Moško in žensko telo ustvarjata testosteron, a ga imajo moški desetkrat več. Vpliva predvsem na spolni razvoj moškega; pri obeh spolih je pomemben za delovanje možganov, mišično maso, porazdelitev maščob in raven energije. Ali ga imajo moški dovolj, pokaže testiranje sline.

Hormonski test moških spolnih hormonov, to je testosterona in estradiola, posebej priporočamo moškim, ki se jim nabirajo trebušne maščobe, jim upada spolna sla, imajo težave z erekcijo, jim peša telesna moč, opazijo izgubo mišic in zbranosti ali se slabo počutijo.

Simptomi pomanjkanja

Simptomov pomanjkanja testosterona pri moških je veliko. Lahko so razmeroma nedolžni in vsakodnevni, kot na primer utrujenost, ali pa resnejši kronični zdravstveni problemi, srčne bolezni ali sladkorna bolezen. Pogosti znaki so povečana zamaščenost ali debelost, manjša mišična masa, kurje prsi, celulit. Motena je prebava, kar se odrazi z zaprtjem, lenim črevesjem, pogosti so hemoroidi. Tudi srčni utrip je lahko šibkejši, pojavijo se krčne žile, povečana je nevarnost krvnih strdkov in drugih težav z ožiljem. Pogosto je prizadeta prostata, ki se vname in poveča (prostatitis, benigna hiperplazija prostate – BPH). Zmanjša se želja po spolnosti, motena je erekcija (erektilna disfunkcija), zmanjša se obseg mod, manj je semena, izliv semenske tekočine je slaboten, doživljanje orgazma je težje.

Daljše pomanjkanja testosterona vodi k težjim bolezenskim znakom in povečuje možnost krvnožilnih zapletov (nevarnost infarkta, zoženo ožilje, tromboza, visok krvni tlak, visok holesterol), neplodnosti, debelosti, sladkorne bolezni tipa 2, Alzheimerjeve bolezni, osteoporoze …

Test sline

Iz laboratorija nam po pošti pošljejo vzorčevalni komplet: tri vzorčevalne ampule, vprašalnik, posebej za moške in ženske, ter ovojnico z naslovom, kamor pošljemo vzorce. Ko zberemo slino po priloženih navodilih, ampule s slino zapakiramo v ovojnico in jo pošljemo v laboratorij. Izsledke analize dobimo po pošti. Nato jih pokažemo tistemu, ki nas je napotil na analizo, osebnemu zdravniku, ginekologu, športnemu trenerju oziroma zdravniku. Če smo se za analizo odločili sami, se lahko posvetujemo z zdravnikom, ki nam ga priporočijo v laboratoriju, oziroma s strokovnjakom, ki ga sami izberemo.

Popust na test testosterona

V Sloveniji merijo količino testosterona iz sline v laboratoriju Medicare Plus na Erbežnikovi 2 v Ljubljani. Več informacij dobimo na 059/162 018 in 070/766 322; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Moškim priporočajo tudi hkratno merjenje količine hormona estradiola, ženskam pa hkratno testiranje progesterona in estradiola.

 

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si