Nad srčno žilne težave z zdravilno rastlino Arjuna

 

Srčno-žilni sistem je izrednega pomena za delovanje vsakega organa in celice v telesu. Srčna mišica vsak dan prečrpa kar 10.000 litrov krvi. Ko je njena funkcija okrnjena, se pojavijo zmanjšana telesna zmogljivosti, bolečina v predelu srca (angina pektoris), zadihanost, kašelj, modrikavost, otekline v okončinah in omotičnost.

Najnevarnejša dejavnika tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja sta visok krvni tlak in povečane vsebnosti maščob v krvi. Najpogostejše bolezni srca in ožilja so: ateroskleroza, koronarna srčna bolezen, možganska kap, aritmije, periferna arterijska bolezen, srčno popuščanje, zvišan krvni tlak ter zvišana raven holesterola. Vsaka od njih ima različne posledice na posameznikovo življenje, tudi usodne. S preventivnimi ukrepi jih lahko preprečimo oziroma zamaknemo njihov začetek. Če pa že imamo postavljeno diagnozo srčno-žilne bolezni, se je toliko pomembneje poučiti, kako si lahko pomagamo tudi na naraven način ter tako izboljšamo kakovost svojega življenja.

Arjuna - Terminalia arjuna

Arjuna je ena izmed najbolj znanih rastlin v ajurvedski medicini in hkrati prva rastlina, na katero pomislimo, če imamo težave s srčno-žilnim sistemom. Z arjuno vzdržujemo zdravje srca in »zdravo« cirkulacijo. Iz ajurvedskega stališča pa s to rastlino učinkovito uravnavamo vse tri doše (Vata, Kapha, Pitta). Arjuna je ena izmed redkih zdravil rastlinskega izvora, priznana s strani vodilnih medicinskih ved - uradne medicine, ajurvede, homeopatije in funkcionalne medicine. Njene kemične sestavine (tanini, arjunska kislina, elaginska kislina, arjunoni..) so bile v zadnjem času veliko raziskovane. Dokazani so učinki te rastline na telo, ki so jo vaidye (indijski zdravniki) priznavali že tisoče let nazaj.

Arjuna je veliko, listopadno, zimzeleno drevo z zelo močnimi in dolgimi koreninami. To drevo doseže višino do 20-27 metrov. Arjuna cveti od marca do junija, plodove razvije med septembrom in novembrom. Najdemo jo v Indiji. V Indiji predstavlja sveto drevo. Listi in cvetovi tega drevesa se uporabljajo ob verskih obredih. Že od antičnih časov se uporablja v ajurvedskih rastlinskih recepturah. Za ugodne učinke na srce se uporablja lubje drevesa, ki vsebuje naravne alkaloide, čeprav se lahko uporabljajo tudi drugi deli te rastline.

Srčni tonik

Arjuna je najbolj znana kot srčni tonik. Deluje na srce in z njim povezane strukture, kot so krvne žile, ki izvirajo iz srca. Arjuna podpira njihovo usklajeno delovanje. Kot vemo, je stres v teh dneh postal tako sestaven del našega življenja, da se ga je skoraj nemogoče znebiti. Večina se nas je pravzaprav naučila živeti s tem. Če so bolezni srca povzročene predvsem zaradi stresa, je v tem primeru arjuna najboljši izbor. Arjuna pomaga izboljšati raven energije v telesu, spodbuja telesno vzdržljivost, zaradi česar so ljudje lahko dlje časa fizično aktivni, ne da bi se počutili preveč izčrpane in utrujene.


Nakup izdelkov iz rastline arjuna in ostalih izdelkov je možen na tej povezavi. Izkoristite tudi 5% popust na celoten nakup, uporabite kodo:

FITO5


Vpliv na holesterol

Arjuna je znana tudi kot rastlina, ki se uporablja za zniževanje holesterola. Pomaga uravnavati raven holesterola v krvi. Zato je primerna za ljudi z aterosklerozo, pri katerih holesterolni plaki mašijo arterije na enem ali več mestih. Ateroskleroza nastaja postopoma. Na žilni steni se tvorijo puhaste maščobne obloge. Sprva so te obloge mehke in polne holesterola, kasneje otrdijo in zaprejo žilno steno. Če gre za obloge na srčnih žilah, je možnost srčnega napada večja. Proces poteka zahrbtno in brez svarilnih znakov, preskrba srca s kisikom se slabša in vodi do različnih stanj, ki se kažejo kot angina pektoris (bolečine v prsnem košu), srčni infarkt, nenadna srčna smrt ali srčno popuščanje.  Z njeno uporabo zmanjšamo možnost nastanka srčne ali možganske kapi.

Izboljša črpalno zmogljivost srca in moč srčne mišice

V študijah so ugotovili, da se črpalna moč in moč srčne mišice izboljšata z uporabo arjune.

Naravni vir koencima Q 10

Arjuna je naravni vir koencima Q 10, ki je zelo pomemben za srčno mišico. Nahaja se v velikih količinah v lubju arjune.

Diabetes

Ne samo, da z njeno uporabo skrbimo za težave s srcem, temveč tudi za presnovne bolezni, ki vodijo do oslabelosti srca in popuščanja. Spodbuja tudi izločanje hormona inzulina ter povečuje njegovo aktivnost, kar pomaga bolnikom s sladkorno boleznijo.

Antioksidativno delovanje

Tanini, ki so prisotni v izvlečkih arjune, delujejo kot močan antioksidant za telo, ter lahko pomagajo upočasniti starostne spremembe v telesu.

Vpliv na hormonsko ravnovesje

Pri ženskah se lahko uporablja za podporo maternice in uravnavanje hormonskega cikla. Uporablja se pri vseh vrstah hormonskih neravnovesij kot so miomi, ciste in endometrioza. Pomaga pri lajšanju preobilnih ali dolgotrajnih menstruacijah (menoragijah).

Ugodni učinki na dihala

Terapevtsko deluje tudi na dihala. Pomaga ohranjati čiste dihalne poti in podpira pljuča pri različnih boleznih pljuč (KOPB -kronična obstruktivna pljučna bolezen, astma).

Vpliv na krvavitev

Arjuna deluje adstringentno, zaradi česar se lahko uporablja pri vseh vrstah zunanjih ali notranjih krvavitvah: krvaveče dlesni, menoragija (preobilne in dolgotrajne menstruacije), prekomerna krvavitev iz odprtih ran itd.

Bogata je z minerali

Sedanje znanstvene raziskave so pokazale, da je tudi bogata z minerali, kot so kalcij, magnezij, cink in baker.

 

Napisala: Maja Gorišek, fitoaromaterapevt, dipl. m.s.

 

 

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Podpora

Pogoji poslovanja
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si