S katerimi zdravilnimi rastlinami si lahko pomagamo pri vnetju sinusov (sinusitis)?

Najnovejša študija združenja American Heart Association (AHA)*, ki je bila novembra lani objavljena v Reviji Ameriškega medicinskega združenja, ugotavlja, da tudi če izboljšamo splošne dejavnike tveganja in se odločimo za nekajenje, idealno telesno težo, telesno dejavnost, ustrezno prehrano, idealno raven krvnega tlaka, glukoze in celokupnega holesterola, to ne pomeni, da zmanjšamo tveganje za srčno-žilne bolezni. Kar pa verjetno še ni prišlo do naših zdravnikov.

»Nikoli ne vemo, ali naše arterije delujejo pravilno. Zaradi težav z žiljem prihajajo na merjenje tudi vegetarijanci in mladi ljudje. Nekateri starejši, ki kadijo in pijejo alkohol, pa z žilami nimajo težav. Tako kot ni veganska hrana vedno rešitev, tudi preveč maščob in mesa lahko škoduje. Ali uživamo za svoj organizem primerno zdravo hrano? To nam povedo meritve, saj sami ne moremo prepoznati zdravja svojih žil. Zato priporočam pregled vsem,« pravi Aleš Homovec, strokovnjak za celično medicino, ki v Sloveniji edini z arteriografom ugotavlja elastičnost oziroma togost, torej starost ožilja.

Zakaj srčno-žilnih bolezni ne moremo odkriti ali preprečiti? Zakaj večina možganskih kapi ali srčnih infarktov pri zdravih udari nepričakovano? Danes smo, jutri nas lahko ni več, čeprav sami menimo, da smo zdravi in smo športniki.

Elastičnost ožilja

»Elastičnost arterij se nam z leti slabša. Opešana prožnost žil vodi v bolezni srca in ožilja. Zakaj to pride nepričakovano? Zato, ker tega poslabšanja arterij ne čutimo, dokler niso prizadete že več kot 80-odstotno oziroma so že zamašene. Močno poslabšano prožnost čutimo kot bolečino za prsnico (angina pektoris) pri naporih, daljši hoji, hoji po stopnicah, v hrib. Angina pektoris pomeni, da so arterije tako zožene, da srce ne dobi dovolj kisika. Zato boli.

Pogosto pa tudi tega ne čutimo; arterijo, ki je močno zamašena, brez predhodnih znakov pripotuje strdek in jo zamaši. V trenutku. Infarkt srca nastane, ko se zamaši arterija, ki prehranjuje srce s krvjo. Ali pa se zamaši ali poči kakšna drobna žilica v možganih in del možganov ostane brez kisika. In to je možganska kap. Posledica je, da nekatere funkcije v telesu odmrejo. Prizadene govor ali paralizira obrazne mišice, odvisno, kateri del možganov je ostal brez kisika in s katerim delom telesa je povezan,« razlaga Aleš Homovec.

Lahko pa se zgodi tudi popuščanje srca. Do bolezni pride zaradi močno zoženih arterij, zaradi česar srce težje stiska kri, ki posledično teče počasneje, in srce se upeha. In če telo nima na voljo potrebnih mineralov, vitaminov, aminokislin, se srce kot mišica utrudi.

Širitev žilic

»S prehranskim dopolnilom Cardio plus širimo te zožene drobne žilice po vsem telesu. Njihova skupna dolžina je velikanska, kot pot, dolga enkrat in pol okoli Zemlje. Po razširjenih žilah srce lažje črpa kri. Ali so drobne žilice pri nekom zožene in zaprte, pokaže izvid meritve ožilja z arteriografom,« pravi sogovornik.

Lahko se zadebeli tudi desni prekat srca, kar vodi v atrijsko fibrilacijo, aritmijo srca, neritmično bitje srca. Aritmija srca je lahko tudi posledica srčnega infarkta, ko je del srca ostal brez kisika in se zato okvaril.

Največkrat se zamašijo koronarne ali venčne, srčne arterije, ki so najbolj pod fizičnim stresom, pritiskom, ker se najmočneje širijo in krčijo. Gre za levo in desno koronarno ali venčno arterijo. Strdki pa se lahko naredijo tudi v vratnih arterijah. To vodi v možgansko kap. Velik je tudi pritisk na dimeljske arterije, ker so tudi zelo obremenjene. Strdek se vedno naredi na razcepišču arterij.

Popravljanje ožilja in srca

Prehranski dopolnili Elastin plus in Cardio plus sinergijsko popravljata okvare ožilja in srca. Pravilno delovanje arterij lahko zmanjša tudi velikost oblog – plakov oziroma strdkov. Ko se vzpostavi pravilno delovanje arterij, arterije bolje delujejo in je manj možnosti za nastanek oblog; obloge se lahko tudi zmanjšajo.

Primer: Ženska, stara 56 let, je imela oblogo v vratni, karotidni arteriji. Z rednim pitjem Cardia plus se ji je obloga po 16 mesecih zmanjšala za 70 odstotkov. Pri ženskah so večji problem kot pri moških vratne arterije zaradi možganskih kapi. Ženskam prej popustijo drobne žilice zaradi pomanjkanje dušikovega oksida. Ženskam se z leti manjša raven progesterona v telesu in ko ga ni več, se drastično poslabša tudi vse drugo v telesu. Drobne žilice se ožijo, centralni tlak se poviša in vratne arterije se ožijo in mašijo.

»Elastin plus in Cardio plus pri manjših problemih nadomeščata drug drugega, tako tudi Elastin plus izboljša delovanje drobnih žilic in Cardio plus izboljša delovanje velikih arterij. Tisti, ki imajo močno poslabšano delovanje arterij, potrebujejo jemanje tako Cardia plus kot Elastina plus. Če so prizadete samo drobne žilice, je dovolj jemanje Cardia plus, če so tudi velike arterije, pa oboje, in obrnjeno.

Elastin plus krepi kolagensko-elastinske strukture v arterijah, kar lahko prepreči nastanek anevrizem. Deluje močno protivnetno, kar prepreči in zdravi vnetje sten krvnih žil,« še pojasnjuje Aleš Homovec.

Tatjana Svete

 

 

Meritve ožilja

Aleš Homovec z medicinsko napravo arteriograf (Tensiomed Ateriograph) meri elastičnost/togost oziroma starost ožilja. Z meritvami, na pogled spominjajo na meritev tlaka, dobi celovito sliko stanja arterij v telesu, tudi najmanjših krvnih žilic. V petih letih je zmeril delovanje že kakim pet tisočem ljudem v Sloveniji in tujini. Po meritvah se s preiskovanci pogovori tudi o dejavnikih tveganja, prehrani in (ne)zdravem življenjskem slogu.

 

Dejavniki tveganja in srčno-žilne bolezni

Revija Ameriškega medicinskega združenja (The Journal of the American Medical Association, ki izhaja od leta 1883 in je ena najprestižnejših medicinskih revij na svetu) je novembra 2018 poročala, da merila srčno-žilnega zdravja, ki so ga postavili v Ameriškemu združenju za srce (American Heart Association – AHA), ne odražajo pojavnosti srčno-žilnih zapletov oziroma bolezni. Prvinsko preprečevanje srčno-žilnih bolezni pomeni preprečevanje razvoja dejavnikov tveganja. V ta namen je združenje pripravilo točkovnik za oceno srčno-žilnega zdravja, ki zajema štiri vedenjska merila (nekajenje, idealna telesna teža, telesna aktivnost, ustrezna prehrana) in tri biološka merila (idealna raven krvnega tlaka, glukoze na tešče in celokupnega holesterola).

Mednarodna skupina raziskovalcev je z analizo podatkov, zbranih v veliki britanski populacijski raziskavi Whitehall II, glede na ta merila ocenila, kako se spremembe srčno-žilnega zdravja s časom odražajo na pojavnosti srčno-žilnih dogodkov. Raziskava Whitehall II je zajela 9.256 preiskovancev brez znane srčno-žilne bolezni. Ob vstopu v raziskavo v letih 1985–88 so bili stari povprečno 44,8 ± 6,0 let, delež žensk je bil približno tretjina. V srednjem času sledenja 18,9 leta od zadnjega pregleda v letih 1997–98 je bilo zabeleženih skupaj 1.114 srčno-žilnih dogodkov. Statistične analize presenetljivo niso pokazale jasne povezave med oceno srčno-žilnega zdravja po merilih AHA v desetletnem obdobju in pojavnostjo srčno-žilnih dogodkov. Prehajanje med kategorijami nizkega, srednjega in visokega srčno-žilnega zdravja namreč ni bilo vedno povezano s spremembo tveganja za pojav dogodkov v isti smeri. Pojavnost dogodkov se je povečala tudi, če so preiskovanci v desetletnem obdobju svoje srčno-žilno zdravje po teh merilih izboljšali.

Elastin plus popravil okvaro živčevja v nogah

Nov primer izboljšanega delovanja živčevja v nogah (periferna polinevropatija) pri moškem starem 64 let. Okvare živčevja je povzročilo zdravljenje s kemoterapijo, in sicer s citostatiki. Znaki periferne nevropatije so parastezije rok in nog, lahko tudi mišične bolečine, težave pri hoji, senzorične motnje.

Dvomesečno uživanje prehranskega dopolnila Elastin plus je težave odpravilo. Sinergijsko delovanje vitaminov, aminokislin in enega najmočnejših naravnih antioksidantov, pridobljenega iz vej kočevske bele jelke, obnovi živčna tkiva. Elastin plus izboljša strukturo in elastičnost mehkih tkiv, kot so kite, vezi oziroma ligamenti, mišične ovojnice, fibrozno tkivo in seveda koža. Prepreči lahko nastanek anevrizem.

 

DVE PREHRANSKI DOPOLNILI - TRI NOBELOVE NAGRADE

Sinergijski naravni formuli Cardio plus in Elastin plus izboljšata delovanje ožilja, preprečujeta nastanek srčno-žilnih in ostalih civilizacijskih bolezni. Formuli sta plod dolgoletnih raziskav dveh Nobelovih nagrajencev: dr. Linusa Paulinga in dr. Luis J. Ignarra, nadgrajenih z rešitvami celične medicine. Celična medicina je veja medicine, ki po naravni poti s pomočjo vitaminov, mineralov in aminokislin telesu zagotavlja najboljše možne količine naravnih in nujno potrebnih snovi.

Cardio Plus prispeva k normalnemu delovanju srca in ožilja. O učinkih Cardio Plusa trenutno poteka tudi slovenska klinična študija. Vodi jo kardiolog prof. dr. Danijel Petrovič, dr. med., iz UKC Ljubljana. Elastin Plus je patentirana formula za izboljšanje veznega tkiva. Elastin plus pijemo zjutraj, Cardio plus pa zvečer.

Eno pakiranje zadostuje za 30 dni.

Preberite še več člankov - Zdravje

Ne pecimo v aluminijasti foliji

Rib, mesa ali zelenjave nikar ne pecimo v aluminijasti foliji. Snovi, ki jih oddaja folija, bi lahko prišle v hrano, kar je slabo za naše zdravje. Aluminij ni le v foliji, ampak v večini posod, v...

Kaj o nas pove najljubši seks položaj?

Nekateri moški imajo radi misijonarski položaj, nekateri bolj 'po pasje'. Spet drugi imajo radi, da dama prevzame pobudo, nekateri pa se radi 'crkljajo'. Najljubši spolni položaj je najbrž tisti, ob...

Gripa povečuje tveganje ...

Gripa povečuje tveganje za možgansko kap Bodite previdni, če ste starejši in okuženi z virusom gripe tipa B. Tveganje za srčni napad je šestkrat večji v prvih sedmih dneh gripe. Tako so pokazali...

Kava in kakav za vse tipe kože

Oba, kava in kakav, ustvarjata številne lepotne učinke. Maske za obraz iz kave in kakava so bile za lepotne sladokusce dolgo najljubše. V kombinaciji zmanjšujejo zabuhlost, zlasti pod očmi, in...

Naredimo sami: domače milo

Domača mila postajajo vse bolj popularna. Če jim dodamo še zdravilne rastline, lahko pomagajo pri raznih zdravstvenih težavah. Mila so alkalne soli višjih maščobnih kislin, ki jih dobimo s postopkom...

Hrana za močne nohte

Nohti so odraz splošnega zdravja in počutja. Poliranje ali okužba lahko povzroči, da se nohti lomijo, še večji negativni vpliv pa ima lahko nepravilna prehrana in prehrana s preveč sladkorja...

Skrb za žile

Potem ko pojemo hitro hrano ali sladko pecivo so naše arterije več ur hrome. Kako pa na arterije vpliva oljčno olje? Različne študije so, žal, pokazale, da oljčno olje prizadene arterijsko...

Čudežni encimi

Dr. Hiromi Shinya, gastroenterolog kirurg, je na osnovi izkušenj z več tristo tisoč bolniki razvil in klinično preizkusil pristop k zdravju, ki temelji na oskrbi telesa z življenjsko pomembnimi...

Se vzrok za multiplo sklerozo skriva v črevesju?

V naših črevesjih živi trilijon bakterij, bolj znanih po imenu mikrobiomi. Povezujejo jih s številnimi očesnimi boleznimi in celo z revmatoidnim artritisom. Najnovejši študiji namigujeta še na to,...

Kaj storiti, če imamo atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis je eno najpogostejših kožnih obolenj in pogost pojav v zgodnjem otroštvu. Prizadene več kot 10 odstotkov dojenčkov in otrok. Tipični znaki atopijskega dermatitisa so rdeči...

Laserski 4D - lifting v estetskem centru Fabjan

Danes si kozmetične anti-aging medicine ne moremo predstavljati brez laserske terapije. Zato smo na kliniki Fabjan uvedli novo priznano Fotonino tehnologijo 4D-lifting, s pomočjo katere lahko na...

12 domačih mask proti aknam

V kuhinji imamo zagotovo vsaj tri stvari, s katerimi lahko odvzamemo odvečno maščobo koži... Glinena maska Potrebujemo: glino v prahu vodo vrtnic limonin sok Nekaj kapljic limoninega soka in vodo,...

Medicinski petrolej zdravi raka in še kaj

O medicinskem petroleju danes ne vemo nič. Do leta 1946 pa je bilo v svetu več kot dvesto klinik, ki so ga uporabljale za zdravljenje raka in drugih bolezni. O njegovi uporabi smo se pogovarjali z...

Kokosovo olje za kožo in lase

Če še niste, je sedaj pravi čas, da odkrijete blagodejne učinke tega olja. Obvezno ga dodajte prehrani, ker čuva zdravje celega organizma. Poleg tega čudovito diši, kar je v kozmetiki nadvse...

Popravimo si ožilje in srce

Najnovejša študija združenja American Heart Association (AHA)*, ki je bila novembra lani objavljena v Reviji Ameriškega medicinskega združenja, ugotavlja, da tudi če izboljšamo splošne dejavnike...

8 vprašanj, ki bi jih morali zastaviti zdravniku

Da bi ostali fit tudi po petdesetem, ni pomembno le, da zdravo jemo in se prehranjujemo ter da živimo v miru, ampak tudi, da vsako leto opravimo najnujnejše preiskave in se pogovorimo z osebnim...

Sivka, dišeča in učinkovita

Raziskave so potrdile, da rastlina blagodejno deluje na zdravje srca, upočasnjuje bitje, znižuje tlak in zmanjšuje tveganje pred srčno ali možgansko kapjo. Čudovito dišečo sivko radi imenujejo tudi...

Vnetje sinusov (sinusitis)

Zvišana telesna temperatura, kašelj, zamašen nos, otekanje v obraz, pordelost, otekanje okrog oči ter velik pritisk v glavi so najpogostejši simptomi sinusitisa. Včasih je težko razlikovati med...