Ko pride do poškodb in krvavitev ...

Je poleti še kaj lepšega od skokov v bazen, plavanja v reki ali v morju ali s kanujem ali surfom premagovati morske valove? Sploh tisti, ki imate otroke, se najbrž zavedate nevarnosti, ki jih vodne pustolovščine predstavljajo za vaše mlade plavalce: ušesa, polne vode, ki bolijo in skelijo. Nemalokrat se zgodi, da se odvečna voda nabira v ušesnem kanalu in povzroči, da se tam začnejo množiti bakterije, kar lahko postane zelo neprijetno, včasih celo zelo boleče. Dobra novica je, da poznamo več naravnih zdravil, ki lahko težavo pomagajo odpraviti ali vsaj zajeziti.

  • Otresite se! Da bi preprečili, da voda napolni v ušesni kanal, po kopanju ali plavanju otresite odvečno tekočino. Saj veste, kako zgleda ples ušes; skočite na eno nogo in hkrati isto uho (torej na isti strani kot skočite z nogo), obrnete proti tlom, da bi gravitacija opravila svoje delo oziroma voda odtekla iz ušesa. Morda boste videti neumno, ušesa vam bodo pa hvaležna!
  • Uporabite česnovo olje. Česen, naravno protimikrobno sredstvo, učinkovito odstranjuje škodljive bakterije, ki se razmnožujejo v ušesnem kanalu. Lahko kupite že formulirano česnovo olje ali naredite svoje; mletemu česnu dodate oljčno olje in segrevate pri nizki temperaturi kakšnih dvajset minut. Pustite, da se ohladi, česen odcedite in v prizadeto uho kanite 2 - 3 kapljice. Verjetno vas bo začelo srbeti. Potrpite, to je znak, da slabe bakterije umirajo …
  • Zmešajte kis in alkohol. Mešanica enega dela belega kisa in enega dela alkohola, bo spodbudila izhlapevanje odvečne tekočine iz ušesa in ob tem zaustavila rast neželenih bakterij. Po plavanju v vsako uho preventivno kanite 2 – 3 kapljice te mešanice.
  • Segrejte ali osušite. Toplota segrete krpe ali grelne blazinice lahko razbremeni pritisk in nelagodje v ušesu. Nežen piš v ušesa (pazite, da zrak ni prevroč) prav tako ublaži bolečino in temeljito izsuši ušesa po prhanju ali kopanju. Čeprav lahko bolečino v ušesih zdravite na naraven način, je najbolje, da poskrbite, da do razmnoževanja škodljivih bakterij v ušesu sploh ne bo prišlo.

Skrb za ustni mikrobiom

Resnica je, da se optimalno zdravje ušes začne v ustih. Če je to ogromno okolje mikroorganizmov (v ušesih, nosu in grlu) v ravnovesju – to pomeni, če je dobrih bakterij dovolj -, potem se bodo slabe precej manj verjetno naselile v zgornjih dihalih, v grlu in v ušesih – in tudi bolečin zaradi vode v ušesih bo manj.

Kako torej lahko sami poskrbite, da ta vitalni mikrobiom ostane v ravnovesju, in da ušesa ostanejo zdrava celo poletje? No, usta so vrata v telo, zato tisto, kar vanj vstavimo, močno vpliva na vaš celotni mikrobiom. Antibiotiki v hrani in zdravila, antibakterijski izdelki za nego ustne votline in prekomerno sladka prehrana lahko uničijo koristne bakterije v ustih (ki vedno potujejo tudi v ušesa), in ki nas varujejo pred neželenimi napadalci.

Ker je ustna votlina tudi prva obrambna obramba vašega imunskega sistema, je najboljša rešitev za to, da se vaši družinski člani poleti počutijo kar najbolje, da naredite vse, da se izognite hrani in snovem, ki vam kradejo dobre bakterije in zdrave snovi iz telesa, za ušesa, nos in grlo pa poskrbite s probiotiki, ki spodbujajo rast dobrih bakterij.

Probiotiki za zdrava ušesa

Dobra novica je, da prijazna flora v vašem ustnem mikrobiomu trdo dela, da odvrača škodljive bakterije, ki se rade naselijo v telesu po dolgem dnevu preživetem v vodi. Streptococcus salivarius je koristen oralni probiotični sev, ki naseli oralne mikrobiome pri novorojenčkih v zgolj nekaj urah po rojstvu in je pogosto prisoten v ustih zdravih ljudi. Klinične raziskave kažejo, da je S. salivarius pomemben za ohranjanje zdravja zgornjih dihal in ušes.
Eden takšnih sevov, S. salivarius K12 (dobra bakterija BLIS K12 ™), podpira zgornja dihala in ušesa tako, da tvori protimikrobne beljakovine, ki zavirajo rast slabih bakterij. V raziskovalni študiji je 22 otrok z zdravstvenimi težavami z ušesi, tri mesece jemalo zdravilo BLIS K12 ™. Otrokom se je do konca preizkusa za skoraj 60 odstotkov izboljšal sluh, imeli pa so kar 40 % manj težav z ušesi. BLIS 12 lahko naročite na Amazonu že za okoli 15 evrov.

V različnih preskusih v obdobju treh mesecev, je dodatek BLIS K12 ™ pripomogel k 65-odstotnemu zmanjšanju težav z zdravjem ušes in zdržal tudi do šest mesecev pozaključku zdravljenja! Drugi sev, S. salivarius, BLIS M18 ™, zavira nezaželene bakterije, ki lahko povzročijo težave s grlom, žrelom, ušesom in zobmi.

Ne glede na to, ali uživate v počasnem plavanju ob jezeru ali v divji zabavi vodnega parka, je poletno brizganje (in potapljanje) eden izmed najbolj priljubljenih poletnih obredov. S primerno hrano, ustreznimi aktivnostmi in skrbjo za mikrobiom pa boste ostali zdravi in še naprej brezskrbno uživali v poletnih radostih.

 

 

 

Povzeto in prirejeno po: https://www.hyperbiotics.com/blogs/recent-articles/115368902-summertime-swimming-oral-probiotics-for-healthy-ears

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si