Z jagodami nad degenerativne bolezni

Potem ko je medicinska stroka spregledala koristi antocianov, se znanstveniki odkrili njene skrite potenciale. Antociani v jagodičevju (malinah, jagodah, borovnicah) znižujejo tveganje za sladkorno bolezen tipa II in za srčno-žilne bolezni. Nova študija na živalih je pokazala, da dodatki antocianov ščitijo pred možganskimi spremembami, ki so povezane z Alzheimerjem in Parkinsonom. Bolezni se razvijeta, če smo izpostavljeni visokemu oksidativnemu stresu, če smo slabo odporni na inzulin in pri kroničnih vnetjih. Telo se lahko uspešno bori proti degenerativnim boleznim, če ima dovolj antocianov. Ker zgolj z jagodami ne moremo zadostiti dnevnim potrebam po teh, kupimo raje dodatke.

Z žajbljem nad sladkorno

Žajbelj je kulinarični rastlina, ki izvira iz Sredozemlja. Dodamo ga lahko skoraj vsaki jedi, tudi napitkom. Pijemo ga lahko kot čaj. Raziskave so pokazale, da znižuje raven sladkorja v krvi. Sklareol, spojina v žajblju, zmanjšuje gube, če jo uporabljamo kot kremo. Žajbelj izboljšuje spomin in kognitivne funkcije pri ljudeh z demenco. Pomaga pri razdraženem želodcu. Če ga pijemo kot čaj, pomirja želodec in pomaga pri prebavi. Grgranje čaja pomaga pri bolečem grlu. Da naredimo tekočo ustno vodo, dodajmo približno pol čajne žličke posušenega žajblja v pol skodelice vode, zavrimo in pustimo, da se ohladi.

 

Povzeto po Life extension