Kaj je erektilna disfunkcija?

Težave v spolnem življenju oziroma motnje erekcije zelo hudo prizadenejo vsakega moškega. Še nedolgo tega je bila to izrazita tabu tema, o kateri se ni govorilo, zato je take težave vsak reševal oziroma se z njimi soočal po svoje. Spodnje starostne meje, ko bi lahko rekli, da je erektilna disfunkcija za moškega normalen pojav, ni. Večina moških s to motnjo je sicer starejša od 65 let, pa vendar raziskave potrjujejo, da ima skoraj vsak drugi moški po 40. letu vsaj občasno neko obliko te motnje.

Vitalen in zdrav moški, ki skrbi za svoje zdravje, lahko ohrani erektilno sposobnost tudi v pozni starosti. Na žalost večina ljudi, ki trpi zaradi spolnih težav, počne to v tišini in nikoli ne poišče pomoči ustrezno usposobljenega zdravstvenega osebja. Posledica je uničen odnos, ločitev, izguba samozavesti in samozaupanja ter povečana stopnja stresa. Težave z erekcijo so tako pogoste pri odraslih moških. Dejansko skoraj vsi moški doživljajo občasne težave pri pridobivanju ali vzdrževanju erekcije. V mnogih primerih je to začasno stanje, ki bo izginilo z malo ali nič zdravljenja, nekaterih primerih pa je to lahko stalna težava, ki poškoduje človekovo samozavest in škoduje njegovemu odnosu s partnerjem, zato zahteva zdravljenje.

Kaj povzroča erektilno disfunkcijo pri moških?

Erekcija zahteva medsebojno delovanje možganov, živcev, hormonov in krvnih žil. Karkoli, kar moti normalni postopek, lahko povzroči težave. Šibka erekcija tako nastane, ko v penis ne vstopi dovolj krvi. To se lahko zgodi zaradi poškodbe živcev ali arterij, ki jih povzročajo bolezni, kot so diabetes mellitus, kronični alkoholizem, vaskularne (žilne) in nevrološke bolezni. Drugi znani vzroki erektilne disfunkcije so kajenje, prekomerna telesna teža, jemanje nekaterih zdravil in psihološki dejavniki, kot so stres, tesnoba, krivda, obup ter strah pred spolnim neuspehom.

Kako si lahko pomagamo na naraven način?

Pri erektilni disfunkciji si lahko pomagamo z rastlino Tribulus terrestris (Navadna zobačica). Navadna zobačica je nizko rastoča rastlina, ki izvira iz toplih tropskih predelov sveta. V svetu, zlasti v južni Evropi, Aziji, po vsej Afriki in Avstraliji, je zelo priljubljena kot rastlina za moške. V ajurvedi je znana kot najboljši naravni afrodiziak. Je rastlinska alternativa Viagri, uporabniki jo namreč imenujejo rastlinska viagra. Redna uporaba te rastline pomaga pri izboljšanju spolne vzdržljivosti tudi pri starejših. Navadna zobačica za razliko od viagre ne povzroča stranskih učinkov, kot so visok krvni tlak, slabosti, glavobol, motnje srčnega ritma ….

Rastlina povečuje prekrvavitev v tkivu penisa, povečuje erektilno trdnost in daje moč celemu telesu in tako na naraven način skrbi za erektilno disfunkcijo. Podpira krepitev funkcij moških spolnih organov in splošno moško zdravje, ima protimikrobne lastnosti, zato je učinkovita tudi pri vnetju prostate (prostatitis). Deluje diuretično, kar tudi ugodno deluje na vnetje prostate. Ker je slednje večinoma posledica bakterijskih okužb, diuretične lastnosti te rastline pomagajo iz telesa odstraniti vse bakterije. Navadna zobačica lajša tudi simptome, povezane s prostatitisom, kot sta pekoč občutek in pogosto uriniranje zaradi njegove hladne potence (rastlina, ki hladi telo). Njena lastnost je tudi, da lahko stimulira naravno sproščanje testosterona.

Navadno zobačico v ajurvedi uporabljajo:

za dvigovanje ravni spolne energije, za zviševanje energije in vzdržljivosti, za spodbujanje spolnega interesa, pri prezgodnjem izlivu, izgubi libida in spolnih želja ter pri utrujenosti.

Pri erektilni disfunkciji si lahko pomagate tudi z smolo Shilajit (Mumijo).

Mineralna smola – mumio ali shilajit (Asfaltum Puniabinum) je prastara snov naravnega izvora in zgodovinsko »čudežno delujoči balzam«. V vzhodni tradicionalni medicini se že tisočletja uporablja pri zdravljenju različnih težav. V 60 letih 20. stoletja so jo iz pozabe prebudili v deželah južnega in srednjega vzhoda, celotne Azije, v arabskih deželah, v Afriki in tudi drugod po svetu.

Shilajit pri erektilni disfunkciji

Shilajit je zelo močen afrodiziak. V ajurvedi se uporablja kot najboljši tonik za spolne užitke. Koristen je pri prezgodnji ejakulaciji, erektilni disfunkciji, zmanjšanem libidu in zmanjšanem številu spermijev.

Ženske ga lahko uporabljajo za urejanje menstrualnega cikla in izboljšanje libida.

 Shilajit je zaradi svojih anti-aging lastnosti (proti staranju) in zaradi številnih koristi za zdravje zelo priljubljen zlasti v Indiji. Tradicionalno se uporablja pri zdravstvenih težavah moških, predvsem pri težavah s sečili. Shilajit se uporablja pri pekočem občutku med uriniranjem in pri inkontinenci urina, ki je posledica povečane prostate ali kamna v mehurju ali ledvicah. Shilajit je odlična naravna pomoč za (povečano prostato) benigno hipertrofijo in za težave z vnetjem prostate.

Ajurveda pravi, da je shilajit naravno darilo človeštvu. Shiajit je odlična naravna pomoč za »šibkost«, ki je nastala zaradi kakršnega koli razloga. Predstavlja najboljšo naravno pomoč za preprečevanje staranja in je koristen pri preprečevanju številnih bolezni. Najpomembnejši razlog za učinkovitost pripisujemo njegovi bogati sestavi. Uporabnost lahko občutimo v 5 do 10 dneh redne uporabe. Shilajit ni samo preventiva pred številnimi boleznimi, ampak ima tudi terapevtske učinke. Zato ga v ajurvedi štejejo med »rasajane« ‒ pomlajevalce.

Shilajit je bogat z antioksidanti, ki jih naše telo potrebuje za odstranjevanje toksinov in za bolj zdrave celice. Mnogi ljudje ga za povečanje svoje vzdržljivosti uporabljajo kot prehransko dopolnilo, zato je v primeru težav z spolnostjo odlična kombinacija z rastlino Tribulus terrestris.


Nakup izdelkov iz smole shilajit in Tribulus terrestris ter ostalih izdelkov je možen na tej povezavi. Izkoristite tudi 5% popust na celoten nakup, uporabite kodo:

FITO5


 

Napisala: Maja Gorišek, fitoaromaterapevt, dipl. m.s.