Ašvaganda in njene čudežne lastnosti

Vsi upamo, da bo naše staranje prijetno in predvsem zdravo. Težava je v tem, da naš mikrobiom - ekosistem bakterij, ki živijo v našem telesu – ni tak kot bi moral biti. Pravzaprav lahko že sam proces staranja povzroči spremembe v sestavi mikrobioma, ki lahko negativno vplivajo na naše zdravje med staranjem.

Z leti se naš mikrobiom spreminja. Rodimo se s skoraj sterilnim črevesjem, do tretjega leta pa že imamo mikrobiomski sestav, podoben odraslemu človeku. Že prebavni trakt otroka v maternici pride v stik z mikroorganizmi, leprav v zelo malih količinah. Intenzivna kolonizacija mikroorganizmov se začne takoj po porodu, kar ima velik pomen za oblikovanje imunskega in prebavnega sistema. Oblikovanje črevesne mikrobiote v mladostni dobi namreč vpliva na zdravje tekom življenja. Motnje v razvoju črevesne mikrobiote se lahko zgodijo pri otrocih, ki se rodijo s carskim rezom, pri nedonošenčkih oziroma prehitro rojenih otrocih in pri vseh, pri katerih so matere uživale antibiotike v času nosečnosti.

Ravni bifidobakterij, ki spodbujajo zdravje so v prvih nekaj letih življenja zelo visoke, vendar s starostjo upadajo.

Največ jih je v debelem črevesu, saj so pogoji za razvoj tam najprimernejši.

S staranjem naj bi uživali več probiotikov, kar naj bi nas ohranjalo zdrave in živahne, vendar prehrana, stres, zdravila, prekomerne higienske navade in antibiotiki v hrani, lahko mikrobiom močno izčrpajo.  

Kaj so bifidobakterije?

Bifidobakterije so anaerobne bakterije mlečne kisline, ki naravno naseljujejo naše črevesne in urogenitalne poti. So ene prvih bakterij, ki se naselijo v telesu, ko se rodimo. Pravzaprav bifidobakterije tvorijo veliko večino (več kot 90%) vseh bakterij v črevesju. Še zlasti v prvih mesecih življenja, pri dojenih otrocih kar 90 odstotkov mikrobiote predstavljajo bifidobakterije. Visok delež bifidobakterij je posledica materinega mleka, ki vsebuje bifidogene faktorje, ki pomagajo pri rasti bifidobakterij. Z leti se delež bifidobakterij zmanjšuje, pri odraslih jih je le za okoli 5 %.

Bifidobakterije tvorijo antibakterijske kemikalije, encime, vitamine skupine B in K, mlečno kislino in kratkoverižno maščobno kislino, imenovane ocetna kislina, ki zmanjšuje rast kvasovk in plesni ter je vir energije za celice našega telesa.

Bifidobakterije pomagajo pri prebavi, pri absorpciji hranilnih snovi in pri odstranjevanju nezaželenih bakterij. Prevlečejo sluznico črevesja in nas ščitijo pred strupi in škodljivimi bakterijami, ki lahko vstopijo v krvni obtok, če je naš imunski sistem oslabljen.

Bifidobakterije lahko tudi zmanjšajo občasna vnetja, izboljšajo zdravje kosti in sklepov, uravnavajo težo in metabolizem ter podpirajo zdravje debelega črevesa in prebave. Največkrat preprečijo tudi driske, ki so zlasti pogosti v zreli dobi.

Vrste bifidobakterij

Znanstveniki so identificirali 32 vrst bifidobakterij, številne imajo podobne lastnosti in učinke. Teh pet sevov so najboljši igralci živahnega zdravja za starejše odrasle:

B. longum: Eden najpogostejših sevov v črevesju, ki ima številne koristi za zdravje, od tega, da izboljša toleranco na laktozo, do tega da ustvarja kislo okolje v črevesju, negostoljubno za škodljive bakterije. Ti koristni mikrobi tudi zavirajo začasno vnetje in tvorijo encime, ki pomagajo prebaviti beljakovine v črevesju. Raziskave kažejo, da ima B. longum pomembne koristi proti staranju. Nacionalna raziskava več kot 23.000 japonskih moških in žensk, starejših od 50 let, je pokazala, da so imeli tisti, ki so redno uživali B. longum, manj težav s prebavo in odvajanjem, boljši spomin in bolj zdrave kosti. V drugi študiji je 27 starejših oseb, ki so pet tednov jemale B. longum, okrepilo imunski sistem, učinki pa so trajali do 20 tednov!

B. bifidum: Ta sev bifidobakterij tvori encim laktazo, ki lahko pomaga pri intoleranci na laktozo - stanje, ki prizadene približno 30 milijonov odraslih Američanov in se s starostjo še poslabša. B. bifidum tudi ščiti celice sluznice pred toksini in deluje protivnetno. B. bifidum pomembno vpliva na prebavila. 4-tedensko preskušanje B. bifidum je zmanjšalo trebušno nelagodje, vetrove in napihnjenost ter izboljšalo kakovost življenja bolnikov.

B. lactis: Poleg tega, da nudi podporo imunskemu sistemu in pomaga prebaviti laktozo, je B. lactis supersev, ko gre za pospeševanje optimalne prebave. Študija na 1.248 preiskovancih je pokazala, da so štirje tedni dodajanja B. lactisa povečali odvajanje. Poleg tega se zdi, da B. lactis zavira tudi negativne, strupene učinke pšeničnega gliadina, beljakovine, ki jo najdemo v glutenu, in ki lahko povzroči težave pri osebah, občutljivih na pšenico.

B. breve: Ta prebavni prvak fermentira sladkor, tvori mlečno in ocetno kislino in lahko razgradi ogromno različnih molekul hrane, tudi običajno neprebavljiva rastlinska vlakna. Raziskave tudi kažejo, da lahko B. breve zmanjša število peroralnih bakterij kandide in poveča imunski odziv na kvas pri starejših odraslih, pri čemer nadzira razraščanje, preden to uide nadzoru.

B. infantis: Kot že ime pove, je B. infantis življenjsko pomemben za dojenčke. Pravzaprav ta sev bakterij uspeva na HMO-jih, posebnih sladkorjih, ki jih je v materinem mleku veliko. Dobra novica je, da bodo jedli tudi druge sladkorje (na primer glukozo in fruktozo), saj so ključni za starejše odrasle. Bakterije B. infantis tvorijo bakteriocinom podobne zaviralne snovi (BLIS), ki se, skupaj z vitamini B, borijo s škodljivimi bakterijami za energijo, duševno jasnost in imajo vrsto drugih pomembnih koristi za zdravje. Bakterije B. infantis modulirajo tudi začasno vnetje po telesu.

Bifidobakterije igrajo pomembno vlogo v našem splošnem zdravju in počutju, vendar sodobni življenjski slog in fizične spremembe staranja otežujejo vzdrževanje optimalnega ravnovesja teh dobrih mikrobov. Zato je dopolnjevanje s kakovostnimi probiotiki tako pomembno za naše zdravje.

Toliko stvari se v življenju izboljšuje s starostjo - naša modrost, sposobnost ljubezni in sprejemanje sebe. Če se prehranjujemo, ostajamo aktivni, jemljemo probiotike in živimo zdravo življenje, lahko tudi naš mikrobiom zori tako, kot je predvidevala narava, da bomo živeli svoje najsrečnejše in najbolj zdrave dni.

 

www.hyperbiotics.com

www.hr.linex-probio.com