"Lasersko pomlajevanje nožnice je neinvaziven postopek, pri katerem se nožnica skrči, postane pa bolj elastična in čvrsta. Za tovrstne postopke se odločajo predvsem ženske po porodih in vse, ki čutijo preveliko ohlapnost nožnice in niso povsem zadovoljne s svojim videzom ter spolnim življenjem. Pogosto se tem težavam pridružuje tudi urinska inkontinenca," razlaga Mariusz Kosi, dr.med., specialist ginekologije in porodništva.

Odveč je govoriti, da je nehoteno uhajanje urina ob najmanjšem naporu za človeka velik problem, pa ne samo zdravstveni in higienski, temveč predvsem socialni. Ponavadi takšne osebe ne želijo spregovoriti o svoji težavi, jo pogosto prikrivajo in nikoli ne poiščejo zdravniške pomoči v zgodnji fazi, temveč, ko je že prepozno in je edina rešitev le operacija.

Skozi življenje ženske njen reproduktivni organ opravi veliko sprememb. Specifične spremembe v ženskih reproduktivnih organih se pojavijo po porodu zaradi sil, ki delujejo na medenično dno, še posebej pri mnogorodnicah, kasneje pa v  perimenopavznem obdobju in sami menopavzi, zaradi zmanjšane elastičnosti tkiva kot posledica pomanjkanja estrogena. Vsi ti dejavniki, ki slabijo mišični tonus nožnice in presredka, lahko povzročijo ohlapnost nožnice, govorimo o sindromu ohlapne nožnice, posledično pa se pojavijo simptomi urinske inkontinence, zaradi prevelike mobilnosti sečnice, kar ugotovimo pri samem ginekološkem pregledu. V preteklosti je bila edina možnost operacija, pogosto zelo obremenjujoča za ženske, še posebej zaradi pridruženih dodatnih zdravstvenih motenj, danes pa se nam ponujajo nove ne-kirurške metode z dobrimi uspehi, saj imamo že nekajletne pozitivne izkušnje.

Kako lahko pomagamo? Pomlajevanje nožnice z laserjem je novejši postopek v ginekološki estetiki, ki ga izvajamo z Er:YAG laserjem z valovno dolžino 2940nm. Cilj takšnega postopka je, da se nožnica skrči, postane bolj elastična in čvrsta, izboljša pa se tudi mišični tonus. S fototermalnim učinkom vplivamo na kolagenska vlakna v tkivu nožnice in delujemo neposredno na  endopelvično fascijo, ki se preoblikuje tako, da se kolagenska vlakna prerazporedijo, pojavi pa se ponovna rast kolagena. Fototermalni učinek je očiten, zato se na področju, ki smo ga osvetljevali z laserjem (vhod v nožnico in nožnica po vsej dolžini) odebeli. Tkivo okoli nožnice se preoblikuje in nožnica se posledično zoži. Učinek zdravljenja je občutiti v obliki večjega zadovoljstva v spolnem življenju, v primeru urinske inkontinence pa zmanjšano število inkontinenčnih epizod, še posebej v kombinaciji s pravilnim izvajanjem vaj za krepitev mišic medeničnega dna.

V zadnjih letih pozitiven fototermalni učinek Er:YAG laserja opažamo tudi pri ženskah v menopavzi, ko pride do znatnega padca estrogenov in se pojavijo številni degenerativni procesi kot posledica staranja in slabijo strukturo tkiva v predelu intimnih področij. V tem obdobju se pojavijo pogosto ponavljajoče okužbe intimnih predelov, bolnice pa se pritožujejo predvsem zaradi srbečega in pekočega občutka, navajajo suhost nožnice v povezavi z atrofijo sluznice. Težave so za bolnice zelo moteče in imajo negativen vpliv na libido in spolno aktivnost.

Prednosti laserja so predvsem v neinvazivnosti in zelo kratkem času okrevanja, postopek praktično nima stranskih učinkov in zapletov, lahko ga ponavljamo. Pomembno je, da se pred takšnimi postopki opravi temeljiti pogovor s pacientko, izključi morebitne kontraindikacije - kot so aktivna vnetja ali maligni proces. Nujen je uroginekološki pregled z namenom natančne ocene statike medeničnega dna in določitvijo stopnje težav, le tako bo zdravljenje uspešno, efekt pa dolgotrajen.

Medical Group Fabjan, Aškerčeva 14, 3000 Celje (Celeiapark Celje)

www.medicalfabjan.si, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 040 709 141

 

 oglasno sporočilo