Domača mila postajajo vse bolj popularna. Če jim dodamo še zdravilne rastline, lahko pomagajo pri raznih zdravstvenih težavah.
Mila so alkalne soli višjih maščobnih kislin, ki jih dobimo s postopkom umiljenja, to je s počasnim mešanjem naravnih rastlinskih olj z visoko razredčenim natrijevim hidroksidom v destilirani vodi. Biti mora razredčen, saj je 100-odstotni natrijev hidroksid sicer zelo nevaren: izzove lahko poškodbe kože, slepoto, celo smrt (če ga popijemo), zato moramo biti pri uporabi zelo previdni. Milo učinkovito čisti, zahvaljujoč posebni strukturi molekul: hidrofilni del je raztopljen v vodi, hidrofobni del pa razgrajuje nečistoče.
Domača mila so bolj zdrava od industrijskih, saj so popolnoma naravna in ne dražijo ter ne izsušujejo kože. Obogatena so namreč z rastlinskimi olji (najpogosteje z oljčnim, palmovim in kokosovim), ki koži dajejo čvrstost, jo vlažijo in čistijo. Olja ostanejo na koži še po kopanju in tako ohranjajo vlažnost, jo negujejo in ji pomagajo, da se sama obnavlja. V nekatera industrijska mila pa dodajajo tudi živalske maščobe, ki izdelek pocenijo, majhen odstotek goveje masti pa jih naredi bolj kremaste.
Kako naredimo domače milo?
Domače milo lahko naredimo na dva načina: po hladnem ali po vročem postopku.
- Po hladnem postopku zmešamo olje in raztopino natrijevega hidroksida brez dodatnega segrevanja. Po določenem času se masa zgosti, v njo pa dodamo sestavine za oplemenitenje; maso zlijemo v kalupe, po 24 oziroma 48 urah pa jo vzamemo ven in razsekamo. Sledi faza zorenja, v kateri se mila ne dotikamo. Največja pomanjkljivost tega postopka je, da natrijev hidroksid uniči večino organskih sestavin, po zorenju pa milo dobi svojo končno obliko in čvrstost in vanj ne moremo ničesar dodati.
- Po vročem postopku pa milo kuhamo dlje časa. Mešanico olja in natrijevega hidroksida tako dolgo segrevamo, dokler ne postane popolnoma prozorna. Potem ko se masa ohladi, jo lahko oplemenitimo z zelišči, pri čemer se kemijska zgradba sestavin ne spremeni in tako ohrani svojo vrednost.
Prilagamo nekaj enostavnih receptov za izdelavo mila po vročem postopku, z že pripravljeno glicerinsko osnovo (namesto z raztopino natrijevega hidroksida). Glicerinsko osnovo lahko kupimo v lekarni. Od pribora potrebujemo: stekleno posodo, žličke in kalupe za izdelavo mila.
Rastlinsko domače milo s citrusi
Bazilika, poprova meta in rožmarin so začimbe, ki izboljšujejo razpoloženje in skupaj s citrusi sproščajo in pomirjajo kožo ter organizem.
Potrebujemo:
- glicerinsko osnovo za izdelavo mila
- sveže začimbe po izboru: baziliko, poprovo meto, rožmarin …
- pomarančo ali limono
V posodi raztopimo glicerin, na drobno narežemo začimbe in olupimo citruse. Ko se glicerin raztopi, pustimo da se ohladi. Nato stresemo vanj začimbe in naribane olupke ter mešamo do želene barve (dlje kot mešamo bolj je temna). Zmes vlijemo v za to pripravljene kalupe. Pustimo stati eno uro, da se popolnoma strdi in ohladi, nato ga postavimo v zmrzovalnik.
Domače milo iz sivke in rožmarina
Sivka in rožmarin imata blag, a spodbuden učinek na telo. Oba delujeta antiseptično in protivnetno ter koristita pri zdravljenju ran, čirov, dermatitisa, madežev in mehurjev.
Potrebujemo:
- 3 skodelice glicerinske osnove za izdelavo mila
- ¼ skodelice cvetov sivke
- ¼ skodelice listov rožmarina
- 1,5 žličke sivkinega olja
- 1,5 žličke rožmarinovega olja
Skodelico prevrete vode prelijemo čez tri žličke suhih ali posušenih listov sivke in rožmarina in pustimo kakšnih deset minut, da se rastline napojijo. Medtem raztopimo glicerinsko osnovo za milo, premešamo z rastlinami in rastlinskimi olji. Mešajmo, dokler se sestavine ne posedejo, prelijemo v kalupe in pustimo, da se milo ohladi.
Antiseptično milo s trpotcem
Milo čisti roke pred bakterijami, preprečuje širjenje bolezni in inficiranje ran. Širokolistni trpotec je poznan po svojih zdravilnih sestavinah: njegov sok celi rane, strjuje kri in se bori proti vnetjem.
Potrebujemo:
- pest svežih listov trpotca
- ¼ skodelice tekočega glicerina
- 1/8 skodelice vode
- 2 skodelici glicerinske osnove za milo
Liste trpotca pomešajmo s tekočim glicerinom in z vodo. Precedimo skozi gazo. Mešanico premešamo z glicerinsko osnovo. Mešamo vse skupaj, dokler se sestavine ne posedejo, nato prelijemo v kalupe in pustimo, da se milo počasi ohladi.
Milo iz svežih listov aloje in koprive
Aloja je zelo zdravilna rastlina, odlična za kožo, zagorelo od sonca, ki jo vlaži in umirja.
Gel aloje je najboljše pridobiti neposredno iz listov. Sveži listi koprive opečejo kožo z drobnimi dlačicami, ko pa rastlino posušimo, se kislina v njih uniči.
Potrebujemo:
- 1 skodelica glicerinske osnove za milo
- 1/8 skodelice gela aloje
- 2 jušni žlici zdrobljenih posušenih listov koprive
Glicerinsko osnovo za milo raztopimo in v njo vmešamo osmino skodelice gela aloje in dve žlici posušenih listov koprive. Mešamo, dokler se sestavine ne premešajo, delčki listov koprive pa ne razporedijo. Maso prelijmo v kalupe in pustimo, da se ohladi na temnem, suhem prostoru.