Obstajajo smernice za uživanje hrane, kaj pa za pijače? Nekatere pijače predstavljajo veliko tveganje za zdravje, še zlasti, če jih pijemo preveč. Mleka in piva naj ne bi pili. Pitje mleka po nekaterih raziskavah povezujejo z rakom prostate, pa tudi z agresivnim rakom jajčnikov. Najbolj zdrava naj bi bila voda, takoj za njo pa čaj in kava, slednja seveda brez mleka.

Raziskave kažejo, da ni vseeno, kakšno kavo pijemo. Tista s kofeinom, pa čeprav brez penjenega mleka (če je seveda spijemo preveč), lahko zviša holesterol. Manj tvegamo, če jo filtriramo, saj delci kave, ki sicer zvišujejo holesterol, ostanejo na filter vrečki.

Pred približno desetimi leti so Američani objavili študijo o učinkih kave na endotelijske funkcije, to je funkcije naših arterij. Pol ure zatem, ko popijemo kofeinsko kavo, se sposobnosti naših arterij znatno zmanjšajo, medtem ko brezkofeinska kava na ožilje nima posebnih vplivov. To je bila prva študija, ki je dokazala akutni neugodni učinek na delovanje arterij, če pijemo kavo s kofeinom, medtem ko je bila brezkofeinska kava v redu. Dve skodelici brezkofeinske kave sta celo koristni! Morda gre za boj med kofeinom in antioksidanti. Zdi se, da je nekaj v kofeinski kavi, kar vpliva na arterije, medtem ko nekaj v brezkofeinski le tem pomaga. Podobno je z rdečim vinom. Dealkoholizirano rdeče vino (zaradi sestavnih delov grozdja) bistveno izboljša arterijsko funkcijo, prisotnost alkohola pa preprečuje in izbriše koristi. Če pijemo kavo z veliko antioksidanti, še posebej, če jo pripravimo na grški način, kjer pijemo usedlino, imamo lahko od tega koristi.

Pa vendarle morda ni kofein tisti, ki škodi. Tako je pokazala randomizirana, dvojno slepa in s placebom nadzorovana študija. Odkrili so, da kofein sam po sebi – če spijemo do tri skodelice dnevno – znatno izboljša arterijsko funkcijo pri vseh, pri zdravih ljudeh in srčnih bolnikih.Top of FormBottom of Form

Kava poleg kofeina vsebuje več kot tisoč različnih spojin. Mnoge odstranijo, ko odstranijo kofein, kar pomeni, da je v kavi še kaj, kar povzroča težave. Kofein celo izboljša notranje stene arterij, saj poveča migracijo endotelijskih matičnih celic v stenah žil. Kako bi nam lahko kava s kofeinom koristila, ne da bi nam škodile ostale sestavine?

Arterijske funkcije izboljšata tudi zeleni in črni čaj. Koristne sestavine v čajnih listih pomagajo zdravim posameznikom, pa tudi osebam z boleznimi srca, saj jim pomagajo spreobrniti arterijsko disfunkcijo. Kofein v čaju izboljšuje koronarni pretok krvi, dodajanje mleka pa spodkoplje zaščitne učinke.

A.Z.

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si