Vsak tretji človek ima težave s škripajočimi ali stiskajočimi zobmi. Stanje, imenuje se bruksizem, doleti ljudi vseh starosti, povzroča pa številne poškodbe zob, motnje čeljusti in glavobole. Pri večini mine brez posledic, ni pa nujno. Bruksizem v spanju velja za s spanjem povezano motnjo gibanja, ki je podobna sindromu nemirnih nog.

Posledice stiskanja so preobremenitev zob, prekomerna obraba zob, odkrhanje in zlom zob, odmik dlesni, poškodbe na zobnih koreninah, boleč čeljustni sklep, boleče mišičje.

Zakaj ljudje škripajo z zobmi?

Pri otrocih je bruksizem najpogosteje povezan z astmo, okužbami zgornjih dihalnih poti in anksioznimi motnjami. Pri odraslih je največkrat vzrok stres, psihična napetost, alergične reakcije, povečana mišična napetost. Nekateri otroci začnejo škripati z zobmi, ker se tako na naraven način odzovejo na bolečino. Škripanje preneha, ko mine bolečina ali občutek nelagodja. Agresivni in hiperaktivni otroci so bolj nagnjeni k bruksizmu. Spremljajoči znaki so lahko glavoboli, depresije, motnje hranjenja, majavi zobje, bolečine v vratu, nespečnost in občutljive ali boleče čeljusti.

Pri odraslih so lahko vzroki škripanja z zobmi eno ali več zdravstvenih stanj (ali stranski učinek zdravil na recept):
• apneja v spanju
• Huntingtonova bolezen
• Parkinsonova bolezen
• GERB – Gastroezofagealna refluksna bolezen
• anksiozna motnja
• depresija
• nerešena jeza ali frustracija
• nekatera psihiatrična zdravila in antidepresivi

 

7 naravnih pripomočkov

Opornica + kognitivna vedenjska terapija

V študiji, objavljeni v reviji General Dentistry, je bilo ugotovljeno, da je interdisciplinarni pristop, ki vključuje uporabo okluzalne opornico v kombinaciji s kognitivno vedenjsko terapijo, bistveno bolj učinkovit kot zgolj okluzalna (grizna) opornica. Vedenjska terapija pa uči pravilnega položaja ust in čeljusti.

Biofeedback

V primerih, ko strokovnjaki menijo, da je škripanje z zobmi navada in ne posledica zdravstvenega stanja, je rešitev lahko Biofeedback ali biološka povratna zanka. Po mnenju klinike Mayo ta metoda sproščanja uči, kako nadzorovati mišično aktivnost čeljusti. Začetne študije kažejo, da je lahko učinkovita tako za dnevni kot za nočni bruksizem.

Upravljanje s stresom

Če želimo preprečiti škripanje, ki je posledica stresa ali tesnobe, moramo najprej sprostiti negativno energijo in se naučiti obvladovati stres. Uporabimo priljubljene tehnike, to je redno telesno vadbo, meditacijo, jogo in eterična olja. Seveda je pomembna tudi zdrava, uravnotežena prehrana in izogibanje vsakršni hrani, ki bi lahko sprožila alergijsko reakcijo.

Vitamin C

Kot dopolnilo tehnikam obvladovanja stresa in kognitivno-vedenjski terapiji je pomembno povečanje vnosa vitamina C. Vitamin C uporabljajo nadledvične žleze, kar vpliva na naš odziv na stres. Prav tako je bistvenega pomena pri tvorbi dopamina, ki pomaga uravnavati razpoloženje. Živila, bogata vitaminom C, so: guava, črni ribez, rdeča paprika, kivi, zelena paprika, pomaranče, jagode, papaja, brokoli in ohrovt.

Magnezij

Nekaj pogostih znakov pomanjkanja magnezija: tesnoba, razdražljivost, nespečnost, nemir in hiperaktivnost. Odrasli lahko vzamejo 400 miligramov visokokakovostnega magnezijevega dodatka pred spanjem, da izboljšajo kakovost spanja. Za otroke sledite RDA, ki jih objavlja Nacionalni inštitut za zdravje.

Vitamini B-kompleksa

Poleg vitamina C in magnezija, so pomembni vitamini B-kompleksa. Pomanjkanje katerega koli od B-vitaminov lahko povzroči psihološki stres, depresijo in celo napade panike. Vitamin B5 oziroma Pantotenska kislina je lahko še posebej uporabna, kadar poskušate premagati bruksizem.

Priporočljivo:

otroci
1–3 leta, 2 miligrama
4–8 let, 3 miligrama
9–13 let, 4 mg
Mladi odrasli /odrasli
Moški in ženske 14 let in več, 5 miligramov
Nosečnice, 6 miligramov
Doječe mame, 7 miligramov

Baldrijan

Uporablja se kot naravni sedativ in za zdravljenje anksioznosti, korenine baldrijana dokazano izboljšajo kakovost spanja, brez neželenih učinkov. 800 miligramov baldrijana v obdobju osmih tednov lahko izboljša simptome sindroma nemirnih nog in splošno kakovost življenja.

 

Barbara Černe

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si