Rdečica, srbenje in bolečina v očeh, zmanjšanje vidnega polja in pojav pik v vidnem polju so le nekateri od simptomov, ki jih ne smemo spregledati.

Navadna smetlika

Euphrasia rostkoviana ali “oči Matere Božje” se že od srednjega veka uporablja za zdravljenje in preventivo pred očesnimi boleznimi pa tudi za izboljšanje vida. Alkimist Arnaldus de Villa Nova oziroma Arnoldus Villanovanus je tej rastlini posvetil celo hvalospev “Vini Euphrasiati tantopere celebrati“, v katerem poudarja, da je povrnil vid tistim, ki so bili dolgo brez njega. Včasih so verjeli, da lahko popravi vid tudi starejšim od 70 ali 80 let. Umirja vnetja oči, spodbuja celjenje, deluje proti virusom in bakterijam, blaži občutek suhih in bolečih oči. Primerno za glavkom in pri povišanem očesnem tlaku, vnetih vekah, roženici ali šarenici. Vsebuje C-vitamin, glikozid rinantin, eterična olja, smole, grenke snovi in eufrastan.

Pegasti badelj

Oči so ogledalo duše, kažejo pa tudi, v kakšnem stanju je organizem. Neredko so obolenja oči eden od simptomov bolezni jeter. Fitoterapevti priporočajo izvleček pegastega badlja, ker je poln bioflavonoidov. Ti vsebuje silimarin, ki obnavlja poškodovane membrane jetrnih celic in jim vrača aktivnost. Dviguje tudi raven glutationa, antioksidanta, ki čisti jetra ter onemogoča vstop novih strupov. Raziskovanja so pokazala, da pegasti badelj še zlasti pomaga ohraniti vid sladkornim bolnikom, ker uravnava raven sladkorja v krvi.

Ginko biloba

Ta rastlina se že stoletja koristi kot zdravilo za obolenja centralnega živčnega sistema, pa tudi za bolezni oči. Številna raziskovanja so potrdila, da ginko biloba deluje kot selektivni cerebrovaskularni dilatator, ki izboljšuje prekrvitev, saj spodbuja pretok krvi v zadnjem delu očesa. Pomaga pri makularni degeneraciji oči in glavkomu, kar so potrdila tudi raziskovanja korejskih znanstvenikov.

Zeleni čaj

Ko gre za zdravje oči, je kofein tisti, ki poleg obilja antioksidantov in taninov deluje v primeru otečenih vek in podočnjakov. Če vas mučijo podobne težave, je zaželeno, da si na vekah nekaj minut držite uporabljene vrečke zelenega čaja. Napitek je prava zakladnica luteina in zeaksantina, karotenoidov, ki imajo pomembno vlogo pri zaščiti oči in zmanjšujejo tveganje pred makularno degeneracijo očesa.

Navadni komarček

Navadni komarček je popularna začimba, ki je v ljudski medicini prav tako poznana kot učinkovito zdravilo pri očesnih obolenjih. Blaži vnetja in okužbe, izboljšuje vid, pomaga pri utrujenih očeh in jim vrača bistrost. Čaj uporabimo za izpiranje oči, pa tudi pri katarakti in glavkomu. Samo kapljica vodnega izvlečka semena te rastline znatno zmanjša intraokularni pritisk pri osebah, ki trpijo za glavkomom.

Izvleček grozdnih pešk

Izvleček grozdnih pešk je eno najboljših naravnih sredstev za ohranjanje zdravja oči. Priporoča se za blaženje tegob v primeru motenj vida – diabetične retinopatije, katarakte, makularne degeneracije in težav, ki nastanejo zaradi naprezanja oči. Izvleček vsebuje ogromno fitokemikalij, med drugim linolejno kislino, flavonoide, vitamin E in oligomerne proantocianidine, ki so poznani po svojih antihistaminskih in antioksidantivnih učinkih.

Krizantema

Čaj iz cvetov krizanteme se v kitajski tradicionalni medicini uporablja več kot tisoče let. Napitek neobičajnega sladko-grenkega okusa vsebuje beta-karoten in je odličen vir B-kompleksa (holina, niacina, folne kisline in riboflavina). Pomaga pri zamegljenem vidu, solzenju oči, pri vnetjih in infekcijah, ki so posledica bakterijske okužbe. Še zlasti priporočljiv je za osebe, ki so veliko časa za računalnikom.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si