Diabetes je kronično stanje, pri katerem celice trebušne slinavke (pankreasa) ne tvorijo dovolj inzulina oziroma pri katerem telo inzulina ne more učinkovito porabiti (odpornost celic na inzulin). To glukozi, ki jo dobimo iz hrane, oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Motene so tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
Diabetes tipa 2 povzročimo sami. Glavni povzročitelj bolezni so stres, neustrezna prehrana in pomanjkanje telesne aktivnosti. Torej, pri sladkorni bolezni je potreben povsem drugačen pristop. Potrebno je delati s telesom, da mu povrnemo primarne funkcije, kajti to je edini možni način. Preden zanemo zdraviti bolezen, moramo nujno zniževati nivo stresa in spremeniti način prehranjevanja. Opustiti je treba vso hrano, ki vsebuje sladkor. Pomembno je, da uživamo zdravilne rastline in prehranska dopolnila, ki pomagajo odpraviti odpornost celic na inzulin, rastline, ki popravijo stanje beta celic v trebušni slinavki, rastline, ki znižujejo raven sladkorja v krvi ter rastline, ki ščitijo organe pred škodljivimi učinki sladkorja (skoncentrirani cimet, krom v organski obliki, omega -3 maščobe, CoQ10, gurmar, grenka melona, grško seno).
Spoznajmo dve glavni rastlini, ki se uporabljajo v ajurvedski fitoterapiji pri težavah s sladkorno boleznijo:
Nakup izdelkov iz rastline gurmar in grenke melone ter ostalih izdelkov je možen na tej povezavi. Izkoristite tudi 5% popust na celoten nakup, uporabite kodo:
Gurmar (Gymnema sylvestre) je divja ovijalka, ki izvira iz tropskih gozdov južne in osrednje Indije. V hindujščini pomeni "uničevalec sladkorja", verjetno zato ker ubija okus po sladkem in ker so ugotovili, da znižuje krvni sladkor. Uporaba rastline gurmar je dokumentirana že 2000 let. Tradicionalno so žvečili njegove liste prav za zniževanje sladkorja. Gurmar ima poleg zniževanja krvnega sladkorja še en zanimiv učinek in sicer, da po njegovem uživanju v ustih za nekaj časa spremeni okus.
Zato je gurmar odlična pomoč tudi za tiste, ki se borijo s prekomerno telesno težo in za ljudi, ki so odvisni od sladkega okusa oziroma za tiste, ki težko premagajo hrepenenje po sladkem. Gurmar rahlo zavira apetit zato je dobra pomoč pri uravnavanju telesne teže. Glavna učinkovina gurmarja je gimnemična kislina, ki spodbuja beta celice trebušne slinavke k izločanju inzulina in pospešuje njihovo regeneracijo ter znižuje absorpcijo sladkorja v krvi. Gimnemična kislina vpliva na naše receptorje za sladek okus, in sicer tako, da zavira njegovo zaznavanje. Hrana z veliko vsebnostjo sladkorjev ima nekaj časa po zaužitju gurmarja nekoliko nenavaden okus. Ta sinergistični učinek delovanja gurmarja je dobra podpora ob klasičnem zdravljenju sladkorne bolezni.
Grenka melona (Memordica charantia) ajurvedska rastlina, ki pomaga pri sladkorni bolezni in pri težavah s prebavnim sistemom (iz ajurvedskega vidika je vzrok za diabetesa slab agni - prebavni ogenj). Grenka melona je bogat naravni vir železa, fosforja, vlaknin in vitaminov. Vsebuje še posebej visoko količino vitaminov skupine A, B, C in K. Grenka melona ne le, da pomaga uravnavati krvni sladkor, temveč, ker vsebuje krom, ki je potreben za obnovitev neravnovesja, ki je nastalo zaradi neurejenega krvnega sladkorja pomaga pri preprečevanju zapletov sladkorne bolezni.
Zato sodi v skupino najboljših rastlin za pomoč pri sladkorni bolezni. Krom je pomemben element v sledeh (mikroelement), ki v našem organizmu krepi delovanje inzulina, znižuje koncentracijo holesterola v krvi in pomaga pri uravnavanju telesne teže. Sodeluje tudi pri sintezi nekaterih beljakovin, kot nepogrešljiv element pa je potreben pri presnovi sladkorjev oziroma glukoze. Krom ima pomembno vlogo v presnovi ogljikovih hidratov in spodbuja delovanje inzulina. Sodobne znanstvene raziskave so potrdile učinke sadežev grenke melone na raven glukoze v krvi. Aktivna snov v grenki meloni (polipeptid charantin) se v telesu obnaša podobno inzulinu in pomaga celicam uporabljati glukozo.
Na diabetes je torej potrebno istočasno delovati tako preventivno kot tudi kurativno. Potrebno je hkrati delovati na vseh področjih. Moramo jo takoj zaustaviti, drugače se bo nadaljevala ter povzročila hude posledice (komplikacije): bolezni srca, ateroskleroza, zvišan holesterol, povišani trigliceridi, zvišan krvni pritisk, pomanjkanje vitaminov in mineralov, bolezni ledvic (dializa, odpoved ledvic), debelost, nevropatija, slepota… V kolikor se odločite za uporabo fitototerapevtskega pristopa pri težavah z sladkorno boleznijo, je potrebno pogosteje meriti krvni sladkor, da se izognemo morebitni hipoglikemiji (padec krvnega sladkorja pod mejo).
Napisala: Maja Gorišek, fitoaromaterapevt, dipl. m.s.