Če želite shujšati, je sedaj skrajni čas, da se odpravite v bližnji gozd ali na vrt po rastline, ki vam bodo pri tem v veliko pomoč.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je visoko na lestvici rastlin, ki pomagajo hujšati. Vsebuje epigalokatehin galat (EGKG), ki vpliva na to, da organizem kuri kalorije – omejuje vsrkavanje maščob in izboljšuje sposobnost telesa, da jih izkoristi. Zeleni čaj dviguje raven antioksidantov v telesu in spodbuja razstrupljanje.

Poprova meta

Čaj iz svežih ali posušenih listov poprove mete zbija apetit in pomaga, da se rešimo viška kilogramov. Če spijemo skodelico tega čaja med obroki, občutimo manj lakote, kar preprečuje, da bi se prenajedli. Poprova meta ima malo kalorij, kar se seveda pozna tudi v skupnem vnosu kalorij. Čaj lahko pripravimo s svežimi ali suhimi listi rastline, a ne spijmo več kot tri skodelice dnevno. Čaja, ki sicer tudi pomirja, naj ne uživajo nosečnice in bodoče matere, ki bi rade zanosile.

Hibiskus

Čaj iz cvetov hibiskusa je odličen napitek za hujšanje. Vsebuje visoke vrednosti antioksidantov, ki spodbujajo hujšanje, saj pospešujejo presnovo. Nosečnicam in doječim materam čaj odsvetujemo.

Ingver

V študiji, objavljeni v Journal of Science and Food of Agriculture iz leta 2004 je objavljeno, da gingerol, glavna sestavina ingverja, pomaga pri zmanjševanju telesne mase in uravnava raven leptina, hormona, odgovornega za občutek sitosti. Tudi vroč napitek iz ingverja po jedi zmanjšuje občutek lakote do šest ur po jedi.

Vrtnica

Čaj iz vrtnic je močnega okusa in vonja in je pri hujšanju zelo učinkovit. Vsebuje različne vrste antioksidantov, ki pospešujejo presnovo in pomagajo pri razstrupljanju. Čaj zmanjšuje željo po sladkem, sam pa ima zelo malo kalorij. Uživanje tega čaja med obroki zmanjšuje občutek lakote. Dve skodelici svežih listov vrtnice, ki jih dobro operemo pod vodo, damo v posodo in prelijemo s tremi skodelicami vode. Pustimo vreti od pet do deset minut, nato precedimo. Po želji lahko čaj osladimo z medom.

Kamilica

Kamilica spodbudi izločanje želodčnih sokov in spodbuja zmanjševanje ravni maščob in holesterola. Rastlina je poznana po svojih razstrupljevalnih in odvajalnih lastnostih, ki telesu pomagajo, da se osvobodi strupov in viška vode. Zmanjšuje tek, tako da nas odvrne od nepotrebnega grizljanja med obroki. Za najboljše rezultate spijmo skodelico kamiličnega čaja neposredno pred obrokom.

Regrat

Regrat se že vrsto let uporablja ne le kot hrana, ampak tudi kot pripomoček za krepitev zdravja. Korenina rastline ima odvajalne lastnosti – posušimo in uporabimo jo za čaj. V študiji, objavljeni v raviji Journal of Alternative and Complementary Medicine iz leta 2009 je poudarjeno, da izvleček regrata povečuje nastajanje urina pet ur po tem, ko ga zaužijemo. To pomaga pri odvajanju odvečne vode iz telesa. Rastlina zmanjšuje željo po sladkem, tek, raven holesterola ter maščob. Poleg tega ima zelo malo kalorij. Čaj lahko pripravimo s suhimi listi regrata, svežega pa uživamo v solati.

Golostebelni sladki koren

Tudi sladki koren lahko pospeši hujšanje glede na to, da uravnava raven sladkorja v krvi in zmanjšuje željo po sladkem. Ne smemo ga uživati več kot pet zaporednih dni, saj dviguje krvni tlak. Osebe s previsokim krvnim tlakom ga sploh ne smejo uživati! Lahko ga pripravimo v kombinaciji z drugimi čaji, saj je sladkega okusa.

 

Povzeto iz revije Lekovito bilje

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si