Že res da obarva naše zobe, a rdeče vino vsebuje kemikalije, ki lahko preprečijo razpadanje zob in bolezni dlesni.
Švedi so odkrili, da rdeče vino, ki vsebuje mikrohranilo polifenol, dokazano zmanjšuje razmnoževalno sposobnost slabih bakterij. Znano je, da te škodijo zobem in dlesnim, saj povzročajo zobne obloge, gnilobo in druge bolezni dlesni. Po podatkih študije naj bi imelo zmerno pitje rdečega vina več koristi za zdravje: koristilo naj bi srcu, krepilo naj bi število dobrih bakterij v črevesju, zmanjšalo tveganje za sladkorno bolezen in podaljšalo dolgoživost.
To ne pomeni, da naj bi ljudje namesto umivanja zob pili več vina. »Kislina v vinu pomeni, da bi lahko več popite količine preprečevalo obloge,« pravi Damien Walmsley, svetovalec angleškega zobozdravstvenega združenja. Tudi ko bodo raziskave klinično dokazane, je priporočljivo pitje zmernih količin vina.
Veliko polifenolov vsebujejo tudi kava, zeleni in črni čaj, jabolčnik, pomarančni in limonin sok, od hrane pa borovnice, maline, kivi, črno grozdje, češnje in fižol.