Gotu kola za krčne žile, hemoroide in lajšanje tesnobe

Gotu kola je zdravilna rastlina iz družine kobulnic, ki uspeva v vlažnih tropskih predelih Indije in Šri Lanke. Tam je gotu kola priljubljena hrana slonov, zato so jo domačini hitro povezali z njihovo dolgo življenjsko dobo. V ajurvedski medicini gotu kolo uporabljajo za izboljšanje vitalnosti, krepitev organizma in spomina. Izjemen seznam ugodnosti gotu kole je velik. 

V vsakem smislu je ta rastlina resnično zdravilo - pravi adaptogen (izraz, ki se uporablja za opis rastlin, ki uravnotežijo in usklajujejo učinek na um, telo in duha). Iz tega razloga je bila v starodavni Indiji in na Kitajskem zelo cenjena. V listih te rastline se nahajajo pentaciklične triterpenske kisline in njihovi glikozidi (aziatikozid, madekazozid), ki so odgovorni za adaptogene lastnosti. Tradicionalna uporaba gotu kole je povezana z vensko insuficienco in z regeneracijo živčnih celic. V indijski fitoterapiji se pogosto uporablja macerat gotu kole, ki koži daje sijoč in zdrav videz ter pomaga pri regeneraciji kože in raznih kožnih vnetnih procesih. V eni izmed študij so tudi dokazali pozitiven vpliv izvlečka gotu kole na kožo oziroma sintezo kolagena tipa I.

Centella asiatica je pomembna rastlina, ki postaja vedno bolj priljubljena v Zahodnih državah. Uporablja za zdravljenje ran, za različne kožne bolezni, ekceme, luskavico, drisko, vročino, amenorejo, bolezni sečil in ginekoloških težav pri ženskah pa tudi za lajšanje tesnobe in izboljšanje kognitivne funkcije.

V ajurvedski medicini uporabljajo gotu kolo pri naslednjih težavah:

 • pri venski insuficienci in krčnih žilah - Izboljšuje cirkulacijo v venah in kapilarah
 • za pridobivanje samozavesti
 • za izboljšanje spomina
 • pri nespečnosti
 • pri pomanjkanju mikrohranili - bogata je z vitamini A, K, E in B, vsebuje veliko magnezija
 • pri pomanjkanju koncentracije
 • pri živčni izčrpanosti
 • pri preprečevanju povišane kisline zaradi stresa in anksioznosti
 • pri diabetični nevropatiji
 • za vračanje telesne vitalnosti
 • pri poškodbah živcev – ajurveda zelo poudarja njeno potencialno delovanje na regeneracijo živčnega sistema.

V moderni fitoterapiji se gotu kola uporablja kot oralna in lokalna terapija. Glede na ESCOP se uporablja pri kronični venski insuficienci in varicah ter pri hemoroidih. V manjši študiji so dokazali, da lahko gotu kola pomaga zmanjšati otekanje nog in izboljšati pretok krvi. V študiji z 94 bolniki z vensko insuficienco so ugotovili, da so izboljšanje simptomov imeli tisti, ki so jemali standardiziran izvleček gotu kole, v primerjavi s tistimi, ki so jemali placebo.

Uporablja se kot limfotonik pri osebah, ki imajo težave z otekanjem nog zaradi slabega delovanja limfnega sistema.

Lokalno se uporablja macerat za regeneracijo kože, hemoroide, celulit in nego kože pri psorijazi.

Bibhitaki (Terminalia Bellarica) pomirja vse tri doše (Vata, Pitta, Kafa).


Nakup izdelkov iz rastline gotu kola in ostalih izdelkov je možen na tej povezavi. Izkoristite tudi 5% popust na celoten nakup, uporabite kodo:

FITO5


 

 

Napisala: Maja Gorišek, fitoaromaterapevt, dipl. m.s.