S katerimi zdravilnimi rastlinami si lahko pomagamo pri vnetju sinusov (sinusitis)?

Najnovejša študija združenja American Heart Association (AHA)*, ki je bila novembra lani objavljena v Reviji Ameriškega medicinskega združenja, ugotavlja, da tudi če izboljšamo splošne dejavnike tveganja in se odločimo za nekajenje, idealno telesno težo, telesno dejavnost, ustrezno prehrano, idealno raven krvnega tlaka, glukoze in celokupnega holesterola, to ne pomeni, da zmanjšamo tveganje za srčno-žilne bolezni. Kar pa verjetno še ni prišlo do naših zdravnikov.

»Nikoli ne vemo, ali naše arterije delujejo pravilno. Zaradi težav z žiljem prihajajo na merjenje tudi vegetarijanci in mladi ljudje. Nekateri starejši, ki kadijo in pijejo alkohol, pa z žilami nimajo težav. Tako kot ni veganska hrana vedno rešitev, tudi preveč maščob in mesa lahko škoduje. Ali uživamo za svoj organizem primerno zdravo hrano? To nam povedo meritve, saj sami ne moremo prepoznati zdravja svojih žil. Zato priporočam pregled vsem,« pravi Aleš Homovec, strokovnjak za celično medicino, ki v Sloveniji edini z arteriografom ugotavlja elastičnost oziroma togost, torej starost ožilja.

Zakaj srčno-žilnih bolezni ne moremo odkriti ali preprečiti? Zakaj večina možganskih kapi ali srčnih infarktov pri zdravih udari nepričakovano? Danes smo, jutri nas lahko ni več, čeprav sami menimo, da smo zdravi in smo športniki.

Elastičnost ožilja

»Elastičnost arterij se nam z leti slabša. Opešana prožnost žil vodi v bolezni srca in ožilja. Zakaj to pride nepričakovano? Zato, ker tega poslabšanja arterij ne čutimo, dokler niso prizadete že več kot 80-odstotno oziroma so že zamašene. Močno poslabšano prožnost čutimo kot bolečino za prsnico (angina pektoris) pri naporih, daljši hoji, hoji po stopnicah, v hrib. Angina pektoris pomeni, da so arterije tako zožene, da srce ne dobi dovolj kisika. Zato boli.

Pogosto pa tudi tega ne čutimo; arterijo, ki je močno zamašena, brez predhodnih znakov pripotuje strdek in jo zamaši. V trenutku. Infarkt srca nastane, ko se zamaši arterija, ki prehranjuje srce s krvjo. Ali pa se zamaši ali poči kakšna drobna žilica v možganih in del možganov ostane brez kisika. In to je možganska kap. Posledica je, da nekatere funkcije v telesu odmrejo. Prizadene govor ali paralizira obrazne mišice, odvisno, kateri del možganov je ostal brez kisika in s katerim delom telesa je povezan,« razlaga Aleš Homovec.

Lahko pa se zgodi tudi popuščanje srca. Do bolezni pride zaradi močno zoženih arterij, zaradi česar srce težje stiska kri, ki posledično teče počasneje, in srce se upeha. In če telo nima na voljo potrebnih mineralov, vitaminov, aminokislin, se srce kot mišica utrudi.

Širitev žilic

»S prehranskim dopolnilom Cardio plus širimo te zožene drobne žilice po vsem telesu. Njihova skupna dolžina je velikanska, kot pot, dolga enkrat in pol okoli Zemlje. Po razširjenih žilah srce lažje črpa kri. Ali so drobne žilice pri nekom zožene in zaprte, pokaže izvid meritve ožilja z arteriografom,« pravi sogovornik.

Lahko se zadebeli tudi desni prekat srca, kar vodi v atrijsko fibrilacijo, aritmijo srca, neritmično bitje srca. Aritmija srca je lahko tudi posledica srčnega infarkta, ko je del srca ostal brez kisika in se zato okvaril.

Največkrat se zamašijo koronarne ali venčne, srčne arterije, ki so najbolj pod fizičnim stresom, pritiskom, ker se najmočneje širijo in krčijo. Gre za levo in desno koronarno ali venčno arterijo. Strdki pa se lahko naredijo tudi v vratnih arterijah. To vodi v možgansko kap. Velik je tudi pritisk na dimeljske arterije, ker so tudi zelo obremenjene. Strdek se vedno naredi na razcepišču arterij.

Popravljanje ožilja in srca

Prehranski dopolnili Elastin plus in Cardio plus sinergijsko popravljata okvare ožilja in srca. Pravilno delovanje arterij lahko zmanjša tudi velikost oblog – plakov oziroma strdkov. Ko se vzpostavi pravilno delovanje arterij, arterije bolje delujejo in je manj možnosti za nastanek oblog; obloge se lahko tudi zmanjšajo.

Primer: Ženska, stara 56 let, je imela oblogo v vratni, karotidni arteriji. Z rednim pitjem Cardia plus se ji je obloga po 16 mesecih zmanjšala za 70 odstotkov. Pri ženskah so večji problem kot pri moških vratne arterije zaradi možganskih kapi. Ženskam prej popustijo drobne žilice zaradi pomanjkanje dušikovega oksida. Ženskam se z leti manjša raven progesterona v telesu in ko ga ni več, se drastično poslabša tudi vse drugo v telesu. Drobne žilice se ožijo, centralni tlak se poviša in vratne arterije se ožijo in mašijo.

»Elastin plus in Cardio plus pri manjših problemih nadomeščata drug drugega, tako tudi Elastin plus izboljša delovanje drobnih žilic in Cardio plus izboljša delovanje velikih arterij. Tisti, ki imajo močno poslabšano delovanje arterij, potrebujejo jemanje tako Cardia plus kot Elastina plus. Če so prizadete samo drobne žilice, je dovolj jemanje Cardia plus, če so tudi velike arterije, pa oboje, in obrnjeno.

Elastin plus krepi kolagensko-elastinske strukture v arterijah, kar lahko prepreči nastanek anevrizem. Deluje močno protivnetno, kar prepreči in zdravi vnetje sten krvnih žil,« še pojasnjuje Aleš Homovec.

Tatjana Svete

 

 

Meritve ožilja

Aleš Homovec z medicinsko napravo arteriograf (Tensiomed Ateriograph) meri elastičnost/togost oziroma starost ožilja. Z meritvami, na pogled spominjajo na meritev tlaka, dobi celovito sliko stanja arterij v telesu, tudi najmanjših krvnih žilic. V petih letih je zmeril delovanje že kakim pet tisočem ljudem v Sloveniji in tujini. Po meritvah se s preiskovanci pogovori tudi o dejavnikih tveganja, prehrani in (ne)zdravem življenjskem slogu.

 

Dejavniki tveganja in srčno-žilne bolezni

Revija Ameriškega medicinskega združenja (The Journal of the American Medical Association, ki izhaja od leta 1883 in je ena najprestižnejših medicinskih revij na svetu) je novembra 2018 poročala, da merila srčno-žilnega zdravja, ki so ga postavili v Ameriškemu združenju za srce (American Heart Association – AHA), ne odražajo pojavnosti srčno-žilnih zapletov oziroma bolezni. Prvinsko preprečevanje srčno-žilnih bolezni pomeni preprečevanje razvoja dejavnikov tveganja. V ta namen je združenje pripravilo točkovnik za oceno srčno-žilnega zdravja, ki zajema štiri vedenjska merila (nekajenje, idealna telesna teža, telesna aktivnost, ustrezna prehrana) in tri biološka merila (idealna raven krvnega tlaka, glukoze na tešče in celokupnega holesterola).

Mednarodna skupina raziskovalcev je z analizo podatkov, zbranih v veliki britanski populacijski raziskavi Whitehall II, glede na ta merila ocenila, kako se spremembe srčno-žilnega zdravja s časom odražajo na pojavnosti srčno-žilnih dogodkov. Raziskava Whitehall II je zajela 9.256 preiskovancev brez znane srčno-žilne bolezni. Ob vstopu v raziskavo v letih 1985–88 so bili stari povprečno 44,8 ± 6,0 let, delež žensk je bil približno tretjina. V srednjem času sledenja 18,9 leta od zadnjega pregleda v letih 1997–98 je bilo zabeleženih skupaj 1.114 srčno-žilnih dogodkov. Statistične analize presenetljivo niso pokazale jasne povezave med oceno srčno-žilnega zdravja po merilih AHA v desetletnem obdobju in pojavnostjo srčno-žilnih dogodkov. Prehajanje med kategorijami nizkega, srednjega in visokega srčno-žilnega zdravja namreč ni bilo vedno povezano s spremembo tveganja za pojav dogodkov v isti smeri. Pojavnost dogodkov se je povečala tudi, če so preiskovanci v desetletnem obdobju svoje srčno-žilno zdravje po teh merilih izboljšali.

Elastin plus popravil okvaro živčevja v nogah

Nov primer izboljšanega delovanja živčevja v nogah (periferna polinevropatija) pri moškem starem 64 let. Okvare živčevja je povzročilo zdravljenje s kemoterapijo, in sicer s citostatiki. Znaki periferne nevropatije so parastezije rok in nog, lahko tudi mišične bolečine, težave pri hoji, senzorične motnje.

Dvomesečno uživanje prehranskega dopolnila Elastin plus je težave odpravilo. Sinergijsko delovanje vitaminov, aminokislin in enega najmočnejših naravnih antioksidantov, pridobljenega iz vej kočevske bele jelke, obnovi živčna tkiva. Elastin plus izboljša strukturo in elastičnost mehkih tkiv, kot so kite, vezi oziroma ligamenti, mišične ovojnice, fibrozno tkivo in seveda koža. Prepreči lahko nastanek anevrizem.

 

DVE PREHRANSKI DOPOLNILI - TRI NOBELOVE NAGRADE

Sinergijski naravni formuli Cardio plus in Elastin plus izboljšata delovanje ožilja, preprečujeta nastanek srčno-žilnih in ostalih civilizacijskih bolezni. Formuli sta plod dolgoletnih raziskav dveh Nobelovih nagrajencev: dr. Linusa Paulinga in dr. Luis J. Ignarra, nadgrajenih z rešitvami celične medicine. Celična medicina je veja medicine, ki po naravni poti s pomočjo vitaminov, mineralov in aminokislin telesu zagotavlja najboljše možne količine naravnih in nujno potrebnih snovi.

Cardio Plus prispeva k normalnemu delovanju srca in ožilja. O učinkih Cardio Plusa trenutno poteka tudi slovenska klinična študija. Vodi jo kardiolog prof. dr. Danijel Petrovič, dr. med., iz UKC Ljubljana. Elastin Plus je patentirana formula za izboljšanje veznega tkiva. Elastin plus pijemo zjutraj, Cardio plus pa zvečer.

Eno pakiranje zadostuje za 30 dni.

Preberite še več člankov - Zdravje

9 nasvetov za mlajši izgled

Nekaj drobnih nasvetov za vsak dan... in pregnali bomo gube stran :-) Izboljšajmo elastičnost kože Strupi iz okolja, vsakodnevni stres, kajenje in slaba prehrana slabo vplivajo na maščobo in...

Rastlinske kopeli za zdrava in lepa stopala

Pozimi imamo stopala v zaprti obutvi, zato jim posvečamo manj pozornosti in nege. Sedaj, ob toplem vremenu, pa jim le posvetimo malo več pozornosti in nege. Težava, ki ji moramo posvetiti največ...

Izgubljeni spomin je mogoče povrniti?

Znanstveniki so na sledi neverjetnemu odkritju in sicer, da je spomin morda možno povrniti. Vsak od nas je kdaj pozabljiv. Tisti, ki imajo Alzheimerja, pa pozabijo veliko stvari. Na udaru je zlasti...

Grški recept, ki pomlajuje že dva tisoč let

Med je naravni vlažilec, primeren za suho ali mastno kožo. Potrebujemo: 1 žlico medu 8 žlic naribanega čebeljega voska 200 ml mandljevega olja pol skodelice vode, odišavljene z vrtnicami Pripravimo...

Šminka pošminka možgane

Šminke oziroma ličila za ustnice so nekoč izdelovali iz nevarnih snovi. In še danes šminka in zdravje ne gresta skupaj. Predvsem zaradi vsebnosti svinca, brez katerega šminka skoraj ne obstaja....

Motnja erekcije je lahko opozorilo

Motnja erekcije je pogosta. Še nedavno smo zmotno mislili, da je motnja erekcije težava 'v glavi' oziroma odraz psihičnih težav. Danes so strokovnjaki enotnega mnenja, da je to resnejša medicinska...

Teroristični napad na moškost

Zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na tvorbo hormonov in njihovo raven, tudi testosterona, je zelo veliko. Gre za hormonske motilce, ki se obnašajo kot ženski spolni hormoni in jih receptorji v našem...

Z eteričnimi olji nad kilograme

Če ste med tistimi, ki se na tisoč in en način borite s kilogrami, potem je čas, da poizkusite še z eteričnimi olji. Tisoče let so bila eterična olja zdravilo za umiritev uma in duha ter zdravljenje...

Zakaj pesa obarva urin rdeče?

Rdeči pigmenti v rdeči pesi so močni antioksidanti. Sledi pustijo v urinu, pa tudi v blatu. Rdeča pesa je priljubljena zelenjava bodisi v čokoladni torti, na pici ali v solati. Toda nekateri ljudje...

Resveratrol upočasnjuje staranje

Resveratrol je močan antioksidant, ki upočasnjuje staranje. Priporoča ga vodilni strokovnjak s področja medicine proti staranju, dr. Richard Lippman, nominiranec za Nobelovo nagrado za medicino....

9 rastlin za obnovo kože

Če ste se vprašali, kako bi čim hitreje sanirali ureznine, rane ali praske, potem so zelišča najboljši zavezniki. Kamilica Kamilica spodbuja obnovo kože, jo mehča in posvetli. Priporočljiva je za...

Praktični nasveti Svete Hildegarde

Za vas sem pripravila nekaj praktičnih nasvetov za obravnavo skupnih težav, ki jih Hildegarda opisuje v svojih knjigah. Izpuščaj Štiri tedne vsako jed začinimo z materino dušico. Nespečnost Zvečer...

Kokos za svilnato kožo

Kokosovo olje ni dobro le za kuhanje, ampak tudi za kožo. Le kdo še danes ni slišal za kokosovo olje. Kokosovo olje je prava modna muha v kuhinji, svoje mesto pa je našlo tudi v kozmetiki. Kokos je...

20 doma narejenih čudežev za nego las

Naj bo najstnica ali ženska v žlahtnih letih, vsaka si želi, da bi jo krasili močni, zdravi in sijoči lasje. Žal pa tudi na lase vpliva način življenja (stres, strah, travma), prehrana (mastna,...

Spolnost odžene nespečnost

V Preventivi smo vam do zdaj za krepčilno spanje priporočili zeliščne in začimbne čaje, lahke prigrizke in vas seznanili, kako si v spalnici zagotovite okolje brez elektrosmoga. Tokrat vam...

Z rjavim sladkorjem nad sladkorno bolezen?

Sladkorno bolezen lahko omilimo ali celo odpravimo tako, da spremenimo način življenja. Dobro jo lahko obvladujemo z izbiro prave hrane, na primer, če izberemo zelenjavo, losos, jagode, celo rjavi...

5 naravnih vlažilcev kože

Iščete kremo, ki bo vlažila in pomlajevala obraz? Izberite takšno, ki bo ustrezala vašemu tipu kože. "Normalna" koža Če imate normalno kožo, verjetno nimate posebnih težav. Običajno so pore majhne,...

Kanabis - kokosovo olje: rešitev za prehlad in še kaj

Čeprav znanstvene raziskave le počasi ocenjujejo zdravilne lastnosti konoplje, se javnost vse bolj zaveda čudežnih lastnosti te rastline. Severnoameriške vlade so se odločile, da bodo omilile...