Potem ko pojemo hitro hrano ali sladko pecivo so naše arterije več ur hrome. Kako pa na arterije vpliva oljčno olje?

Različne študije so, žal, pokazale, da oljčno olje prizadene arterijsko delovanje, notranjo plast žilne stene (endotelij), podobno kot druga mastna hrana.

Izkazalo se je, da tudi druga olja otežujejo delovanje endotelija; posledice trajajo po mastnem obroku kar tri ure. Neodvisno od vrste olja in dejstva, ali je bilo olje neobdelano ali močno segreto. Oljčno olje je lahko boljše od olj, bogatih z omega-6 maščobnimi kislinami ali od nasičenih maščob, vendar je bila večina študij, ki kažejo škodljive učinke, izvedena z rafiniranem oljčnim oljem. Ne pa z ekstra deviškim. V ekstra deviškemu oljčnemu olju namreč ostanejo protivnetni fitonutrienti iz oliv. Toda kaj to pomeni za naše arterije?

Ekstra deviško oljčno olje je lahko bolj nevtralno v primerjavi z maslom, ki je v študijah pokazalo škodljiv učinek; ta se je zadržal do šest ur – v bistvu vse do naslednjega obroka. Študija, ki je ocenjevala razmerje med porabo oljčnega olja in srčnimi dogodki, kot so srčni napadi in aritmije, omogoča sklepanje, da je lahko ekstra deviško oljčno olje boljše od navadnega oljčnega olja, vendar ni dokazov, da bi se občutno zmanjšale stopnje srčnih napadov. Nekatere študije so pokazale, da lahko ekstra deviško oljčno olje, v nasprotju s pričakovanji, celo znatno poslabša delovanje endotelija.

Zakaj pa nekatere študije kažejo, da se endotelijska funkcija ljudi izboljša na sredozemski prehrani, torej prehrani, bogati z oljčnim oljem? Morda zato, ker je v sredozemski prehrani bogastvo polnozrnatih izdelkov, sadja, povrtnin, stročnic in orehov, torej živil, ki zelo ugodno vplivajo na ožilje.

Dr. Michael Greger /avtor knjige Kako ozdravimo hrano.