Vodikov peroksid si zasluži svoj prostor v vsakem domu, saj je odličen pripomoček za čiščenje.

Odstranjuje madeže od krvi

Tanka oblačila, preproge in brisače, ki imajo krvave madeže, premažimo z majhno količino vodikovega peroksida. Na madežu ga pustimo minuto, nato sperimo s hladno vodo. Madež bo izginil, kot bi mignil. Ker deluje tudi kot belilno sredstvo, ga na oblačilih ne smemo pustiti predolgo.

Odstranjuje madeže od vina, čokolade, trave in maščobe

Zmešajmo dva dela vodikovega peroksida in del pralnega sredstva in pripravimo lasten sprej za odstranjevanje madežev. Nanesimo na madež in pustimo kratek čas. Nato sperimo s hladno vodo. Če še vedno vidimo sledi madežev, uporabimo ponovno, dokler madeži ne izginejo.

Beli perilo

Kozarec vodikovega peroksida dodajmo belemu perilu, da razbarvamo ali osvetlimo zaprano belo perilo brez uporabe belilnega klorovega belila. Vodikov peroksid deluje tudi protiglivično, zato je priporočljiv tudi, ko želimo iz brisač odstraniti neprijetne vonjave. Če želimo povečati učinek, pustimo perilo namočimo za pol ure, preden ga operemo.

Odstrani madeže s keramike

Takoj ko opazimo madeže, naredimo pasto iz vodikovega peroksida in moke in nanesimo neposredno na površino. Območje pokrijmo s plastično folijo, da se pasta izsuši, in pustimo stati čez noč. Zjutraj jo očistimo pod mlačno vodo, madež pa bi medtem že moral izginiti. Postopek ponovimo, če je treba.

Ubija plesen

Plesen v kopalnici in drugod po stanovanju učinkovito odstranimo s pomočjo vodikovega peroksida. Razpršimo po plesni in pustimo najmanj pol ure. Obrišimo z mokro krpo. Prav tako je primeren za čiščenje straniščnih školjk.

Razkuži stranišče

Vodikov peroksid poškropimo po straniščni školjki, kadi, kopalnici, povsod, kjer si želimo razkuževanja. Pustimo stati kakšno uro, nato obrišemo z vlažno krpo. Vodikovega peroksida ne smemo izpostavljati soncu ali zraku, zato ga imejmo shranjenega v temni posodi.

Nikoli ga ne mešajmo z vinskim kisom.

Zabavno je ustvarjati lastno čistilo, vendar pa z mešanjem vodikovega peroksida in vinskega kisa nastane perocetna kislina, ki lahko draži kožo, oči in dihala ter povzroči celo trajno poškodbo pljuč.