic. Raziskava je pokazala, da je turmeron povzročil porast programirane celične smrti v človeških levkemičnih celicah. Vendar na žalost ni imel enakega pozitivnega učinka na človeške rakave celice v želodcu.

… lajša depresijo in strah

Eterično olje kurkume ima močan sprostilni učinek in uravnava razpoloženje. Študije so dokazale, da pomaga v boju proti dvema zelo pogostima motnjama razpoloženja, depresiji in anksioznosti.

… pomaga pri prehladu

Protivnetne in protimikrobne lastnosti eteričnega olja kurkume lahko pomagajo pri zamašenem nosu, ki običajno spremlja prehlad. Preprosto dodajmo nekaj kapljic kurkume v razpršilnik ali v posodo z vročo vodo in vdihavajmo hlape, da bi hitro odmašili nos. Inhalacijsko eterično olje pomaga tudi pri bakterijah, ki so povzročile prehlad.

… dobra za kožo

Kurkuma zmanjšuje hiperpigmentacijo kože na obrazu in gladi gube. S protivnetnimi in antibakterijskimi lastnostmi pomaga pri zdravljenju aken.