Sadež noni (Morinda citrifolia) je bogat z vitalnimi snovmi in antioksidanti ter vsebuje esencialne maščobne kisline in vse esencialne aminokisline, lahko upočasni staranje in pomlajuje, krepi imunski sistem in ima protivnetne učinke. Ima torej zelo široke možnosti uporabe.

Prve znanstvene raziskave o sadežu noniju, indijski murvi, so iz  petdesetih letih prejšnjega stoletja. N. Morty (leta 1960) in H. Jenkins (leta 1970) sta dokazala, da noni znižuje krvi tlak. Novejše raziskave so se začele leta 1985, ko je svoje izsledke objavila prof. dr. Isabella A. Abbott iz botaničnega inštituta univerze na Havajih. V knjigi je opisala tradicionalno uporabo nonija pri težavah z želodcem in črevesjem, artritisu, zvinih, menstrualnih težavah, previsokem krvnem tlaku in raku. Dokazovala je tudi, da noni deluje protibolečinsko in blaži bolečine v osrednjem delu možganov.

Super sadež južnih morij

Morinda citrifolia ima dvatisočletno tradicijo uporabe v tradicionalni medicini. Domovina majhnega zimzelenega drevesa nonija je domnevno jugovzhodna Azija. Od tam se je razširil na polinezijske otoke in Avstralijo. Na Havajih je drevo postalo znano kot noni, zdaj pa ga lahko najdemo tudi v drugih tropskih obalnih regijah. Noni je bila in je zelo priljubljena zdravilna rastlina s široko paleto uporabe. Zdravi so z njim ohranjali zdravje, bolnim je pomagal do zdravja.

Raziskave so potrdile njegove blagodejne učinke pri raku, okužbah, artritisu, sladkorni bolezni, astmi, visokemu krvnem tlaku, menstrualnih motnjah, težavah s srcem in bolečinah. V alternativni medicini sok sadeža noni pogosto uporabljajo tudi kot pomoč pri zvinih, zlomljenih kosteh in ranah, razjedah, prebavnih težavah, arteriosklerozi, težavah z ožiljem in očmi, depresiji, gripi in prehladu, demenci in odvisnosti od drog.

Sestavine

Sok noni je sestavljen iz 90 odstotkov vode, vsebuje beljakovine, maščobe in ogljikove hidrate, vse esencialne aminokisline in vitamine, kot so provitamin A (retinol), vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 B12, C in E. Vsebuje kalij, natrij, magnezij, kalcij, železo, mangan, selen, baker, cink in molibden ter esencialne maščobne kisline, ki jih človeško telo ne more samo tvoriti. Vsebuje tudi linolejsko kislino in druge, neesencialne maščobne kisline.

Poleg tega vsebuje polisaharide in flavonoide – zelo antioksidativne snovi, ki lahko zavirajo oksidacijo LDL ("slabega" holesterola). Flavonoidi pozitivno vplivajo na srčno-žilni sistem, uravnavajo srčni utrip in znižujejo visok krvni tlak. Sadež vsebuje tudi skopoletin, ki ima pomembno vlogo pri preprečevanju vnetja in bolečine, lahko zmanjša raven sečne kisline v krvi in zavira rast gliv in bakterij. Skopoletin lahko povzroči tudi smrt rakavih celic pri levkemiji. Druga močna antioksidanta s protirakavimi lastnostmi sta ursolna kislina in oleinska kislina, poleg tega pa sadež vsebuje tudi terpene, lignane, rastlinske steroide, iridoide in drugo. Ti posebni blagodejni učinki nonija verjetno, tako kot pri drugih plodovih, bogatih s hranili, izhajajo iz sinergijskega učinkovanja vseh sestavin.

Noni uživamo kot sok. Noniju je pogosto dodan sok črnega ribeza, ki vsebuje obilo vitamina C in omogoča hitro vsrkanje v kri.

R.P.