Vitamin D je vitamin in hormon, ki pomembno učinkuje na zdravje telesa.
Dokazano spodbuja vsrkavanje kalcija, kar je pomembno za ohranjanje zdravih kosti, novejše študije pa so pokazale, da ima vitamin D tudi močne protivnetne lastnosti, pomembne za preprečevanje osteoporoze, ki se razlikujejo od njegove vloge pri spodbujanju vsrkavanja kalcija. Te iste protivnetne lastnosti so se izkazale za učinkovite pri preprečevanju in ublažitvi presnovnih motenj, zlasti odpornosti na inzulin in sladkorno bolezen tipa II. Študije na ljudeh so pokazale, da dodajanje vitamina D v prehrano še zlasti koristi sladkornim bolnikom in vsem, ki imajo presnovne motnje oziroma prenizke ravni vitamina D. Znanstveniki so ugotovili, da lahko vitamin D postane pomembno terapevtsko sredstvo v boju proti presnovnim boleznim, pa tudi proti motnjam, ki jih povzroča vnetje. Najpomembnejši prehranski vir vitamina D so živila živalskega izvora. Najbogatejši prehranski viri so ribe, jajca, mleko in mlečni izdelki, predvsem pa živila, obogatena z vitaminom D.
Vitamin D je hormon, ki ima specifične receptorje, ki sprožijo strukturne, funkcionalne in presnovne spremembe po vsem telesu. Vloga vitamina D kot hormona, podobnega steroidom, je sprožila raziskave o tem, kako vnetje vpliva na zdravje kosti in presnovo. Raziskave so že dokazale, da vitamin D deluje na krvni sladkor in na druge presnovne dejavnike. To potrjuje, da je pomanjkanje vitamina D vpleteno v kronično vnetno stanje nizke stopnje, povezano z odpornostjo na inzulin, presnovni sindrom in tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa II.
Povzeto po Life Extension