Za zdravljenje oči zdravniki velikokrat predpišejo kapljice. A te niso vedno učinkovite, čeprav so alternativa injekcijam, ki jih, priznajmo, težko gledamo že, če nam jih zapičijo v roko, kaj šele v oko.

Dobra novica je, da so raziskovalci odkrili nekaj, kar bo pomagalo očem, ne bo pa bolelo. Razvili so tako imenovane mikroigle, ki jih lahko vstavijo v oko, podobno kot kontaktne leče, ampak se bodo, za razliko od drugih mikroigel, lahko raztopile v očesu. To pomeni, da se bo zdravilo preko teh igel raztapljalo počasneje in bo dlje časa učinkovalo, kar bo posledično imelo boljši učinek na oči.

Čeprav to zveni zelo obetavno, so raziskovalci zaenkrat to preizkusili le na miših; bodo pa to najverjetneje preizkusili še na ljudeh z debelejšo roženico.

Eden od raziskovalcev, Peng Chen iz ArsTechnice, je dejal: »Mikroigel nismo testirali za dajanje zdravila v mrežnico in makulo, čeprav je možno, da se lahko zdravila, ki jih damo v roženico, raztopijo do makule, in prav tako je možno, da bi lahko mikroigle prodrle v beločnico. »Delamo na optimizaciji očesnega obliža, strukturi mikroigle, kompoziciji polimerov in povečani togosti igle.«

Besedilo povzeto po űbergizmo.com