Vsem je znano, da je vitamin C eden od močnejših antioksidantov. Za njega lahko trdimo, da je »gorivo« za močan imunski sistem. Vitamin C ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Naše telo vitamina C ni sposobno samo sintetizirati, niti ga skladiščiti, zato ga moramo nenehno zagotavljati s pravilno prehrano. Vitamin C je topen v vodi, kar pomeni, da se v telesu ne more skladiščiti, zato ga je treba z hrano vnašati vsak dan. Presežek vitamina se izloči z urinom.
Vitamin C je nujno potreben za naš organizem zato se večji vnos priporoča za posamezne skupine ljudi in ob nekaterih življenjskih okoliščinah. Včasih je povečanim potrebam mogoče zadostiti zgolj z ustreznimi živili. V primerih, ko to ni možno, je smotrno uporabiti vitaminsko-mineralne pripravke. Če ugotovimo, da nam manjka vitamin C se moramo vprašati kateri vitamin C takrat izbrati, askorbinsko kislino ali naravno obliko vitamina C.
V skoraj vseh prehranskih dopolnilih vitamina C se nahaja askorbinska kislina, sintetična oblika vitamina C. A je to enako kot naravni vitamin C? Askorbinska kislina in naravni vitamin C so kemijsko povsem enaki vendar so naravni vitamini veliko več. Askorbinska kislina, za katero mislimo, da je vitamin C, je v bistvu kemična kopija naravne askorbinske kisline in predstavlja le del vitamina C. Naravni vitamin C potrebujemo v majhnih količinah in nikoli ni toksičen, tudi v večjih količinah ne. Askorbinska kislina je velikokrat derivat koruznega škroba ali riža (gmo), pridobljen v laboratoriju in v večjih količinah je lahko toksičen. Naravni vitamini (koncentrirani ekstrakti rastlin npr. amalaki) namreč poleg vitaminov in mineralov vsebujejo še številne kofaktorje. To so snovi, ki izboljšajo samo absorpcijo vitaminov oz. mineralov, njihovo biološko uporabnost ter omogočajo tudi njihovo ponovno regeneracijo.
Naravni vitamin C ima kot kofaktorje prisotne bioflavonoide (snovi, pigmenti v rastlinah). Bioflavonoidi izboljšajo absorpcijo vitamina C za več kot 30%. Vitamin C kot močan antioksidant v vodni fazi ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami. Ko se sintetičen vitamin C enkrat oksidira oziroma, ko opravi svojo nalogo, se tak izloči iz organizma. Naravni vitamin C, pa se po oksidaciji s pomočjo bioflavonoidov lahko ponovno regenerira in tako lahko ponovno opravlja svojo funkcijo. Askorbinsko kislino telo ob zaužitju telo ne more v popolnosti uporabiti. Če gledamo z kemičnega vidika, je 500 mg sintetičnega vitamina C količinsko povsem ustrezno 500 mg naravnega vitamina C. Če pa gledamo z vidika učinka, 500 mg naravnega vitamina C ima precej večji učinek kot 500 mg sintetičnega. Askorbinska kislina lahko povzroči spremembe v črevesni flor,i saj ne loči med slabimi in dobrimi bakterijami. Askorbinska kislina lahko draži želodec ker je 10 krat bolj kisla od naravnega vitamina C kar lahko pripelje do dekalcifikacije saj se kalcij črpa iz kosti, zob, da bi lahko nevtraliziral kislost.
Kakšno vlogo ima vitamin C v našem organizmu?
Evropska agencija za varnost hrane, EFSA, je za uporabo na živilih, ki so dober vir vitamina C, odobrila naslednje zdravstvene trditve:
- ima vlogo pri delovanju imunskega sistema med intenzivno telesno dejavnostjo in po njej
- ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje žil
- ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kosti
- ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje hrustanca
- ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje dlesni
- ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože
- ima vlogo pri nastajanju kolagena za normalno delovanje zob
- prispeva k sproščanju energije pri presnovi
- prispeva k delovanju živčnega sistema
- prispeva k normalnemu psihološkemu delovanju
- ima vlogo pri delovanju imunskega sistema
- ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom
- prispeva k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti
- prispeva k obnovi reducirane oblike vitamina E
- povečuje absorpcijo železa
Kakšni so znaki pomanjkanja vitamina C ?
- Anemija
- Krvaveče dlesni
- Suhi razcepljeni lasje
- Akne, mozolji, brazgotine
- Šibek zobni emajl
- Boleči zatečeni sklepi
Kdaj in pri komu se priporočajo večje količine vitamina C:
- nezadosten vnos vitaminov in mineralov s hrano: posamezniki s prehranjevalnimi motnjami, alkoholiki, kadilci in ljudje z različnimi dietami (npr. vegetarijanci, vegani...)
- povečane presnovne potrebe: čas nosečnosti in dojenja, ženske v rodni dobi ob močnih menstruacijah, otroci in mladostniki v obdobju intenzivne rasti, ljudje s srčno-žilnimi obolenji, stresne situacije, bolniki ob večjih kirurških posegih ter bolniki s hudimi poškodbami, vnetji ali travmo.
Amalaki (Amla, Indijska kosmulja) - Emblica Officinalis
Amalaki ali Indijska kosmulja je mali sadež, ki vsebuje veliko naravnega vitamina C. Velja da en sadež amalakija vsebuje toliko vitamina C kot 30 pomaranč. Ta mali kiselkasti sadež je zelo bogat z naravnim vitaminom C. Amalaki vsebuje 1094,53 mg askorbinske kisline na 100 ml svežega soka. Prehranska dopolnila, ki so narejena iz naravnih virov so vedno boljša izbira od sintetične oblike vitamina C.
Amalaki iz vidika ajurvede
V ajurvedi se amalaki uporablja zelo široko. Najpogosteje se uporablja kot tonik za vračanje energije telesa in moči. Amalaki je močan antioksidant in naravni vir vitamina C. Spodbuja delovanje imunskega sistema in ščiti telo pred različnimi infekcijami kot so prehlad, kašelj in alergije. Deluje kot pomlajevalni tonik za oči, lasje, kožo in jetra. Odličen je za srce tako, da vzdržuje in obnavlja elastičnost krvnih žil, ščiti nas pred visokim pritiskom in pred zamašenimi žilami. Hkrati odlično deluje na naš agni (prebavni ogenj). Pomaga razstrupljati kri tako, da odstranjuje nečistoče iz telesa. Izboljšuje prebavo in pomaga pri težavah z povišano kislino v želodcu. Deluje blago odvajalno zato se priporoča pri konstipaciji. Amalaki je rastlina, ki hladi zato se uporablja kot antipiretik (znižuje telesno temperaturo). Uporaba amalakija se priporoča pri simptomih gripe in prehlada, pri pogostih vnetjih ter pri fizični oslabelosti telesa.
Pravi recept za zdravo življenje nedvomno ostaja enak - uravnotežiti prehrano, omejiti razvade in privzeti dejaven življenjski slog. Pri zdravem človeku upoštevajoč ta recept, uravnotežena prehrana ne potrebuje nikakršnih dopolnjevanj. Na žalost pa zaradi vedno hitrejšega življenjskega ritma, ki ga pogosto spremlja neustrezna prehrana, vse večje podvrženosti stresu, modernega način, predelave hrane, ki je odgovoren za vse nižjo vsebnost vitaminov in mineralov v sami hrani,...vse več ljudi upravičeno sega po vitaminsko -mineralnih dodatkih. Če se odločamo za dodatek vitamina C je le potrebno izbrati pravo obliko organskega vitamina C.
Nakup izdelkov iz rastline amalalki in ostalih izdelkov je možen na tej povezavi. Izkoristite tudi 5% popust na celoten nakup, uporabite kodo:
Napisala: Maja Gorišek, fitoaromaterapevt, dipl. m.s.