Rib, mesa ali zelenjave nikar ne pecimo v aluminijasti foliji. Snovi, ki jih oddaja folija, bi lahko prišle v hrano, kar je slabo za naše zdravje.
Aluminij ni le v foliji, ampak v večini posod, v katerih pripravljamo hrano. Najbolj škodljive pa so folije, še zlasti, če pečemo pri visokih temperaturah.
Aluminij in zdravje
Človeško telo lahko zelo učinkovito izloča majhne količine aluminija. To pomeni, da minimalna izpostavljenost aluminiju ni težava. Dovoljen dnevni vnos aluminija je 40 miligramov na kilogram telesne teže. Oseba, ki ima šestdeset kilogramov, lahko dobi 2.400 miligramov. Večina ljudi je dnevno izpostavljena večjim količinam, kot je dnevni vnos. Aluminij je povsod, v soli, siru, začimbah, čaju, v sprejih za lase in v številnih drugih izdelkih.
Skupno osebam, ki imajo Alzhemierja je, da imajo v telesu visoke koncentracije aluminija. Visok vnos aluminija škodi tudi ljudem s kostnimi obolenji ali ledvično okvaro. Aluminij vpliva tudi na stopnjo rasti možganskih celic.
Ne pecimo v foliji
Aluminij, ki prodre v hrano med peko ali kuho, je nad mejami, ki jih je določila Svetovna zdravstvena organizacija. Več aluminija pronica v kislo in tekočo hrano, na primer v limonin sok in paradižnik, kot v tisto, ki vsebuje alkohol ali sol. Še več aluminija se zbere v začinjeni hrani, če jo pripravljamo v foliji. Ko pečemo, pecimo v stekleni ali porcelanasti posodi.