Število dementnih v svetu narašča, do leta 2050 pa naj bi se število potrojilo. Že sedaj moramo poskrbeti, da jemo živila, ki krepijo zdravje možganov, na način, da pospešujejo pretok krvi skoznje. Ustrezen pretok prvi izboljšuje spomin in kognitivno razmišljanje.
Jejmo zeleno
Zeleno pomeni veliko antioksidantov, fitokemikalij, vlaken, vitaminov in drugih hranil. Bolj zelena, kot je zelenjava, bolj zdrava je. Izberimo špinačo, ohrovt, zeleno solato, blitvo, brokoli.
Ne spreglejmo omega-3 maščobnih kislin
Če želimo, da nam bodo možgani dobro delali tudi v zrelih letih, vzemimo omega-3. Največ omega-3 najdemo v lososu, sardinah, sledi, školjkah in tuni. Ribe naj bodo na jedilniku vsaj dvakrat tedensko.
Pest jagodičevja in češenj
Borovnice, robide, jagode, maline so vir antocianov in drugih flavonoidov, ki skrbijo za zdravje možganov. Sveže, zamrznjeno ali posušeno jagodičevje in češnje lahko uživamo kot samostojni prigrizek ali kot dodatek.
Žlica orehov na dan
Orehi so dober rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin, naravnih fitosterolov in antioksidantov, ki pospešijo delovanje možganov in zdravljenje. Dodajmo orehe solati, praženi zelenjavi ali ovsenim kosmičem.
Garbanzo fižol ali čičerika
Garbanzo fižol ali čičerika sta bogat vir magnezija. Magnezij koristi možganom, saj spodbuja receptorje, da hitreje prenašajo sporočila, krvnim žilam pa pomagajo tako, da omogočijo večji pretok krvi skozi možgane.
Kurkuma
Kurkumin v začimbi je antioksidant in deluje protivnetno. Kurkumin pomaga zavirati kopičenje uničujoče beta amiloide pri ljudeh, ki imajo Alzheimerja. Raziskave so pokazale, da se lahko poveča spomin in tvorba novih možganskih celic.