Nad srčno žilne težave z zdravilno rastlino Arjuna

V zelo redkih primerih lahko ženska zanosi, ko je že noseča. Običajno je tako, da jajčniki pri nosečnici ne izločajo jajčec. V redkih primerih, ki se imenuje superfetacija, pa se, če imate med nosečnostjo spolne odnose, sprosti še eno jajce, se oplodi s spermo in se pritrdi na steno maternice, kar ima za posledico dva dojenčka.

To se je leta 2016 zgodilo Jessici Allen iz Kalifornije. Pristala je, da bo nadomestna mati, saj jima je želela pomagati izkusiti čare starševstva. Pol leta od zanositve je izvedela, da nosi dva otroka. Takrat je ginekolog menil, da se je zarodek razdelil na dva identična dvojčka, je Allen povedala v intervjuju na Dobro jutro Amerika (Good Morning America).

Kasneje so DNK testi pokazali, da temu ni tako. Drugi otrok je bil plod bioloških staršev, to je Allen in moža. Zanosila je torej po naravni poti, čeprav je že bila noseča. Allen in mož, Wardell Jasper sta dobila skrbništvo nad svojim biološkim otrokom. Šlo je za superfetacijo. Čeprav je običajna pri drugih sesalcih, je pri ljudeh, po poročanju New York Timesa, redkost.  

Ko ženska zanosi, ne prihaja do hormonskih sprememb. Jajčniki takrat ne izločajo jajčec, maternična stena pa postane debelejša, zaradi česar se drugo oplojeno jajčece lažje pritrdi. Končno se v materničnem vratu oblikuje čep sluzi, ki preprečuje plavanje sperme v maternici, poroča Science American.

Toda v nekaj izjemnih primerih - tudi pri Allen – pa te, naravne obrambe, niso delovale. Leta 2007 je na primer Britanka rodila fanta in deklico, spočeto tri tedne narazen. Strokovnjaki še ne vedo natančno zakaj se zgodi superfetacija, se pa druga nosečnost običajno zgodi približno dva do štiri tedne po prvi. In ker so dojenčki časovno spočeti zelo blizu, se mama, ki ima superfetacijo, sooča s podobnimi tveganji, kot mama, ki pričakuje dvojčke ali trojčke: večje tveganje za prezgodnji porod, visok krvni tlak in preeklampsijo. Najpomembneje je poudariti, da je superfetacija res redka. Kot je Allen povedala v oddaji, "Kar želim sporočiti je, da imate mame večjo možnost, da vas zadene strela ali da zmagate na loteriji, kot da se vam zgodi to, kar se je meni.«

 

https://www.insider.com/can-you-get-pregnant-once-youre-already-pregnant-superfetation-2017-10