Pira (Triticum spelta) sodi med prve gojene žitarice. Sedaj, ko je nujno pridelovanje hrane na okolju prijazen način, pa postaja vse bolj cenjena. Še zlasti je primerna za ljudi, ki imajo težave s prebavo in sklepi.
Pirina kaša
Za močan zajtrk si privoščimo kuhano pirino kašo. Pira zagotavlja telesu vse bistvene elemente za zdravo življenje: vitalne beljakovine, dragocene ogljikove hidrate, zdrave maščobe, visoko vsebnost vitaminov in mineralov, ki naše telo ščitijo pred zakisanjem zaradi stresa. Pira vsebuje rodanid, spodbujevalec naravne rasti, ki regenerira živčne, krvne, kostne in celice imunskega sistema.
Potrebujemo:
- 1 skodelico grobo mlete pire, pirini kosmiči ali pirina moka
- 2 skodelici vode
- rozine ali brusnice, po želji
- 2 narezani jabolki
- 2 žlici medu, rjavega sladkorja ali javorjevega sirupa
- ščepec galangala
- mandlje
- 1 žlico cimeta
- 1 žlico indijskega trpotca
Pirina kava – idealna kava za cel dan
Pirina kava je mešanica, narejena iz 80 odstotkov rjavo in 20 odstotkov črno praženih pirinih zrn. Pirina kava mora biti črna, brez mleka. Pirina zrna zapečemo v ponvi brez olja do rjave barve. 80 odstotkov jedrc odstranimo, preostalih 20 zapecimo do temnega. Dobljena mešanica je odlična žitna kava. Eno do tri žlice zavrimo v vodi do rjavega. Spijmo na tešče, da pospešimo prebavo. Prvi dan zavrimo 6 do 8 žlic pirinih zrn dveh decilitrih vode kakšnih deset minut in odstavimo. Odstranimo zrna in jih osušimo. Ta kava bo zelo blaga. Drugi in tretji dan obstoječim zrnom dodamo sveže in kavo zavrimo še za deset minut. Ta kava bo imela temnejšo barvo. Tako naredimo še četrti, peti in šesti dan. Za posebne priložnosti pripravimo pirin kapučino s smetano in kakavovim prahom.
Pirini energijski keksi
Hildegarda piše: »Ti piškotki iz srca vzamejo vso grenkobo in pomirjajo živce. Odpirajo srce in vseh pet čutov, zagotavljajo dobro razpoloženje in čistijo čute, izboljšujejo kri in povečujejo moč in učinkovitost.« Piškotki so idealno sredstvo za živce, povečanje učinkovitosti in podpiranje duševnih sposobnosti, koncentracije, vitalnosti. Zagotavljajo dobro razpoloženje, ki odpravlja žalost. 400 g pirine moke, 250 g masla, 150 g nerafiniranega sladkorja, 2 jajci, ščepec soli, 20 g mletega cimeta, 20 g muškatnega oreščka, 5 g mletih klinčkov, 200 g mandljev. Delovno površino pomokajmo in maslo razrežimo na koščke. Dodajmo preostale sestavine in dobro pregnetimo. Testo razvaljajmo na približno 2–3 mm in oblikujmo (izrežimo) piškote. Pecimo na peki papirju pri 180 ˚C 20 do 25 minut.
Piškoti z indijskim trpotcem
Ti krhki piškoti vsebujejo vse potrebne vlaknine za dobro prebavo. S temi dragocenimi vlakninami črevesje ostane zdravo. Blaga sluz črevesje varuje pred poškodbami in očisti strupe, ki povzročajo bolezni. Piškoti spodbudijo večje in boljše gibanje črevesja, absorbirajo kisline iz žolčnika in znižujejo ravni holesterola. Na ta način odstranijo črn žolč in strupe, ki so pogosto krivi za depresijo in žalost. Potrebujemo okoli 1,1 g semen indijskega trpotca na piškot, nerafiniran sladkor, sončnično olje, jajca, žele kutine, pirino moko, pirine kosmiče, pecilni prašek, pomarančno lupino, limonino lupino, vanilin sladkor, cimet, muškatni orešček.
Odrasli: 3–4 piškotke na dan s pol kozarca tekočine, pred ali po obroku.
Otroci: 1–2 piškotka na dan s pol kozarca tekočine, pred ali po obroku.