Trifala za odstranjevanje Ame

 

Naloga prebavnega sistema je, da vse prebavi. Če naloga ni opravljena se v prebavilih in drugod po telesu začne nabirati AMA. Ama je strupena, lepljiva snov neprijetnega vonja, ki nastane zaradi nepopolnih procesov transformacije pri vseh živih organizmih. Lahko se razširi iz prebavil po celem telesu. Izraz "AMA" v sanskrtu pomeni neprebavljeno ali nepopolno.

Ne prebavljena hrana in emocije preidejo v AMO (strupeno, lepljivo snov neprijetnega vonja), ki se lahko razširi iz prebavil po celem telesu. Po ajurvedi je AMA vzrok za 90 % vseh bolezni.

AMA se razvije iz neprebavljenih škodljivih snovi, ki blokirajo različne kanale v človeškem telesu. Ti kanali vključujejo limfni sistem, krvne žile, genito-urinarni trakt, prebavni trakt in številne druge. Drugi pomembni ne-fizični kanali so nadiji (subtilni energijski kanali). Skozi Nadije poteka energijski tok (življenska energija). Zamašeni nadiji preprečijo kroženje energije med celicami, celice ostanejo brez energije (oz hrane). Tako se na celicah začnejo dogajati patološke spremembe. Toda glavni vzrok citopatoloških sprememb je premikanje molekul AME. Zato moramo iz telesa odstraniti AMO z očiščevalnim programom ali drugimi sredstvi.

Kateri so znaki, da je v našem telesu prisotna AMA?

Znaki po katerih lahko prepoznamo, da je naše telo preplavljeno z lepljivo, strupeno snovjo neprijetnega vonja so:

 • Obstrukcija: pojavi se v različnih kanalih telesa: črevesje (zaprtost ali diareja, sluz v blatu, izguba apetita, napihnjenost), sečila (pogosta vnetja sečil), rodila (endometrijoza, težave z plodnostjo), dihala (astma, alergije, pogosti bronhitisi), krvne žile (ateroskleroza)
 • Slabost, letargija (duševna otopelost) in utrujenost
 • Motnje pri prenosu živčnih impulzov (mravljinčenje)
 • Nepojasnjene bolečine, ki se selijo po telesu
 • Obložen jezik
 • Neprijeten telesni vonj (še posebej urina, znoja, sputuma (sline) in druge oblike izločkov)
 • Motnje v presnovi: visok krvni sladkor, visoka telesna teža
 • Depresija
 • Protin, artritis, putika
 • Pogoste bakterijske okužbe
 • Pogoste alergijske reakcije
 • Težave pri razmišljanju in odločanju

Kako zdravimo AMO?

POST
Prvo in najpomembnejše zdravljenje Ame je post. V sanskrtu je znan kot langhana. S postenjem privabimo normalen agni oz prebavni ogenj. Normalen oz. zdrav agni (prebavni ogenj) odmaši zaprte kanale ter pomaga pri prebavi AME in odstranjevanju znakov in simptomov, ki so posledica nakopičene AME. Simptomi se sčasoma zmanjšajo.

PREHRANA
Prav tako je treba vzdrževati posebno prehrano za odstranjevanje AME. Anti AMA prehrana vključuje živila, ki poudarjajo grenke, ostre in adstringentne okuse. Ne glede na to, katero hrano vsakodnevno uživamo, je pomembno da jo učinkovito prebavimo, saj tako preprečimo ostankom, da se prilepijo na lumen črevesja, kar vodi v nastanek AME.

ZNOJENJE
Poleg tega je koristna tudi terapija z sudacijo (znojenje). Omogoča odpiranje zamašenih kanalov, blokad ter učinkovito odpravlja različne bolečine, vnetja in druge motnje. 

ZDRAVILNE RASTLINE
Obstajajo tudi številne zdravilne rastline, ki pomagajo učinkovito odstranjevati nakopičeno AMO. Te rastline vključujejo ingver, česen, ricinus, aloe vera, guduchi, kumina, črni poper in nekaj drugih. V ajurvedi za odstranjevanje AME najpogosteje uporabljajo starodavni recept, imenovan Trifala.

Trifala

Trifala je tudi eden od najbolj uporabljenih naravnih odvajal in čistilcev debelega črevesa. Beseda Trifala dobesedno pomeni trije sadeži in je sestavljena iz treh enakih delov treh sadežev: Amalaki (Emblica officianalis), Haritaki (Terminalia Chebula) in Bibhitaki (Terminalia Bellarica). Te tri sestavine se uporabljajo v ajurvedski medicini že 5000 let brez kakršnih koli stranskih učinkov. Vsaka od sestavin formule Trifala skrbi za celo telo, tako da spodbuja nežno čiščenje vseh toksičnih elementov iz telesa in hkrati izboljša prebavni sistem. Zaradi svoje sposobnosti negovanja notranjih organov Trifalo vzporejajo z skrbjo matere o svojemu otroku. S svojo visoko hranilno vrednostjo telo čisti na najbolj globokih organskih nivojih brez nevarnosti, da bi zmanjkalo zalog mikrohranil v telesu. Zaradi takšnega delovanja Trifala sodi med najboljše rastlinske formulacije na svetu. 

Trifala uravnava vse tri doše – Vata, Kafa, Pitta. Po Ajurvedi ravnotežje teh treh energij v telesu - pomeni zdravje, njihovo neravnovesje pomeni bolezen. Vata interpretira "veter", ki se nanaša na um in živčni sistem. Pitta se razlaga kot »ogenj", ki se nanaša na presnovo, vključno z prebavo in absorpcijo hrane. Kafa interpretira "vodo", ki se nanaša na anabolične ali razvojne procese v telesu.

Trije sadeži Amalaki, Bibhitaki in Haritaki, predstavljajo te tri doše.

Amalaki je povezan s Pitta došo (Pitta doša je povezana z vnetnimi procesi, z jetri, ulkusi na želodcu, zaprtostjo, drisko, okužbami…)

Bibhitaki ustreza Kafa doši (Kafa doša je povezana z astmo, alergijami, kašljem in bronhialnimi zapleti)

Haritaki je povezan z Vata došo (Vata doša je povezana z kronično zaprtostjo, živčnostjo in tesnobo). 

Amalaki (Emblica officianalis) vsebuje veliko vitamina C. Haritaki (Terminalia Chebula) podpira številne vidike prebavne funkcije. Poživlja prebavni ogenj. Pomaga pri uravnoteženju in ohranjanju pravilnega izločanja. Pomaga ohranjati prebavni trakt brez parazitov. Pomaga pri uravnoteženju prebavnih plinov. Pomaga vzdrževati črevesno funkcijo. Bibhitaki (Terminalia Bellarica) pomirja vse tri doše (Vata, Pitta, Kafa).


Nakup izdelkov iz rastline trifala in ostalih izdelkov je možen na tej povezavi. Izkoristite tudi 5% popust na celoten nakup, uporabite kodo:

FITO5


 

 

Napisala: Maja Gorišek, fitoaromaterapevt, dipl. m.s.