Ašvaganda in njene čudežne lastnosti

Ašvaganda (Withania somnifera) je nizek olesenel grm, ki lahko zraste od 35 do 75 cm. Steblo je močno razvejano in golo, z ovalnimi listi. Listi so dolgi od 10 do 12 cm, široki 3 cm. Cvetovi so do 1 cm dolgi, zelenorumene barve. Plodovi so oranžnordeče barve, 5 do 8 mm veliki in dozorijo pozno v jeseni. Plod ima emetični (bljuvalni) učinek.

Za zdravljenje se uporablja korenina ašvagande, ki je pri odrasli rastlini dolga 3 do 10 cm, debela pa okoli 2 cm.

Učinkovine ašvagande:

Pomembnejše kemijske spojine v vitaniji so steroidni alkaloidi in steroidni laktoni ter spojne, ki jih imenujemo z skupnim imenom vitanolidi. Vitanolidi so pomembni prekurzorji hormonov, ki se lahko pretvorijo v človeške hormone. Vitanija zato lahko uravnava pomembne fiziološke procese.

Uporaba:

Ašvaganda se priporoča pri fizioloških procesih staranja, za spodbujanje imunskega sistema, pri anksioznosti in depresiji, pri kroničnem stresu, pri srčno žilnih težavah, pri težavah s ščitnico.

Neželeni učinki:

Zaradi nevarnosti splava ašvagando ne smejo jemati nosečnice. Ne sme se kombinirati z alkoholom, anksiolitiki in pomirjevali.

Ašvaganda v ajurvedski medicini:

Ašvaganda se v ajurvedski medicini uporablja kot rastlina z močnimi antioksidativnimi lastnostmi. Zato jo uporabljajo za krepitev imunskega sistema.

V ajurvedi je najbolj poznana kot rastlina pri težavah s spolnostjo. Uporablja se pri naslednjih težavah: prezgodnja ejakulacija, erektilna disfunkcija, neplodnost, padec libida. Pri ženskah pomaga uravnavati hormonska neravnovesja.

V ajurvedi velja za živčni tonik, saj pomaga pomiriti živčni sistem. Pogosto jo uporabljamo pri tesnobi, kroničnem stresu, depresiji, nespečnosti, motnjah spanja ...

Zaradi protivnetnega delovanja se uporablja pri lajšanju bolečin in oteklin v sklepih (artritis in osteoartritis). Raziskave kažejo, da je vitanija učinkovita tudi pri zdravljenju osteoartritisa, vnetij, kapi in diskinezij. Ima tudi protimikrobne učinke proti nekaterim glivam in bakterijam vrst Staphylococus aureus in Pseudomonas aeruginosa.

Zaradi ugodnega delovanja na srčno-žilni sistem se uporablja pri visokem krvnem pritisku in visokem holesterolu.

Zaradi njenega hipoglikemičnega delovanja (znižuje krvni sladkor) se uporablja pri diabetesu.

Zaradi adaptogenih lastnosti jo uporabljajo pri težavah z ščitnico. Z raziskavami na živalih so ugotovili tirotropni učinek ašvagande (spodbujanje delovanja žleze ščitnice). V eni izmed študij, ki je bila opravljena na miših so ugotovili značilno povečanje koncentracije tiroksina kar nakazuje, da ima ašvaganda stimulativni učinek na žlezo ščitnico. Rezultati so nakazali, da bi lahko ašvagando uporabljali pri zdravljenju hipotiroidizma (zmanjšanega delovanja ščitnice).


Nakup izdelkov je možen na tej povezavi. Izkoristite tudi 5% popust na celoten nakup, uporabite kodo:

FITO5


 

Napisala: Maja Gorišek, fitoaromaterapevt, dipl. m.s.

 

Samo Kreft, Nina Kočevar Glavač: Sodobna Fitoterapija. Z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin

https://www.planetayurveda.com/library/ashwagandha-withania-somnifera/

James A. Duke Handbook of Medicinal Herbs, Second Edition